Annonce

Annonce

Svar: Mælkeprodukter - 11 mdr.


1. november 2020

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit fine spørgsmål omkring mælk, jeg vil meget gerne forsøge at skabe lidt klarhed i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger :)

Det anbefales, at små børn under 12 måneder enten ammes eller tilbydes modermælkserstatning. Og første efter 12 måneders alderen bør komælk introduceres som drikkemælk af en kop, og det anbefales, at man her giver letmælk - men i lille mængde, som langsomt øges. Ved 1 års alderen gives max. 100 ml letmælk, som drikkemælk af en kop.

Når komælk frarådes som drikkemælk under 12 måneder, så er det fordi, at:

- Komælk har en negativ effekt på barnets jernstatus. Det er både en dårlig kilde i sig selv, og derudover kan det nedsætte optagelsen af andre jernkilder, fordi mælkeprotein hæmmer optagelsen af jern.

- Komælk kan provokere mikroskopisk tarmblødning - især de første 6 måneder, det er dog ikke set efter 9 måneder alderen.

- Et højt indtag af komælk også øger barnets proteinindtag, hvilket kan være med til at give oversvægtsproblemer senere hen.

Det anbefales også, at børn stille og roligt tilbydes mere og mere af familiemaden, så barnet lærer at spise det samme, som den øvrige familie. Og fra 9 måneders alderen kan der indgå små mængder komælk i maden. Det betyder, at hvis I spiser lasagne, frikadeller eller lidt sovs, så må jeres dreng fra 9 måneders alderen gerne tilbydes lidt af dette, dog max 100 ml/1 dl. komælk om dagen. Børn kan altså fra 9 ...


Annonce

... måneders alderen spise mere og mere med af familiemaden og skal ikke længere have specielle retter.

Barnet kan i 9-12 måneders alderen også tilbydes lidt surmælksprodukter f.eks. tykmælk, yoghurt eller A38 med 3.5 % fedt. Der gives max. 50 ml (½ dl), og dette kan så gradvist øges til 100 ml (1 dl.) ved 12 måneders alderen.

Fra 12 måneders alderen kan gives surmælksprodukter, som indeholder 1.5% fedt og max 3.5% protein. Der bør ikke gives skyr, fromage frais, ymer og ylette til barnet er fyldt 2 år, fordi disse produkter har et meget højt proteinindhold. Det er også en god idé at give neutrale produkter og selv søde med lidt frugt, da surmælksprodukter tilsat frugt kan indeholde meget sukker.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Fra 12 måneders alderen gives 350 ml (3.5 dl.) mælk eller mælkeprodukt om dagen og max 500 ml - alt tæller med. Får barnet mere end 500 ml (½ liter mælk/mælkeprodukt) dagligt, så er der risiko for at barnet får for meget mælk og kommer til at mangle næringsstoffer, fordi kosten bliver for ensidig.

Ost har også et højt indhold af protein, men det må jeres dreng gerne få, fordi det er begrænset, hvor meget ost han spiser. Ost er en vigtig kilde til kalk, og det kan gives som smøreost, gnaveost eller som revet os på en varm ret eller f.eks. i lasagne.

Jeg håber, at dette svarer på jeres spørgsmål og giver lidt klarhed omkring, hvad jeres dreng må få, og hvorfor :)

Rigtig meget held og lykke og fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce