Brev:
Mad-spørgsmål - 11 mdr.
Kære Helen,
Vores datter er nu blevet 11 måneder og spiser mange af de samme ting som resten af familien til måltiderne. Men der er alligevel nogle ting, vi er i tvivl om;
- Må hun få kød og fisk, der er stegt på pande, eller skal det stadig koges/bages? Hvis vi har givet hende noget, der har været på pande (også fx frikadeller/fiskefrikadeller), har vi skåret stegeskorpen væk inden hun har fået det.
- Må hun nu få kartofler, pasta, grøntsager osv. der er kogt i saltet vand, eller bør det stadig koges for sig?
- Hvor gammel skal hun være, før hun må få pålæg som skinke og spegepølse o. lign.? (Lige nu får hun fx leverpostej, torskerogn, makrel, avocadomos og smøreost på rugbrød).
- Må hun få mad med lidt madlavningsfløde i? Vi sørger for, at mad kun til hende er lavet med usaltet smør, ...
... modermælkserstatning osv. (Begge dele kan vi vel så småt begynde at gå væk fra, når hun bliver 1 år?), men særligt til aftensmåltiderne er det svært at undgå at hun også får en lille smule salt og enkelte dage lidt af et mælkeprodukt.
- Jeg er ret påpasselig med at give hende hård frugt som æble og pære, og derfor bliver det oftest givet som frugtmos, og så er det i stedet blød frugt hun får frisk i hånden. Men hvornår må hun selv sidde med al slags frugt (under opsyn, naturligvis)?
- Vi spiser meget forskelligt ost hos os, men har endnu ikke givet vores datter andet end smøreost og almindelig skiveost, som hun er glad for! Må hun gerne få andre slags, altså af faste oste? Og er der en grænse i forhold til hvor meget eller hvor ofte det gives? Og hvordan er det med feta (saltindhold)?
Med venlig hilsen
L.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
Viden om børn:
Menstruation - efter fødsel
Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.
Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...
Forkølelse
Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.
Her er et par gode råd:
- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen
- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)
Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!