Brev:
Mad-spørgsmål - 11 mdr.

Kære Helen,
Vores datter er nu blevet 11 måneder og spiser mange af de samme ting som resten af familien til måltiderne. Men der er alligevel nogle ting, vi er i tvivl om;
- Må hun få kød og fisk, der er stegt på pande, eller skal det stadig koges/bages? Hvis vi har givet hende noget, der har været på pande (også fx frikadeller/fiskefrikadeller), har vi skåret stegeskorpen væk inden hun har fået det.
- Må hun nu få kartofler, pasta, grøntsager osv. der er kogt i saltet vand, eller bør det stadig koges for sig?
- Hvor gammel skal hun være, før hun må få pålæg som skinke og spegepølse o. lign.? (Lige nu får hun fx leverpostej, torskerogn, makrel, avocadomos og smøreost på rugbrød).
- Må hun få mad med lidt madlavningsfløde i? Vi sørger for, at mad kun til hende er lavet med usaltet smør, ...
... modermælkserstatning osv. (Begge dele kan vi vel så småt begynde at gå væk fra, når hun bliver 1 år?), men særligt til aftensmåltiderne er det svært at undgå at hun også får en lille smule salt og enkelte dage lidt af et mælkeprodukt.
- Jeg er ret påpasselig med at give hende hård frugt som æble og pære, og derfor bliver det oftest givet som frugtmos, og så er det i stedet blød frugt hun får frisk i hånden. Men hvornår må hun selv sidde med al slags frugt (under opsyn, naturligvis)?
- Vi spiser meget forskelligt ost hos os, men har endnu ikke givet vores datter andet end smøreost og almindelig skiveost, som hun er glad for! Må hun gerne få andre slags, altså af faste oste? Og er der en grænse i forhold til hvor meget eller hvor ofte det gives? Og hvordan er det med feta (saltindhold)?
Med venlig hilsen
L.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan forebygger du bleudslæt
Sådan forebygger du bleudslæt – få jordemoderens anbefaling til bleskift
Når du står med dit nyfødte barn i armene for første gang, er der mange nye ting at forholde sig til – ikke mindst babypleje og bleskift. Det er helt naturligt at komme i tvivl og stille spørgsmål. Heldigvis ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
20. november 2025 | Kost og ernæring | 13 mdr.
Hej Helen. Jeg har et spørgsmål ift anbefalingerne omkring mælkeprodukt....
30. oktober 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Vil ikke sove lur i barnevognen længere
Kære Helen Jeg håber du kan hjælpe os med at finde en måde at gøre vores...
30. oktober 2025 | Udvikling | 12 mdr.
Hej Helen. Jeg har i et langt stykke tid været i tvivl om min søn adskiller...
16. oktober 2025 | Sovevaner | 12 mdr.
Hej Helen Min søn er netop fyldt 1 år, og i den forbindelse havde vi tænkt...
9. oktober 2025 | Sovevaner | 12 mdr.
Hej Helen Vil hører hvad du tænker om min søns lurer og om der skal gøres...
Viden om børn:
Køkkenhygiejne
Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.
- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.
- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...
Omega-3 til gravide
Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.
Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).
Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.
Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.





