Annonce

Annonce

Svar: Vintertid - 11 mdr.


23. oktober 2020

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære L.

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring skift til vintertid :)

Det er ikke sikkert, at det bliver et problem for din datter. Nogle børn reagerer nærmest ikke på, at vi stiller uret en time tilbage. De sover, leger, spiser og er aktive præcist, som de plejer at være, og de har ikke problemer med at skifte. For andre børn kan det dog være lidt svært.

Hos voksne taler vi om A og B mennesker, hos børn kalder vi det ofte lærker (A) og ugler (B). Og det spiller faktisk ind på, hvordan vi reagerer på det skift, som vintertid (eller sommertid) er.

Når vi sætter uret en time tilbage, så vil uglerne ofte trives rigtig godt med dette, fordi det giver dem mulighed for at få en times ekstra søvn om morgenen, selvom de i princippet står op til samme tid. Det betyder, at hvor de plejer at blive vækket, så får de måske pludselig mulighed for at vågne af sig selv, og det er super dejligt.

For lærkerne, som vågner tidligt om morgenen, kan det dog være svært, når urene sættes tilbage. Der er en risiko for, at de så pludselig vågner kl. 04 i stedet for kl. 05, hvilket de fleste af os ikke vil synes er så godt...

Så - hvis din datter har tendens til at vågne tidligt, så kan det være en god idé, at du i aften og de næste aftener frem tilbyder hende en godnatgrød, for at fylde hende lidt ekstra op til natten og sikre, at hun ikke vågner ekstra tidligt, fordi hun er sulten.

Derudover vil det ...


Annonce

... være rigtig godt, hvis du kan hjælpe hende med at sove videre, hvis hun vågner ekstra tidligt. Det er naturligt svært, hvis hun egentlig vågner til normal tid, men prøv om du kan signalere, at det er sovetid og ikke tid til at stå op endnu.

Og så vil det faktisk være rigtig godt, hvis du kan flytte hendes dagssøvn og rytme med ca. 15 minutter af gangen. Du kan ikke blot putte hende en time senere i seng og så regne med, at hun vil sove en time længere om morgenen (og vågne til normaltid), det vil hun ikke. Det vil være nødvendigt at ændre på hele dagens rytme, og hun vil sandsynligvis godt kunne klare at du putter hende 15 minutter senere de næste dage. Små skridt over 3-4 dage vil ofte kunne gøre en forskel - og du kan også forsøge at lægge et bad ind før middagsluren her i weekenden for på den måde at rykke tidspunktet for middagsluren og dermed også tidspunktet for putningen om aftenen lidt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Alt efter, hvordan du oplever din datters rytme - om hun har en tidlig eller sen rytme - kan du derfor overveje, hvorvidt du behøver ændre noget nu, eller om du kan vente og se, hvad der sker. Og hvis det er nødvendigt at ændre noget, så gøres det ofte bedst over 3-4 dage og med små skridt af gangen.

Du kan også læse artiklen "Skift til vintertid - og børn" fra 26. oktober 2016, som du finder i min artikelsamling :)

Rigtig god weekend! Og jeg håber, at skiftet til vintertid forløber problemfrit hos jer:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Prævention - efter fødsel

Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.

Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.

I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....

Læs mere i Babylex

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Du har efterhånden reddet mig nogle gange. Jeg er meget taknemmelig for din rådgivning, især nu hvor jeg befinder mig i udlandet og er mor til mit første barn, hvilket betyder, at alt er nyt.

Hilsen
Mor i udlandet


Annonce