Brev:
Min datter protesterer hver gang hun skal sove
Kære Helen
Jeg har været rigtig glad for din brevkasse og jeg har fået rigtig mange nyttige svar ved at læse andres problemstillinger og dine svar. Nu har jeg dog selv meldt mig til, da jeg er lidt i vildrede med hensyn til at lægge min datter til at sove. Både lur om dagen (i sengen) og til nat. Det er som om, at hun aldrig rigtig bliver klar til at sove eller har lyst til at sove. Hun græder og protesterer altid, når vi lægger hende til at sove.
Kort fortalt fødte jeg min datter for 7,5 måned siden. Hun var en bette en på 2870 gram og 51 cm. I dag har hun taget godt på og vejer ca. 11 kg og er omkring de 75 cm lang (er det en ok. vægtfordeling?)
Jeg har altid haft svært ved at lægge hende til at sove selv. Hun har klaret det fint i en slyngevugge (med motor - stoppede vi dog med for tre måneder siden, da hun begyndte at kunne vende sig om) og i barnevognen, men i sengen kan hun som regel kun falde i søvn, hvis jeg lægger tæt op af hende i 20-30 minutters tid til hver lur og ved aftentid. Det virker som om, at hun har svært ved at fïnde ro, når jeg ikke er der..
I al sin tid har hun sovet sammen med mig, i vores dobbeltseng. Min kæreste har sovet på sofaen - men vi vil gerne have vores parliv tilbage, men hun nægter simpelthen at sove i sin egen seng og bliver næsten helt hysterisk, hvis jeg putter hende i hendes seng. Nogen gange er det lykkedes, men det er næsten mere undtagelsen end reglen. Hun kan simpelthen blive SÅ ked af det, at jeg bliver nødt til at tage hende op.
For ca. to måneder siden begyndte jeg at vænne hende af med at falde i søvn ved brystet. Først en uge, hvor hun lå vågen tæt op ad min i vores seng efter amning. Dernæst en uge, hvor jeg bevægede mig lidt væk fra hende og dernæst har jeg forsøgt at få hende til at falde i søvn i egen seng. Det sidste bøvler jeg rigtig meget med. ...
...
Desuden har jeg med anbefaling fra min læge valgt at stoppe med at amme om natten (det er næsten lykkedes - men er "faldet" i et par gange). Det har egentlig fungeret ok at trøste og tilbyde vand i stedet for at amme.. men de sidste par nætter har godt nok været hårde. I går nat græd og skreg hun i to timer og ville kun ligge i mine arme og sove.
Måske mit dagsprogram skal reguleres?
Kl. 5.00/6.00 - Amme og vi sover videre
Kl. 7.00/8.00 - Står vi op og hun får frugt/grøntsager at gumle på samt grød. Hun spiser oftest ca. 1. dl. grød
Kl. 8.30/9.30 - Puttes til lur. Stadig med amning. Enten i barnevogn eller i sengen. Puttes hun i sengen tager det ofte ca. tre kvarter - 1½ time at putte hende. I barnevognen falder hun i søvn inden for en halv time. Hun vågner oftest efter 45 min. for det meste altid glad. Ligger hun i sengen kan jeg få hende til at sove lidt mere ved at ligge med ind sammen med hende inden hun vågner.
Efter formiddagsluren kan hun som regel være vågen 2-3 timer inden næste lur.
Kl. 10.00/11.00 - Får hun oftest noget at gumle på, en smoothie eller noget bærmos og vand.
Nogen gange tilbydes frokost enten inden eller efter næste lur. Det er oftest forskellig slags grøntsagsmos med grøntsager og kylling. Hun spiser ca. 1 - 1,5 dl.
Hun puttes som skrevet til lur efter 2-3 timer, hvorefter hun sover ca. 45 min. Når hun vågner tilbyder jeg grøntsager (en kartoffelbåd, agurk, peberfrugt) og noget vand.
Hun er begyndt kun at have to lure om dagen i stedet for tre.
Kl. 18.00 - aftensmad (samme stil som frokost)
Kl. 19.00/19.30 - puttes med amning og hun plejer at falde i søvn kl. 20.00
Kl. 22/23 - vågner hun oftest for at skulle ammes.
(Og vågner som regel kl. 01, 03 og 05)
Jeg håber, at du har nogle gode råd til mig - eller noget jeg skal være særlig opmærksom på?
Kærlige hilsner
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
Viden om børn:
Kolik
Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.
Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...
Sove ude
Helt små børn skal man være forsige med at lade sove ude i barnevogn. En tommelfingerregel er, at spædbørn ikke bør sove ude, før de har genvundet deres fødselsvægt og vægten skal være mere end 3000g.
At sove ude om sommeren er enkelt. Stil barnevognen i skyggen og hold øje med dit barns temperatur ved at mærke det i nakken. Dit barn vil nyde at stå under et træ og se vinden i bladende. Et insektnet kan yde god beskyttelse mod insekter, men brug det kun, hvis der er insekter.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.