Svar: Tænder - 3 mdr.
Hej med dig
Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring tænder og tandfrembrud - og tak for dine søde ord til mig :)
Det er meget forskelligt, hvornår børn får deres første tænder. Nogle børn får tænder i 3-4 måneders alderen, andre først efter 1 års alderen - gennemsnittet ligger omkring 6 måneder. Og man vil ofte se, at barnet begynder at savle mere, ligesom din datter også kan få tendens til at bide mere, fordi gummerne klør og gør ondt - præcis som du oplever. Det kan derfor godt være, at din datter er ved at få tænder, selvom hun ikke er så gammel, og det er helt okay.
De første tænder, som bryder frem, er ofte de to fortænder i undermunden, og når tænderne er på vej, så vil du ofte kunne se, at de ligger som en hvid streg i gummen. Gummerne vil ofte hæve op, blive røde og irriterede og efter 1-2 dage, så bryder spidsen af tanden (tænderne) frem. Enkelte børn får også lidt tynd mave og nogle børn får temperaturforhøjelse. Har barnet mere end 38.5 i feber, så skyldes det dog infektion og ikke tænderne...
Du kan godt bruge gummedråber. De indeholder vand, glycerin og kamille-ekstrakt, og du kommer et par dråber på ...
... din finger og bruger så din finger til at massere gummen med og på den måde også hjælpe hende til ro.
En bidering af en slags er også rigtig godt og det lyder som om, at din datter allerede er blevet glad for dette :) Du kan evt. lægge den i køleskab, så den er lidt kold... Ikke i fryser - det kan ødelægge hendes gummer, hvis den er frossen!
Man kan også købe f.eks. Aftamed Teething Gel, som lægger en usynlig hinde på gummen, og som på den måde lokalbedøver. Det smøres også på med en finger og masseres ind i gummen. Aftamed Teething Gel indeholder blandt andet hyualronsyre, som er et gelelignende stof, som vi naturligt har i kroppen. Gelen sælges på apoteket.
Det anbefales som udgangspunkt ikke at give barnet medicin, men er det meget smertefuldt kan man godt i 1-2 dage, lige der hvor tænderne bryder frem, vælge at give lidt panodil. Kan I klare jer uden, er det bedst, og i stedet må du forsøger at trøste og berolige med hænder, kærtegn og nærhed :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med hende - og spændende om tænderne kommer nu.. det er så super sødt, når de små smiler med to tænder :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Flaskegivning
Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.
Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...
Vuggedød - uventet spædbarnsdød
Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.
Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:
1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...