Annonce

Annonce

Svar: Ændring af lure ifbm. opstart af vuggestue


17. september 2020

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål om søvn, søvnbehov og rytme i vuggestuen :)

Det er rigtig godt, at du skriver, for min umiddelbare tanke er, at du er nødt til at tale med vuggestuen om, hvorvidt de kun giver børnene én lur dagligt. De fleste børn er mellem 12-18 måneder gamle, før de kan nøjes med kun en enkelt lur, og jeres dreng og de øvrige yngste børn i vuggestuen skal naturligt tilbydes to lure dagligt.

En vuggestue kan i princippet modtage børn fra 6 måneders alderen - og de har nogle gange behov for 3 lure, så behovet for lure og dagssøvn er nødt til at være fleksibelt, når der er tale om børn under halvandet år...

Dertil kommer, at mange børn naturligt reagerer på at skulle starte i den nye verden, som vuggestuen er. Det betyder, at de nogle gange vil blive ekstra trætte og derfor have behov for mere søvn. Andre gange vil de faktisk få sværere ved at sove og vil sove meget kortvarigt, fordi selve starten er stressende for dem, og her vil de naturligt have ekstra behov for to lure dagligt, så de får lidt afbræk i løbet af dagen og netop bedre kan finde overskuddet til at være der... Man kan derfor sige, at vuggestuestarten ofte giver ekstra behov for to lure, uanset om barnet reagerer på den ene eller den anden måde :)

Jeres dreng bør naturligt kunne blive lagt til en formiddagslur omkring kl. 9, og så kan han blive lagt til en middagslur efter frokost - når han virker parat til det. Måske vil det først være kl 13.30, men det kan også være kl 12.30, fordi han bare er ekstra træt og godt fyldt op med indtryk, og så putter de ham naturligt der. Den fleksiblitet bør der være i vuggestuen. Og du beskriver jo en dreng, som trives med sin rytme, og som har en helt forventelige rytme af sin alder, og det skal man derfor ikke ændre på.

Så kan man naturligvis diskutere, hvor ...


Annonce

... meget han kan være med i aktiviteter sammen med de andre børn, hvis han sover, når de er vågne og modsat, men sådan er det. Hvis han ikke får sin søvn, så vil han ikke have overskud til at være sammen med de andre og det bliver ikke nogen succesoplevelse for hverken ham, de andre børn eller voksne. Og der vil være indtryk nok dagen igennem, også selvom han sover to gange dagligt.

Det vil ofte være tegn på, at han kan undvære en lur dagligt, hvis han begynder at have svært ved at sove, når han puttes kl ca. 9.00. Altså at han der begynder at protestere mod søvnen, og skal puttes senere og senere. Og til sidst ender han så med at kunne sove en middagslur f.eks. fra kl 12 og 2-3 timer frem, og så hænger døgnet sammen med den længere middagslur midt på dagen.

Nogle børn skipper også formiddagsluren ved simpelthen at sove kortere og kortere tid, så fra at luren måske varer 1.5 time, så varer den pludselig kun en times tid, så måske 45 minutter og så 20 minutter og til sidst kan de så helt springe den over, og middagsluren vil så blive det længere.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Et andet tegn på, at børn stadig har behov for to lure er, hvis man kun giver dem en lur dagligt, så bliver de trætte sidst på dagen og begynder at powernappe her - hvilket så vil give problemer med putningen om aftenen. De to lure bør ligge formiddag og over middag, som hos jer.

Så, jeg synes ikke du skal ændre på jeres drengs rytme og det er vigtigt, at han får lov til at få sine to lure dagligt. Rytmen vil naturligt ændre sig i takt med at han bliver ældre og gradvist vænner sig til institutionslivet. Jeg synes derfor også, at du skal tale med vuggestuen om hvilken søvnpolitik de har, og hvis de holder fast i, at så lille et barn ikke skal puttes to gange dagligt, - så spørg ind til det og hvorfor... :)

Rigtig meget held og lykke - og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce