Annonce

Annonce

Svar: Tidspunkt for godnat


23. august 2020

Kategori:
Alder:
2 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lille mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter og hendes søvn - og velkommen tilbage, dejligt at høre fra dig igen :)

I en alder af 2.5 år, så skal I regne med, at jeres datter har brug for ca. 12.5 times søvn i døgnet. Nogle børn sover lidt mere og andre lidt mindre, men det er det gennemsnitlige behov. Og det betyder, at hvis jeres datter står op kl 08 og sover to timer til middag, så vil hendes puttetidspunkt om aftenen være ca. 21.30... Altså det tidspunkt, hvor hun normalt falder i søvn. Når hun ikke kan sove tidligere, så er det altså fordi hun ikke har behov for at sove før...

Samtidig så er det ikke nogen god idé, at I ofte bruger 1 time eller mere på putning. Når I lægger hende i seng kl 19.30-20 eller 20.30, så lærer hun, at det at skulle sove er forbundet med et ritual, der går ud på, at I sidder hos hende i laaang tid. Og hvis I gerne vil lære hende at falde i søvn inden for ca. 15 minutter, så er det derfor vigtigt, at I ikke putter hende før, hun er parat til at sove. Så I netop kan nøjes med at bruge de ca 15 minutter og hun begynder at forbinde dette med sit putteritual, så hun ved, at det er sådan, det foregår :)

Det lyder også som om, at jeres datter er en "lille ugle", det vil sige, en pige med en sen søvnfase. Det vi hos voksne kalder B-mennesker. Det lyder som om, at hun nok er en pige, som har det ret godt med en rytme, hvor hun er længe oppe om aftenen og sover længe om morgenen, og hvis det kan passe jer, og I kan acceptere dette - når I nu ved, at det er sådan, og at hendes søvnbehov dækkes fint - så kan I vælge at lade det være sådan. Hun må gerne have en sådan rytme.

Hvis I derimod ikke kan holde det ud og synes det fungerer super dårligt for jeres ...


Annonce

... familieliv, så er der naturligt ikke noget i vejen for, at I forsøger at lave det om. Og det gør, I ved at putte hende kl 21.30, altså der, hvor hun plejer at falde i søvn, så hun lærer at sove inden for ca. 15 minutter. Og så ved at vække hende om morgenen f.eks. kl 07. Så hendes nattesøvn afkortes med en time - men lige nu om morgenen.

Samtidig skal I holde fast i middagslurens længde, så hun sover de to timer, som hun plejer at trives med - det er ikke om dagen, at hendes søvn skal forlænges, og I vækker hende, fordi I ved at hun normalt trives med to timers lur. Og om aftenen så rykker I så gradvist puttetidspunktet frem, så hun går fra at blive puttet kl 21.30, til 21.15, 21.00, 20.45, 20.30... Hun skal stadig op til samme tid om morgenen og skal stadig sove to timer til middag, men i stedet for at nattesøvnen som nu ligger fra 21.30 til 08, så kommer den til at ligge fra 20.30 til 07. Hun får altså stadig sit søvnbehov tilstrækkeligt dækket, men tidspunkterne er rykket lidt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er vigtigt at sige, at I ikke vil kunne rykke hendes puttetidspunkt om aftenen frem aften efter aften. I vil sandsynligvis kunne rykke med 3-4 dages mellemrum, og det er vigtigt, at i holder fast i rytmen hele dagen uanset om det er hverdag eller weekend. Det betyder også, at dagplejer skal være med på, hvad det er, I har gang i og hvorfor. Det kan godt tage 5-6 uger at flytte på en rytme - måske vil det ikke tage så lang tid hos jer, da det kun drejer sig om en times tid, krydser fingre :)

Og som sagt - I behøver ikke rykke rytmen for jeres datters skyld, for hun trives med sin nuværende rytme - det er hvis det ikke fungerer for jer, som det er nu :)

Rigtig meget held og lykke fortsat - hvad I end beslutter jer for :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fiskeolie og børn

Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.

Det er vigtigt at variere...

Læs mere i Babylex

Fordøjelse baby

Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer, der både får brystmælk...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce