Brev:
Den mad ...
Kære Helen
Vores datter er nu 9 mdr, og som du ved af mine tidligere spørgsmål, har det med mad aldrig været let for os.
Jeg ved simpelthen ikke hvad vi skal gøre, eller om der overhovedet er mere vi kan prøve! Jeg er SÅ ked af at vores pige ikke spiser, og jeg er reelt bange for hendes vækst i øjeblikket. Sidst hun blev vejet sagde vægten 7,7 kg - hun var faldet på hendes vækstkurve. Det er ca. 2 uger siden.
Det handler ikke om at hun ikke kan spise, for det sker engang imellem at der er en dag hvor hun spiser rigtig godt og har en helt igennem god dag. Men langt de fleste dage bliver hun sur/ked under måltidet.
De sidste par dage har hun bare tygget alt mad i smadder for herefter at spytte det ud igen. Kun en bestemt madvare spises med glæde uanset tid på døgnet, og det er ost i alle afskygninger.
Nogle dage, er hendes mad over en hel dag en halv vindrue, en ostehaps og 2 tsk grød og lidt sutten på en agurkestav. Det er jo alt for lidt, og jeg tror ikke det er fordi hun ikke er sulten, for nogle gange bliver hun pylret og gentager mam mam mam. Jeg bliver så inderligt ked af det når hun direkte beder om mad, men afviser eller spytter alt hvad hun får tilbudt ud.
Min mælkeproduktion er faldet markant efter jeg startede på arbejde igen, og hun får derfor heller ikke meget den vej længere. Vi supplerer med lidt kold mme i kop til måltiderne, hvilket hun nogle gange drikker med glæde.
Hun ammes inden vi putter kl 18.30-19.00 samt 1-2 gange yderligere i løbet af aften/nat - men der er ikke meget mælk tilbage kan jeg mærke. Hun tømmer meget hurtigt begge bryster.
Hun får tilbudt mange små måltider om dagen, 5-6 gange pr dag og spiser som regel en ganske lille smule, eks 2 skefulde grød eller 2 små stykker brød med smør. Men de sidste par dage bliver alt som sagt bare tygget og ...
... spyttet ud igen.
Den ene dag kan hun være helt vild med en ting og guffe det i sig, for dagen efter at slikke på det og kaste det væk, eller tygge og spytte ud. Eks nægter hun konsekvent jordbær, som ellers i lang tid var en stor favorit.
Hun får eks tilbudt følgende på en dag:
6.30 - grød (spiser 1-2 tsk fulde)
8.30 - bolle med smør og frugt (spiser som regel smøret og 1-2 små stykker brød og måske 2 blåbær e.l
11.30 - rugbrød med pålæg, kogte grøntsager, rester fra aftensmad eller andet - spiser måske 2 små stykker Rugbrød og lidt grønt + halv kop mælk
13.00 - lidt frugt og en majssnack + lidt mælk i kop
15.30 - bolle med smør og ost + frugt, evt lidt klemmepose grød m. Frugt (spiser som regel lidt frugt og osten fra bollen og en halv klemmepose).
17.30 - aftensmad (vores mad) - spiser måske 3-4 pastaskruer og lidt grønt, måske 1-2 mundfulde kød.
Tilbydes græd bagefter græd og spiser måske 1-3 tsk
18.30 puttes hun og ammes
Så hun har jo rig mulighed for at spise, men gør det bare ikke.
Jeg ved ikke engang hvad jeg vil med dette brev, bare lufte mine frustrationer måske.
Synes vi gør alt for at hygge til måltiderne, lade hende spise selv, vise at vi spiser det samme osv.
Vi har tilbudt forskelligt, vi har tilbudt en ting - det gør ingen forskel.
Som sagt er jeg bekymret for hendes vækst. Jeg bilder i hvert fald mig selv ind at hendes kinder og elastikker er blevet mindre når jeg ser billeder af hende der er 2 mdr gamle.
Jeg har aftalt med egen sundhedsplejerske at hun skal vejes igen om 1-2 uger hvis hun ikke snart begynder at spise.
Men hvad så? Vi kan jo ikke tvinge maden i hende.
Nogle dage tigger hun mig om bryst, men langt fra alle. Jeg er på bar bund om hvad det handler om og ville bare ønske jeg kunne gøre noget for hende.
Med venlig hilsen
en fortvivlet mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
Viden om børn:
Vælling
Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.
Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...
Brystbetændelse
I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.
Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.
Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......
Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.
Endnu engang tusind tak.