Annonce

Annonce

Svar: 3-årig og sovetider


16. august 2020

Kategori:
Alder:
3 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære L.

Tak for dit brev :)

Når børn går fra middagslur til ingen middagslur, så vil der ofte være tale om en overgang, hvor de nogle dage stadig har behov for en lur midt på dagen og andre dage springer den helt over. Og det lyder som om, at jeres datter er i denne overgangsfase lige nu. Faktisk lyder det som om, at hvis hun fik muligheden for at sove til middag i børnehaven, så ville hun sandsynligvis falde i søvn der, men muligheden er der ikke, så derfor holder hun sig igang, men er så naturligt meget træt om eftermiddagen og om aftenen.

Det gennemsnitlige søvnbehov for et barn på 3.5 år er 11.5-12 timers søvn i døgnet. Jeres datter sover godt 10.5 time om natten og sover så en middagslur på 1-1.5 time - hvilket dækker hendes behov, men fordi hun ikke har mulighed for middagslur i hverdagene, så får hun her samlet ikke sit søvnbehov helt dækket her.

Det er dog ikke sådan, at hun så bare vil forlænge sin nattesøvn, for hendes rytme og behov er sandsynligvis den I netop kører i weekenden med et afbræk midt på dagen, og nattesøvnen har derfor den længde, som den har. På sigt vil hendes nattesøvn sandsynligvis blive forlænget, men lige nu er hun som sagt i en overgangsfase og har egentlig behov for sit middaghvil - og de dage hun sover til middag er hendes nattesøvn ikke kortere. Man siger, at søvn avler søvn, og det er netop det man ser hos jer - hun sover lige så lang en nattesøvn, selvom hun sover til middag. Hun sover kortere i hverdagene, fordi hun ikke får middagslur...

Det er imponerende, at hun først kommer ud af sit værelse kl 06, og accepterer at reglen er sådan. Hun vågner stadig kl 05-05.30, men kommer ikke ud, hun følger mors og fars regler - men hun sover ikke længere. Og det tænker jeg, at I ikke kan få hende til på nuværende tidspunkt. Tiden er nødt til ...


Annonce

... at arbejde for jer her, og så længe hun har brug for sin middagslur i weekenden skal hun have den.

Da hun går meget tidligt i seng - naturligvis fordi hun er super træt efter en lang dag i børnehave uden lur - så er det svært at indføre nogle rutiner, som måske kan gøre, at hun kunne sove lidt længere - f.eks. et godnatmåltid. Hun kan nærmest ikke nå at få lidt ekstra at spise og drikke, før hun skal i seng. Hvis I på en eller anden måde kan presse f.eks. en banan ind, måske lave en bananmilkshake eller lignende, som hun kan drikke, få børstet tænder og blive puttet, så kan det måske sikre, at hun i hvert fald ikke vågner tidlig morgen, fordi hun er sulten/tørstig der.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Der er naturligvis også den mulighed, at I stiller lidt morgenmad frem til hende - lidt knækbrød, frugt eller lignende, og lidt vand, som hun så kan tage, når hun vågner tidlig morgen. Det får hende dog nok ikke til at sove videre, men så har hun trods alt noget at tage sig til... Der er dog den fare ved dette, at hun så vænner sig til at skulle spise kl 05-05.30, og det vil kunne påvirke hendes indre ur, så hun fortsat vågner her, netop fordi hun er sulten - også når middagsluren så springes helt over og hun faktisk ville begynde at kunne sove lidt længere.... Derfor vil jeg i stedet foreslå jer, at hun tilbydes et godnatmålt om aftenen, hvis I kan nå det.

Det er helt korrekt, at hun lige nu ikke vil sove længere om morgenen, fordi I putter hende senere - hun vil stadig vågne til samme tid. Men det I ønsker skal nok blive muligt på sigt. I takt med at hun bliver ældre, begynder helt at kunne undvære sin middagslur, så vil hendes nattesøvn blive en lille smule længere :) Så tiden arbejder for jer, og lige nu kan I desværre nok ikke gøre så meget andet, end I allerede gør :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilstoppet tårekanal

Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.

Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.

Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...

Læs mere i Babylex

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.

NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for en super god side, med masser af gode og virkeligt kompetente svar, som jeg har brugt flittigt

Josefines mor


Annonce