Annonce

Annonce

Svar: 23 mdr. falde i søvn selv


10. august 2020

Kategori:
Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre, at det faktisk er gået så godt med at vænne Asta til egen seng i eget værelse - og netop udnytte at I skulle flytte - godt klaret! Så langt så godt :)

Er I sikre på, at Asta ikke bliver forvirret af, at I sidder der, er på stolen, stadig venter på, at hun skal sove? Jeg tænker, at hun med den alder hun har, godt ved at I ikke forsvinder hvis I går, men stadig er der.. og at det faktisk godt kan forvirre hende unødigt, når I bliver siddende.

Jeg er helt med på, at det at I sidder der er for at give hende tryghed, men nogle gange virker det modsat, fordi I jo sidder, kikker i et blad, forsøger at ignorere hende osv. hvorfor hun er nødt til at finde på en masse, hoppe rundt osv. for at få jeres kontakt. Det er simpelthen mærkeligt for hende, at I sidder der og ikke vil lege, snakke, hygge - og derfor kan hun ikke finde ro. Og hun lærer, at hun netop skal hoppe rundt og være uroligt for at I ser hende og reagerer på hende...

Derfor er løsningen ofte, at I enten stiller jer og laver noget praktisk - og det virker tilsyneladende ikke - eller - at I går kortvarigt fra hende for på den måde at signalere, at I ikke sidder der for at vente på, at hun sover. Det er vigtigt, at I forsøger at opføre jer helt normalt, - når hun skal sove, så kan hun roligt være i sin seng, mor og far er i stuen. I kikker naturligt ind til hende og er kun kortvarigt væk, men I holder fast i, at det er sovetid...

Hvis I er der, så er det for at berolige og betrygge, det er for at hjælpe hende til at koble fra og finde den sidste ro, som gør, at hun kan overgive sig til søvnen. I sidder der ikke for blot at sidde der, I kikker ikke væk, læser blande eller andet, som hun ikke forstår, hvorfor I gør, og som derfor forvirrer hende for meget.

Derfor tænker jeg også, at I ikke skal stille jer 2 meter væk, for det vil også virke underligt på hende, hvorfor står I der, henne ved bordet...? Det er bedre, at I går. Og nej, det er ikke meningen, at plasteret skal rives af hurtigt, men det er okay, at I putter hende kærligt, hun har sin puttebamse, I ved at hun er klar til at sove, puttetidspunktet er rigtigt. alt op til putning er klaret med bad, godnatmåltid osv. Det er sovetid for hende - og så ...


Annonce

... puttes hun med kærtegn, bamse, godnatsang - og hvis hun så begynder at hoppe rundt, så går I ud. I er kun kortvarigt væk, så kommer I tilbage, hjælper hende med igen at blive lagt ned, kærtegner, beroliger osv. og vurderer så om I atter er nødt til at gå, for at hun kan finde ro og finde ud af, at det er sovetid, eller om I skal blive... .

I behøver sandsynligvis ikke gå fra hende mere end et par gange, så forstår hun godt, at det er sovetid, og at hun roligt kan lægge sig til at sove, for I er der, passer på hende...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Er hun dybt ulykkelig, så skal I naturligvis ikke gå fra hende, og hvis far lige nu har bedre held med at putte og det lykkes uden gråd, så er det fint at prioritere, at far er den som putter lige nu... Det kan naturligvis også godt være, at det bare slet ikke fungerer hos jer at gå fra lillepigen lige nu - og det er naturligvis også helt okay. Her kan det faktisk nogle gange også være en rigtig god løsning, hvis I kan sætte jer og læse en godnathistorie for hende. På den måde kan I stadig være der, prioriterer tiden ved sengekanten og giver hende den tryghed, som hun måske viser behov for. Og så er der den fordel ved en godnathistorie, at I sidder ved siden af sengen, læser højt imens hun ligger i sin egen seng. I læser, viser billeder, skifter side, læser, viser billeder igen, bladrer, læser igen osv. Og her må I gerne stille et lille krav om, at hun skal lægge sig ned, for at I læser. I må gerne side "læg dig ned skat, læg dig ned, så læser jeg igen" eller lignende. Så hun på den måde finder ud af, at hvis hun gerne vil høre historie, så skal hun ligge stille og lytte - og der er derfor god grund til netop at lægge sig og ikke hoppe rundt. Hvis hun hopper rundt, så går I eller også så læser I ikke, men ligger hun stille, så er det hyggeligt, og I sidder og læser, viser billeder osv. :)

Nogle børn har også stor glæde af en godnatsang - evt. deres egen godnatsang. Se f.eks. Norly & Friends. Det giver mulighed for, at I stadig kan læse godnathistorie, synge sang - og så afspille hendes godnatsang, når I går fra hende, så hun har lidt at lytte til, finde roen til og måske derfor ikke bliver så ked af, at I går... bare en tanke :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex

Håndudmalkning

Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.

- Begynd med at vaske dine hænder og find en ren skål, som mælken kan løbe ned i.

- Tag evt. et varmt bad eller læg et varmt omslag på brystet.

- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en fantastisk brevkasse og nogle fantastiske og velskrevne bøger. Begge dele har ofte hjulpet os siden vi blev forældre for ca. 1½ år siden!

Tak fra familien i København.


Annonce