Annonce

Annonce

Svar: Søvncyklus og dagens skema


25. juni 2020

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Carls mor

Tak for dit brev og velkommen til :) Det lyder som om, at du har fulgt med på sidelinjen i et stykke tid, og det er dejligt, at du nu selv har fået lyst til at skrive :)

Dagsplanen du sender ser fin og alderssvarende ud, men nu hvor Carl er blevet 6 måneder, må du gerne begynde at tilbyde ham mad i hånden, som han kan sidde og sutte og gumle på, opbløde med spyt :)

Han skal naturligvis være under opsyn, når han spiser og sidder med mad i hånden, da han let kan få bidt et stykke af, som kan sætte sig fast i halsen. Men det styrker hans mundmotoriske udvikling og også hans koordinationsevne at sidde med f.eks. en brødskorpe i hånden, føre den til munden, opbløde den med spyt osv. Det er rigtig god øvelse.

Du kan også give ham en agurkering - her skærer du en skive agurk på 1.5 cm og fjerner kernerne i midten, så det bliver til en ring - sæt ringen på hans tommelfinger, så kan han bedre holde fast på den. Han må også gerne sidde med en blød appelsinbåd, som han kan sutte saften ud af, det kan også være et stykke melon, som du holder, imens han sutter, slikker og smager. Hvis I får kartoffelbåde bagt i ovnen om aftenen, kan du også prøve med sådan en, det samme med en lille blomkål- eller broccolibuket, der er kogt.

Han må derimod IKKE få f.eks. æblebåde eller anden frugt med tynd skræl, ligesom han ikke må få rå gulerodsstænger.

Det er super med en rytme, hvor han tilbydes skemad, når han vågner, sammen med vand af kop - og fortsat tilbydes brystet, før han puttes til lur. Mælk fylder stadig en stor del af hans indtag, og da han er en stor dejlig dreng med en flot vægt på over 9 kg, så er hans væskebehov naturligt også stort. Så amningerne er vigtige. Derudover skal han tilbydes vand af kop til alle måltider.

Det er super dejligt, at han indtil videre sover igennem hele natten - ofte sover han fra han puttes kl 19 og til næste morgen kl 05.. Du skal dog være opmærksom på, at dette godt kan ændre sig, og det kan godt være, at han vil begynde at melde sig sen aften for at få brystet her. Og det er faktisk helt okay og helt normalt for alderen. De fleste børn har brug for en drømmeamning sen aften, og det er en af de amninger, som svinder sidst.

Netop i takt med at hans indtag af skemad om dagen øges, så vil amningerne om dagen også blive trappet ud. Det betyder, at amningen før formiddagsluren f.eks. erstattes af et mellemmåltid i 7 måneders alderen, og amningen om eftermiddagen forsvinder ofte også her. Ofte vil børn i 7 måneders alderen trives med 4 amninger som ...


Annonce

... ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften, så om en måneds tid vil hans rytme altså ændre sig igen.

Hvis jeres dreng begynder at melde sig sen aften, så er det altså højst sandsynligt et reelt behov - også selvom han indtil videre har kunne klare sig uden amning på dette tidspunkt :)

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, og som passer til hans alder lige nu, ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 07: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 8.30-9: Frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11-11.30: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter og lignende i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca. 13.30, som nu


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Eftermiddag 15.30: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Ammes og puttes evt. til powernap omkring 16.30-17.. afhængig af, hvor lang middagsluren er.

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos og også her begyndes med kød eller fisk i mosen, og der suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen og lignende. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca. 19-19.30 som nu - tidspunktet vil naturligt variere efter, hvorvidt han har sovet to eller tre lure i løbet af dagen.

Sen aften 23-24: Evt. amning her - hvis han vågner og melder sig og viser behov for det...

Som du kan se, så er der i min dagsplan indført mellemmåltider, og det vil i 6 måneders alderen ofte være frisk frugt i hånden og lidt frugtmos. På den måde skrues der op i indtag af skemad - altså lidt flere måltider i løbet af dagen. De enkelte måltider behøver ikke være større. Det er bedre, at han spiser ¾-1 dl., drikker vand af kop og derefter tager imod brystet, end at han spiser 1-1.5 dl. og efterfølgende afviser brystet eller ikke drikker nok, før han skal sove. Så balancen mellem indtaget af skemad, vand af kop og brystet skal stadig findes :)

Jeg håber, at ovenstående giver lidt idé til, hvordan du kan fordele både mælk og mad - både nu og om en måneds tid :)

Jeg vil også anbefale dig min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du dagsplaner, opskrifter og kan slå fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad han må få, hvornår og hvordan. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (3. udgave 2. oplag 2019).

Fortsat held og lykke - og fortsat god appetit - og jeg glæder mig til at følge jeres familie videre frem :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madras til barnevogn

En barnevognsmadras kan være lavet af forskellige materialer, f.eks. skumgummi. Det betyder, at madrassen let suger kondensvand, der naturligt vil samle sig i barnevognen, når barnet sveder eller bare trækker vejret. Derfor er det vigtigt, at madrassen løftes op og stilles på højkant dagligt, og når barnevognen ikke bruges, så madrassen er tør, når barnet skal ligge på den.

Om vinteren kan det være nødvendigt at tage madrassen med ind, så barnet ikke lægges på en iskold madras,...

Læs mere i Babylex

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dine svar. Hvor er du bare dygtig. Tak for dine gode råd. Alle mine spekulationer er nu væk.. Vil prøve de ting du siger. Tak :)

Kærlig hilsen
Katrina, mor til dreng på 9 måneder


Annonce