Annonce

Annonce

Svar: Vegetarisk kost til baby


22. juni 2020

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :) Det er rigtig dejligt at høre, at det går så godt med skemaden, og det lyder helt alderssvarende med 2 måltider dagligt - grød og mos. Det er vigtigt, at du holder mængden af skemad på et niveau, som stadig levner plads til mælken. Det er således bedre, at du giver ham f.eks. ¾ dl. x 2 dagligt end 1.5 dl. x 1 dagligt. Hvis han spiser for store mængder skemad, vil han ikke have plads til så meget mælk i maven efterfølgende - og drikker han ikke nok i løbet af dagen, så vil han naturligt søge det om natten... :)

Det er rigtig godt, at du er opmærksom på jeres drengs behov for næringsstoffer og derfor behov for en varieret kost. Det er derfor også rigtig godt, at I spiser en stor variation af grøntsager, og også spiser fisk og æg, ligesom I drikker mælk. Det vil være med til at sikre hans behov rigtig fint, og han kan normalt godt undvære kød.

Hvis du ikke selv spiser æg eller drikker sparsomt med mælk, så anbefales det, at du tager et dagligt tilskud af B12 vitamin under hele ammeperioden (og også under graviditeten). Hvis jeres dreng ikke får mælkeprodukter og æg, så bør han også have et dagligt tilskud af B12 vitamin, det kan gives i form af en knust børnevitamintablet, som indeholder 1 mikrogram B12. Hvis du er i tvivl om du og han mangler B12 vitamin (og hvis du feks ikke har taget ekstra B12 under graviditeten), så vil jeg anbefale dig, at du taler med jeres læge om at få målt en B12-vitamin-status. Den anbefalede dosis på 1 mikrogram B12 dagligt forudsætter, at du har haft et normalt niveau af B12 under graviditet og amning.

Hans behov for calcium skal dækkes via hans indtag af mælk, og det vil sige via modermælken og via den modermælkserstatning du giver ham. Da han både ammes og får flaske, så burde han ...


Annonce

... ikke være i risiko for at udvikle calciummangel. Du bør også bruge modermælkserstatning i hans grød og mos.

D-vitamin sikres han via sine daglige d-dråber og derudover via fed fisk som laks, makrel og sild. Han får også d-vitamin via mælk, ost og æg.

Proteinbehovet dækkes ved at variere med æg, bønner/linser, hakkede nødder og på sigt grovere grød- og kornprodukter.

Det kan være nødvendigt at give ham et dagligt jerntilskud, men det afhænger af, hvor meget modermælkserstatning han tilbydes. Hvis han får 400 ml jernberiget modermælkserstatning dagligt (via flaske og via sin skemad) så får han jern den vej igennem. Hvis han hovedsageligt ammes og ikke får ret meget modermælkserstatning, så anbefales det, at I supplerer med jerndråber 8 mg. dagligt.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Hvis han tilbydes en knust børnevitamintablet dagligt, som indeholder både B12 (1 mikrogram), Jern (8 mg) og D-vitamin (10 mikrogram) så behøver han ikke få dråber ved siden af, altså hverken jerndråber eller d-vitamindråber.

Den største udfordring ved vegetariske kost er, at det kan have tendens til at have et lavt energiindhold og jeres dreng skal spise ret store mængder, for at få sit behov dækket. Det er derfor vigtigt, at I sikrer energitætheden i maden ved at bruge forskellige planteolier som f.eks. rapsolie og olivenolie - ligesom brug af mme som sagt anbefales.

I takt med at han bliver ældre, så vil du naturligt kunne variere hans kost mere og mere, så hans behov dækkes bedre. Når han bliver 6 måneder må han få stort set det meste:)

Jeg vil anbefale dig min bog "Helens bog om Børn & Mad", vær opmærksom på at få fat i 3. udgave, 2. oplag 2019, da den blandt andet er opdateret med de nyeste retningslinjer fra sundhedsstyrelsen omkring vegetariske/vegansk kost.

Fortsat god appetit! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gluten til baby

De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.

Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.

Gluten findes især i hvede, mens...

Læs mere i Babylex

Gulsot nyfødt

Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.

Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Dette er mit første brev til dig - men mærkeligt nok, så har det ikke været muligt for mig at finde svaret i hverken bøger eller ved søgning på nettet, så jeg håber, at du kan gøre mig klogere.

På forhånd tak, Emilies mor


Annonce