Annonce

Annonce

Svar: Vågner under lur og om natten


19. april 2020

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Axels mor og far

Tak for jeres brev og tanker - og alle jeres spørgmsål om søvn og rytme. Jeg vil forsøge at besvare spørgsmålene i den rækkefølge de stilles, så jeg kommer hele vejen rundt :)

Ad 1) Det lyder fint med fire flasker og mellem 600-700 ml mme i døgnet via flaske. Du skriver, at han ofte drikker ca. 600 ml, men når jeg lægger antal ml sammen fra din dagsplan får jeg det til ca. 700 ml... og det er super :)

Da jeg ved fra jeres tidligere brev, at jeres dreng er en fysisk stor dreng, så vil det være rigtig godt, at I er opmærksomme på hans væskebehov. Han skal have vand af kop til alle måltider og også som tørstslukker ind i mellem. Hold øje med hans bleer, så I sikrer jer, at han får væske nok. Han skal stadig tisse godt, og hans urin skal være klar :)

Derudover så bør I stadig bruge mme i og på grød og mos, så han på den måde sikres lidt ekstra og maden også stadig energiberiges :) Det kan være en god idé at tilbyde ham lidt frisk frugt og frugtmos som mellemmåltid om formiddagen, og her kan I også komme lidt mme på frugtmosen, så den serveres lidt som "en gammeldags frugtgrød med mælk".

Ad 2) Med hensyn til formiddagsluren, så vil jeg faktisk foreslå jer, at I tager ham op, når han vågner og ikke umiddelbart virker til at kunne sove mere. Det er fint, at I starter med at se om I kan hjælpe ham videre i søvnen med hænder, beroligende ord, stillingskift, trille med barnevognen osv. men I skal ikke bruge ½ time på at få ham til at sove videre. Lad ham i stedet komme op, lege, være aktiv og lad ham så i stedet få en længere middagslur.

At anerkende hans behov for mindre søvn formiddag og hans behov for anden rytme vil sandsynligvis hjælpe på nogle af de udfordringer I har omkring middagsluren og samtidig løser det jeres problem med at skulle være på 2. sal, og at det naturligt er svært at skulle rende op og ned igen og igen for at holde ham sovende.

Ad 3) Jeres dreng er rigtig godt igang motorisk og er godt igang med at vise tegn på at ville kravle, og forstadiet er netop at han stiller sig på alle fire og rokker frem og tilbage. Sengen er det perfekte sted at øve dette, og derfor kan han lige nu ikke finde ro og tumler ekstra meget rundt i sengen. Den store motoriske uro og lysten til at bevæge sig, øve sig og blive bedre fylder så meget hos ham lige nu - især når han skal sove.

Det er helt okay, at han bruger lidt tid på at tumle rundt og få brugt lidt energi på dette, før han skal sove. Det behøver I ikke sidde og vente på, men må gerne lade ham tumle for sig selv og så vende tilbage til ham, når han er parat til at blive puttet. Så længe han er glad og nyder at tumle rundt, så er det fint. Er han ked af det, så skal I naturligvis være der :)

Når I ændrer på rytmen ved at lade formiddagsluren være den korte lur og middagsluren det længere, så vil ...


Annonce

... hans puttetidspunkt om aftenen sandsynligvis også ændre sig, så han igen bliver putteklar lidt tidligere og de udfordringer I har med putningen og puttetidspunktet om aftenen kan således sandsynligvis også løses ved at ændre lidt på hele dagsrytmen dagen igennem...

Ad 4) De natlige opvågninger skyldes også den store motoriske udvikling, som han lægger for dagen. Han vil i søvne naturligt også få sig lagt op i kravlestilling og kan ikke finde ud af at komme ned igen. Han har derfor brug for jeres hjælp til at blive lagt rigtigt igen og I må meget gerne hjælpe ham med stillingskift. Det er helt okay netop at hjælpe ham med at blive lagt - i takt med at han motorisk bliver stærkere om dagen vil han også kunne ændre stilling af sig selv om natten.. det tager dog tid...

Jeres dreng er stille og roligt også igang med separationsfasen og har derfor også en del mental uro og ekstra drømmeaktivitet - denne periode ses især i 8-10 månedersalderen, men kan altså sagtens starte tidligere og også vare senere. Da jeres dreng er godt igang med at finde ud af at kravle, så starter denne periode allerede nu...

Det kan godt være, at han på sigt bliver irriteret på soveposen, fordi den kan forhindre ham i at flytte på sig og skifte stilling - og I må derfor se, hvad der sker. Hvis I lige nu oplever at soveposen virker og giver ro, så er det helt okay at bibeholde den.

Pas på med sutten i munden hver gang han vågner - prøv om I kan hjælpe ham uden sutten, så han ikke vænnes til at den skal være der for at han kan sove :)

Til sidst vil jeg lige sende jer en dagsplan, som jeg tænker, at den kan se ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover lidt videre

Morgen 07: Havregrød, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos, evt. med lidt mme på frugtmosen og vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca. 9.30 - sover her måske en times tid...

Frokost 11: Grøntsagsmos med kød eller fisk, det kan være rester fra aftensmaden eller det kan være en middagsret fra glas... suppleres med små bondebrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur - måske omkring kl 13... afhængig af, hvor lang formiddagsluren har vist sig at være. Middagsluren må meget gerne være en længere lur på f.eks. 2.5 time, så han samlet sover som han plejer :)

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden og vand af kop.

Aften 18: Udgangspunktet mere og mere familiemad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris.. Suppleres med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften: 23-24: Drømmeflaske og sover videre indtil næste morgen, hvor han så tilbydes en lille flaske igen.

Jeg håber, at ovenstående hjælper lidt videre på vej - fortsat held og lykke med ham:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Colostrum (råmælk)

Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.

Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.

Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...

Læs mere i Babylex

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annonce