Brev:
Dårlig søvn og pylret baby
Kære Helen,
Så er endnu en måned gået, og jeg har igen brug for lidt råd med på vejen 😊
Min søn er nu lige over 9 måneder, og vores dag ser pt. nogenlunde således ud (alt er ca. tider og varierer):
0530-0600: Vågner og vil IKKE sove videre. Hvis vi er heldige (sjældent), så er klokken 0620, hvis vi er uheldige er klokken 0430 (soveværelset er helt mørkt altid).
0630-0700: Morgenmad - pt. kører vi fuldkornsgrød, da han gik død i havregrød, samt vand i en kop.
0730-0800: Lægges til første lur enten i slyngevugge, eller far går en tur med barnevognen (i disse Corona tider). Sover som regel 30-40 minutter.
0900-0930: Mellemmåltid - 1/4-1/2 blød gulerodsbolle med smør eller flødeost, frugt smoothie, samt vand i en kop.
1100-1130: Lægges til anden lur som oftest er i barnevogn, hvor mor går en lang tur. Sover alt fra 30-75 minutter.
1230-1300: Frokost - grøntsagsmos (gulerod, rodfrugt, kartoffel etc. - stadig smooth konsistens), ca. 5 små kødboller eller lidt kylling i tern, kogt broccoli eller blomkål, alternativt agurk til hånden samt 1/2 skive bondebrød med smør og leverpostej. Vi har i dag forsøgt med rugbrød uden kerner i stedet for bondebrød - det gik, men der blev spist mindre. Vekslende: Skorper, ostehaps, grøntsagsvafler med smør, majs puffs. Vand i en kop.
1500-1530: Mellemmåltid - pt. youghurt smoothie fra Semper (som du foreslog sidst) samt frisk frugt i hånden. Vand i en kop.
1600: Lægges til tredje lur, som oftest er i slyngevugge. Får her en flaske MME, men drikker som regel kun 50-75 ml. Sover ca. 30 min.
1730-1800: Aftensmad - grøntsagsmos (gulerod, rodfrugt, kartoffel etc.), ca. 5 små kødboller eller lidt kylling i tern, kogt broccoli eller blomkål, alternativt agurk til hånden samt 1/2 skive bondebrød med smør og leverpostej. Vekslende: Skorper, ostehaps, grøntsagsvafler med smør, majs puffs. Vand i en kop.
1830-1900: Bad (lå tidligere om formiddagen), som han elsker uanset, hvor træt og pylret han evt. er.
1900: Flaske (ca. 50-150 ml. - det veksler, men oftest til den lave side) og putning i egen tremmeseng på mors & fars soveværelse. Putning tager 5-20 min. som regel. Han sover som regel omkring 1930.
Jeg synes stadig, at søvnen - eller manglen på samme - er en udfordring. Han sover generelt meget let og abrupt; Allerede 1-2 timer efter godnatflasken vågner han og græder, får her endnu en flaske (ca. 50-150 ml. - det veksler). Igen omkring midnat +/-, så vågner han i gråd, og drikker her som regel en større flaske på ca. 150-240 ml. Omkring kl. 4 +/- så vågner han igen i gråd, og kan drikke alt fra 50-150 ml. (det veksler, men ofte til den lille side).
Jeg husker, at du skrev, at denne sene flaske ud på morgentimerne gerne skulle være lille, men hvis den er for lille, så vil han ofte ikke sove videre, og står i stedet op. I mellem disse flasker, så vender han sig uroligt fra side til side, lægger sig på maven og græder, når han ikke vil ligge sådan mere (i vågen tilstand kan han sagtens selv vende sig fra mave til ryg og omvendt), vågner, græder, mangler sutten etc. etc. I løbet af natten ...
... kommer han over i dobbeltsengen, da han græder, og ikke kan finde ro i tremmesengen.
Jeg ved, at noget sikkert er motorisk uro, men jeg synes det er voldsomt mange opvågninger, især når jeg hører om andre med børn på samme alder (eller yngre). Og ja, man skal ikke sammenligne, men han har jo før (da han var ca. 2-4 mdr.) kunne sove 6-7 timer i streg, og nu kan han knap sove 3 eller 4 timer i streg.
Resultatet er en træt og tvær/pylret søn med manglende overskud - både nat og dag, og mor her er efterhånden også ekstremt tyndslidt. Jeg får intet sammenhængende søvn, og i øvrigt slet ikke nok søvn.
Er han bare sådan, for så må jeg jo acceptere det, og lade tiden arbejde for mig/os, eller gør vi mon noget ‘forkert’? Er han mon sulten? Bange? Andet?
Mht. maden, så er han ikke stort spisende , og alle måltider er lidt en ‘kamp’, da han som sagt ikke spiser meget, men omvendt jo skal have noget indenbords, uden at blive presset. Han vil ikke spise meget andet end ovenstående, og pt. gider han nærmest ikke sin grøntsagsmos. Vores mad gider han ikke, og pasta, kartofler (i både fx.), fisk, fiskepålæg mm. nægter han spise, selvom jeg troligt bliver ved med at tilbyde med jævne mellemrum.
Jeg håber sådan, at du kan se noget, som vi ikke selv kan se. Jeg er selv bange for, at han ikke er mæt (nok), og derfor søger flasken hele natten, men omvendt vil jeg ikke presse ham til, at spise mere. Jeg ville ønske, at han fx. drak større portioner MME, men han har aldrig drukket mange ml. af gangen, men i stedet blot drukket oftere. Det kan selvfølgelig også være tryghed, han søger i flasken.
Lidt bonus info;
- Min søn kan stå og rokke i kravleposition, han kan krybe/møve sig ganske hurtigt hen over gulvet, han sidder rank og stabilt selv, han pludrer meget og så er han ved, at få sin første tand i undermunden (men virker ikke synderligt generet heraf).
- Vi har forsøgt os med kun 2 lure i håbet om, at de så ville vare længere, men det havde ingen effekt.
- Vi leger på gulvet en stor del af dagen, vi leger lege med fagter, vi læser bøger, vi synger sange og vi går ture, hvor vi taler om alt det, vi ser på vores vej.
Jeg har derudover et par forskellige spørgsmål, som jeg håber, du også vil svare på 😊:
- Solcreme; Kan læse mig til både for og imod? Jeg tænker her på solcreme til ansigtet, når vi triller med barnevognen. Helt kan vi jo ikke skærme for solen.
- Min søn smider store dele af sin mad på gulvet, gerne det hele, hvis han får lov. Er det en fase, eller hvad går det ud på?
- Min søn har pt. 3-5 afføringer om dagen. Er det normalt? Da han var mindre fik han Lactulose med god effekt i månedsvis, men efter overgangen til skemad, har hans mave fungeret fint selv. Han virker ikke besværet eller til at have ondt. Man kan se, at han presser og bliver ildrød i hovedet. Afføringen er enten klistret eller, det vi kalder, en gummi bæ - dvs. en fast (men ikke hård) pølse, der har kilet sig fast mellem ballerne, eller ligger i bleen som en - ja, pølse/klump.
Som altid tak for dine uddybende og brugbare svar.
Venlig hilsen
Den trætte mor.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
Viden om børn:
Peanuts og børn
Peanuts (jordnødder) - bør ikke gives til børn under 3 år. Det samme gælder andre hele nødder, vindruer, popcorn, rå gulerødder og lignende hårde fødevarer.
Børn under 3 år vil ofte have vært ved at tygge og bearbejde hårde fødevarer, og der er derfor en risiko for, at barnet fejlsynker - og det kan være meget farligt. I værste fald kan f.eks. en peanut sætte sig fast ved luftrøret og blokere luftvejene. Især peanuts og stykker af rå gulerod har vist sig at udgøre en stor risiko...
Salg af modermælk
Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.
Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.
Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.
Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.