Svar: Bønnerig kost til små børn
Hej med dig
Tak for dit brev og spørgsmål omkring vegetarisk kost, bønner, kød osv. :)
Vegetarer får som regel dækket deres behov for protein og andre næringstoffer, hvis de spiser varieret - og man kan derfor godt dække barnets ernæringsmæssige behov, f.eks. ved at spise en del bønner og linser, som du nævner.
Der findes forskellige former for vegetarer, og det vil helt klart være en fordel for jeres dreng, hvis han stadig tilbydes kød eller fisk en gang imellem, ligesom mælk og æg er vigtigt. Jo flere fødevarer I fjerner fra hans kost, jo større er risikoen for, at han kommer til at mangle næringsstoffer og bliver fejlernæret.
Hvis man ikke spiser nogen former for kød, fisk, æg eller mælkeprodukter, så anbefales det, at man ammer eller giver modermælkserstatning i mindst 2 år. Det anbefales også, at mødre, som spiser en kost med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, tager et tilskud af B12-vitamin under graviditeten og i hele ammeperioden.
Hvis I spiser vegetarisk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, så skal jeres dreng også have et dagligt tilskud af B12-vitamin. Det kan gives i form af en fint knust børnevitamintablet, som indeholder 1 mikrogram B12-vitamin dagligt. Den kan samtidig være med til at sikre et tilskud af de vitaminer og mineraler, som jeres dreng også vil være i risiko for at mangle f.eks. jern, zink, kalk, d-vitamin, n-3 fedtsyrer (DHA) alt efter, hvilke fødevarer, der er udelukket fra kosten.
Du skriver, at han indtil nu har fået både laks, kylling, kalkun og også grisekød og oksekød. Det lyder altså som om, at I har forsøgt at sikre ham lidt ekstra, selvom I (eller far?) ikke selv spiser dette, og det er rigtig godt. I skal dog være opmærksomme på, at jo ældre han bliver, jo mere familiemad vil han naturligt spise - og hvis han begynder at spise mindre kød, fisk, æg og mælkeprodukter, så er det vigtigt, at han får en vitaminpille dagligt, som indeholder B12 vitamin...
Derudover så vil vegetarisk kost ofte have et lavt energiindhold, da grøntsager, som du skriver, ikke indeholder ret meget fedt. Derudover vil grøntsager ofte fylde meget, og det kan være svært for barnet at spise tilstrækkelige mængder. Derfor skal man som forældre være opmærksomme på at øge energitætheden i maden ved at tilsætte f.eks. planteolie som rapsolie og olivenolie. Jeres dreng har altså behov for ekstra fedt i maden.
Hvis I laver en vegetarisk kost, som indeholder både æg, ...
... mælk, bønner/linser, nødder, frø og kornprodukter, så vil I sandsynligvis fint kunne dække jeres drengs behov for protein. Men det er vigtigt, at han tilbydes forskellige proteinkilder i løbet af dagens forskellige måltider, så han også får variation her.
Vegetarer vil også indtage non-hæm-jern, som optages dårlige end hæm-jern, som man får via animalske produkter. Det er derfor vigtigt at sikre, at jeres dreng får jern nok. Vegetarisk kost har dog ofte et højt indhold af c-vitamin, som øger absorptionen af mineraler.. Da han tidligere har fået erstatning, så har hans jernbehov været dækket den vej igennem, og stopper han med modermælkserstatning nu, så kan behovet for jern også dækkes via en multivitamintablet, som indeholder 8 mg jern jern pr. anbefalet daglig dosis. Spiser han kød og varieret, får han dog sit jernbehov dækket den vej igennem... Og som sagt - spiser han ingen former for kød, fisk, æg, mælk.. så bør I fortsætte med modermælkserstatning i mindst 2 år...
Så for at opsummere i forhold til dine spørgsmål:
Hvis I spiser varieret vegetarisk med en god blanding af æg, mælk, bønner/linser, nødder, frø og kornprodukter, så vil jeres dreng sandsynligvis være dækket ret godt ind hvad angår protein. Hvis I giver ham kød af forskellige slags, laks og lignende fisk, så vil det være med til at sikre hans jernbehov og også hans behov for f.eks. D-vitamin og essentielle fedtsyrer. I behøver ikke spise kød hver dag, men fisk vil være rigtig godt i hans mad, netop på grund af fedtsyrerne. Det må f.eks. gerne være makrel, sild, torskerogn og lignende fra dåse... (ikke tun).
Det vil være rigtig godt, at I tilsætter ekstra fedtstof til hans mad, så hans mad fortsat energiberiges ekstra. Og I må meget gerne variere mellem forskellige typer af fedt, så han også her får så meget variation som muligt...
Hvis I er i tvivl om, hvorvidt han spiser varieret nok eller tænker, at han generelt spiser meget vegetarisk, og hans indtag af kød, fisk, æg og mælkeprodukter ikke er ret stort, så vil det være en god idé at supplere hans kost med en multivitamintablet, som indeholder B-12 vitamin, D-vitamin, jern og forskellige andre mineraler :)
Jeg håber, at du/I kan bruge dette lidt videre, og at det hjælper til at finde hoved og hale i retningslinjerne :)
Dejligt at høre, at jeres dreng nu spiser alderssvarende og blot har haft brug for lidt tid og øvelse. Det er super godt, hold endelig fast i madglæden - fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Dåb
Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.
I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.
Før dåben skal I vælge mindst 2 og...
Mellemmåltider børn
Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.
Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.
Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.