Annonce

Annonce

Svar: Optrapning af skemad - hvordan, hvor meget og hvornår?


22. december 2019

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Line

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at jeres dreng er helt parat til skemaden, og han lyder til at være rigtig glad for det - dejligt!

Det er dog rigtig godt, at du holder lidt igen - både fordi hans mave skal kunne følge med, så han ikke pludselig får ondt i maven, og fordi du naturligt stadig skal sikre plads i maven til mælken, som er hans hovedindtag. Men også fordi det, hvis det går lidt for stærkt i starten, nogle gange kan betyde, at han så afviser skemaden, når han bliver 6 måneder, hvor det er ekstra vigtigt at han tager imod... Det er altså et spørgsmål om at give ham skemaden, når han er parat og netop udnyttet hans parathed og lyst, men ikke give ham så meget, at det pludselig bliver for voldsomt for ham :)

Det lyder rigtig fint, at du har givet smagsprøver og forsøgt med majsgrød i et par dage. næste skridt vil være at forsøge med f.eks. lidt risgrød (det må han dog ikke få dagligt), hirsegrød, boghvedegrød og lignende, så han får lidt forskelligt. Grød lavet af boghvede og hirseflager har en lidt mere fnugget konsistens, som han også skal have tid til at vænne sig til :) Derudover må du gerne øge ham stille og roligt, så han spiser ½ dl grød af gangen.

Når han kan spise denne mængde, maven fungerer fint, og han virker glad for skemaden og parat til mere, så vil jeg anbefale dig, at du forsøger med lidt grøntsagsmos om aftenen. Det kan være mos af f.eks. kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli eller lignende milde grøntsager. Det vil han måske være parat til om 1-2 uger. Og så kan du igen øge ham, så han f.eks. tilbydes ¾ dl. to gange dagligt. Det ...


Annonce

... er bedre, at han spiser ¾ dl. to gange dagligt end 1.5 dl på en gang - både fordi det sikrer plads til mælken, men også fordi det giver ham mulighed for både at få grød og mos, og dermed større variation.

En plan for dagen med to måltider kan se således ud:

Tidlig morgen: Ammes og sover lidt videre. Ammes ofte igen, når dagen begynder, og I vågner stille og roligt op.

Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost: Tilbydes lidt grød, ½ - ¾ dl skemad og vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag: Ammes og puttes til dagens 3. lur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Aften: Tilbydes lidt grøntsagsmos, ca. ½ - ¾ dl. og vand af kop

Ammes og puttes til natten

Sen aften: Drømmeamning og sover videre

Nat: Ammes og sover videre

Der gives vand til måltiderne, så han vænnes til at drikke lidt vand og også vænnes til at drikke af en kop, snapseglas eller hvad du lige nu synes fungerer bedst :) I begyndelsen vil der ikke komme så store mængder vand indenbords, men det er vigtigt at give ham vand. Det er den bedste tørstslukker, og det er vigtigt, at han lærer at drikke vand :)

Imellem måltiderne har han lige nu sandsynligvis ikke behov for vand, men skal stadig ammes, som han plejer jf. dagsplanen :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og jeg vil også anbefale dig meget min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du dagsplaner, opskrifter og guides igennem fra 4-18 måneder. Du kan også slå fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad han må få, hvornår og hvordan... Vær opmærksom på at få fat i udgaven fra 2018.

Rigtig meget held og lykke - og rigtig glædelig jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex

Zoneterapi

Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.

Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.

Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce