Svar: Overgang fra grød til mad
Hej med dig
Det er super godt, at din datter er så glad for at spise og glad for selv at sidde med mad i hånden, gumle, sutte og gnaske - det skal du bestemt udnytte! Det er både med til at styrke hendes lyst til at spise og hendes mundmotoriske udvikling :)
Nu hvor hun er 6 måneder gammel, vil det være rigtig godt, at du begynder med lidt kød eller fisk i mosen, og det vil netop være med til at give grøntsagsmosen mere struktur og bid og på den måde vænne hende til ikke kun at spise lind og blød mad.
Kød er alle typer kød - kylling, kalkun, svin, kalv, okse, lam, and osv. ligesom også indmad som hjerter og lever er vigtigt. I begyndelsen går det bedst med de lysere kødtyper og så kan du variere med andre typer kød hen af vejen. Kødet bør koges og i starten er det en god idé at bruge hakket kød og netop bruge f.eks. kødboller, indmaden af en frikadelle eller lignende i mosen.
Fisk er vigtigt, fordi din datter via fisk får de essentielle fedtsyrer, som er vigtige for udviklingen af nervesystemet, udviklingen af hjernen, synet, de kognitive funktioner som f.eks. indlæringsevnen og hukommelsen. Fisk er f.eks. sild, makrel, laks, torsk, rødspætte. Det vil være rigtig godt, at du giver hende fisk mindst 2 gange om ugen og gerne hyppigere til frokost... Fisk skal koges eller laves i ovnen og kan derefter hakkes fint med en kniv eller en gaffel. Du kan også give indmaden af en fiskefrikedelle...
I begyndelsen passer det sandsynligvis med en lille skefuld kød/fisk i en portion grøntsagsmos og stille og roligt kan du så øge mængden i takt med at din datter bliver bedre og bedre til at tygge og bearbejde det i munden.
Grød og mos må også gerne gøres grovere nu, så hun f.eks. tilbydes flerkornsgrød og havregrød, øllebrød og lignende. Som både har mere struktur og mere smag og på den måde vænnes til dette. ...
...
Og så er det som du selv skriver vigtigt med mad i hånden. Det kan være f.eks. agurk, ristede rugbrødsbjælker, kartoffelbåde bagt i ovnen, kogte stykker blomkål eller broccoli eller lignende, som hun kan sidde og gumle på. Altid under opsyn og du skal være parat til at fjerne det og erstatte med nye stykker, når det bliver for gennemgnasket. Du må ikke give hende f.eks. æblebåde eller rå gulerod - da det kan knække og sætte sig fast i halsen. Hun må heller ikke få noget med skræl f.eks. tomater med skræl eller vindruer med skræl...
Hvis du fornemmer, at det stadig er svært for hende helt at styre mad i hånden selv, så kan du holde det for hende imens hun sidder og slikker, sutter, smager... eller du kan nogle gange vælge at bruge en frugtfeeder, babyfeeder og lignende. Det er en lille beholder, hvori du kan komme kogte grøntsager og frugt og lade hende spise det den vej igennem. Det giver naturligt ikke samme øvelse, som at sidde direkte med maden selv, men det er bedre end ingenting...
I 7 måneders alderen vil hun ofte være bedre til at bearbejde den lidt fastere føde i munden og du kan her forsøge at mose nogle af grøntsagerne med en gaffel, for på den måde at give hendes mos lidt mere bid. I 8 måneders alderen vil hun måske være parat til at spise små brødhapsere med forskelligt smørbart pålæg :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre og jeg vil også anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du forslag til, hvordan du gradvist kan gå frem måned for måned fra nu, og indtil din datter er 18 måneder gammel. Der er også opskrifter, dagsplaner osv. og du kan slå op, hvis du er i tvivl om, hvad hun må få at spise, hvornår og hvordan... Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave fra 2018.
Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig god appetit - og rigtig god jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Udstyr til nyfødt - tjekliste
Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.
En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:
- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...
Madpakke og børn
Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.
Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)
Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre