Annonce

Annonce

Svar: Overgang fra grød til mad


14. december 2019

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Det er super godt, at din datter er så glad for at spise og glad for selv at sidde med mad i hånden, gumle, sutte og gnaske - det skal du bestemt udnytte! Det er både med til at styrke hendes lyst til at spise og hendes mundmotoriske udvikling :)

Nu hvor hun er 6 måneder gammel, vil det være rigtig godt, at du begynder med lidt kød eller fisk i mosen, og det vil netop være med til at give grøntsagsmosen mere struktur og bid og på den måde vænne hende til ikke kun at spise lind og blød mad.

Kød er alle typer kød - kylling, kalkun, svin, kalv, okse, lam, and osv. ligesom også indmad som hjerter og lever er vigtigt. I begyndelsen går det bedst med de lysere kødtyper og så kan du variere med andre typer kød hen af vejen. Kødet bør koges og i starten er det en god idé at bruge hakket kød og netop bruge f.eks. kødboller, indmaden af en frikadelle eller lignende i mosen.

Fisk er vigtigt, fordi din datter via fisk får de essentielle fedtsyrer, som er vigtige for udviklingen af nervesystemet, udviklingen af hjernen, synet, de kognitive funktioner som f.eks. indlæringsevnen og hukommelsen. Fisk er f.eks. sild, makrel, laks, torsk, rødspætte. Det vil være rigtig godt, at du giver hende fisk mindst 2 gange om ugen og gerne hyppigere til frokost... Fisk skal koges eller laves i ovnen og kan derefter hakkes fint med en kniv eller en gaffel. Du kan også give indmaden af en fiskefrikedelle...

I begyndelsen passer det sandsynligvis med en lille skefuld kød/fisk i en portion grøntsagsmos og stille og roligt kan du så øge mængden i takt med at din datter bliver bedre og bedre til at tygge og bearbejde det i munden.

Grød og mos må også gerne gøres grovere nu, så hun f.eks. tilbydes flerkornsgrød og havregrød, øllebrød og lignende. Som både har mere struktur og mere smag og på den måde vænnes til dette. ...


Annonce

...

Og så er det som du selv skriver vigtigt med mad i hånden. Det kan være f.eks. agurk, ristede rugbrødsbjælker, kartoffelbåde bagt i ovnen, kogte stykker blomkål eller broccoli eller lignende, som hun kan sidde og gumle på. Altid under opsyn og du skal være parat til at fjerne det og erstatte med nye stykker, når det bliver for gennemgnasket. Du må ikke give hende f.eks. æblebåde eller rå gulerod - da det kan knække og sætte sig fast i halsen. Hun må heller ikke få noget med skræl f.eks. tomater med skræl eller vindruer med skræl...

Hvis du fornemmer, at det stadig er svært for hende helt at styre mad i hånden selv, så kan du holde det for hende imens hun sidder og slikker, sutter, smager... eller du kan nogle gange vælge at bruge en frugtfeeder, babyfeeder og lignende. Det er en lille beholder, hvori du kan komme kogte grøntsager og frugt og lade hende spise det den vej igennem. Det giver naturligt ikke samme øvelse, som at sidde direkte med maden selv, men det er bedre end ingenting...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

I 7 måneders alderen vil hun ofte være bedre til at bearbejde den lidt fastere føde i munden og du kan her forsøge at mose nogle af grøntsagerne med en gaffel, for på den måde at give hendes mos lidt mere bid. I 8 måneders alderen vil hun måske være parat til at spise små brødhapsere med forskelligt smørbart pålæg :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre og jeg vil også anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du forslag til, hvordan du gradvist kan gå frem måned for måned fra nu, og indtil din datter er 18 måneder gammel. Der er også opskrifter, dagsplaner osv. og du kan slå op, hvis du er i tvivl om, hvad hun må få at spise, hvornår og hvordan... Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave fra 2018.

Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig god appetit - og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsorlov

I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...

Læs mere i Babylex

Rabarber

Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.

Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.

Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce