Svar: Hyppige amninger og korte lure
Kære Tenna
Tak for dit brev :) Dejligt at høre, at du har fulgt med på sidelinjen og nu selv har fået lyst til at skrive til mig - velkommen til :)
Der er sandsynligvis flere ting, som spiller ind hos jer og jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.
For det første, så har du fuldstændig ret i, at jeres datter sover en god lang nattesøvn, ofte sover hun næsten 12 timer om natten, og det vil naturligt give flere korte lure om dagen. Det gennemsnitlige søvnbehov er 15 timer i døgnet, og det betyder, at når hun sover så lang en nattesøvn, så er der ikke mere end ca. 3 timer at gøre godt med i dagtimerne, og for at dagen ikke skal blive for lang for hende, så tager hun naturligt flere korte lure.
Hun må meget gerne have den rytme hun har, og som udgangspunkt skal man ikke ændre noget, der fungerer. Mange børn trives i 3-4 måneders alderen med en rytme, hvor de sover ca 10 timer om natten og 5 timer om dagen fordelt på 3 lure - men det er også helt okay at gøre, som jeres datter gør, så længe hun trives :)
Hun har også en alder, hvor hun sandsynligvis er ved at blive så stor fysisk, at hun har behov for mere mælk - og netop ved at die hyppigt, så øges din mælkeproduktion, og hun får mere mælk hos dig. Derfor er det rigtig godt, at du har valgt at lægge hende til brystet to gange mellem hver lur, fordi det er med til at sikre, at hun stadig tilbydes mælk nok og at du naturligt følger hendes behov. Dertil kommer, at hun ikke spiser fulde måltider hver gang - men også tager lidt tørstslukkende vandholdig mælk og netop får dette, når hun en gang imellem dier kortvarigt. Det er så smart med amning, at mælken på denne måde netop dækker begge hendes behov, både behov for mad og behov for at slukke tørsten :)
Når det så er sagt, så har du naturligvis også ret i, at hun nogle gange også sagens kan have et suttebehov eller blot behov for lidt hygge, trøst og ro - og af den grund også kan søge brystet. Og her skal du naturligvis vurdere, hvor meget du skal lægge hende til, hvad du kan holde til og har lyst til, og hvornår det vil være okay at give hende en sut i stedet...
Hun er også så ...
... gammel nu, at hun begynder at blive langt mere bevidst om, hvad der sker omkring jer. Det betyder, at hun registrerer om I er hjemme eller ude, om hun er i favn hos mor, far eller en fremmed. Hun ser længere nu, oplever rummet på en her anden måde - og det betyder, at hun nogle gange lader sig forstyrre, når hun skal spise. Du oplever måske, at hun tager fat og dier, slipper brystet, smiler til dig, tager fat og dier igen, slipper atter og pludrer med dig, tager fat og dier igen, slipper atter og kikker så efter far, som kommer ind i stuen.. og pludselig er det sjovere at kikke efter ham, end det er at spise. Derfor kan der også ske det, at hun begynder at "slatspise" lidt i løbet af dagen og her skal du være opmærksom, fordi det kan være en god idé, at du hjælper hende med at spise lidt længere og mere koncentreret, så hun kommer lidt væk fra de hyppige små amninger.
Tiden arbejder dog også for jer, så når hun om måske 1-2 måneder skal begynde med lidt skemad, så vil dette hjælpe jer til mere rytme. Det vil være rigtig godt, at du stille og roligt arbejder på at hun tilbydes skemad og vand af kop, når hun vågner af en lur - og så tilbydes brystet, før hun skal sove. På den måde vil nogle af de nuværende amninger naturligt blive erstattet af lidt fastere føde og vand af kop - og amningerne før lur, som hjælper hende med at koble fra, finde roen og netop overgive sig til søvnen og samtidig sikrer hendes behov for mælk og væske stadig være der. Der vil på den måde naturligt på sigt komme til at gå længere tid imellem amningerne.
Hvor meget du skal ændre lige nu afhænger således af, hvordan du og hun trives med den nuværende rytme. Det lyder lidt som om, at du egentlig synes, at det fungerer meget godt og lillepigen trives også.. hvis det er tilfældet, så prøv at lukke ørene for evt. kommentarer og tro på den fornemmelse du selv har. Det hele ændrer sig lidt hele tiden og fra nu og de næste par måneder frem, så sker der faktisk rigtig meget - både i forhold til amning, mad og søvn... :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)
Rigtig meget held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år
Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
Viden om børn:
Reservebedste
En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.
I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.
Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...
Lægeundersøgelser baby og børn
I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.
Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.