Annonce

Annonce

Svar: Putning i barnevogn


5. december 2019

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og alle dine tanker :)

Det er helt normalt, at børn i 3 måneders alderen ikke kan falde i søvn ved blot at ligge og kikke. Han har naturligt brug for tryghed, brug for at føle sig holdt, brug for at mærke dig, blive lullet ind i søvnen.. og amning indgår som en naturlig del af hans putteritual. Så det er ikke fordi, at du gør noget forkert, eller at han ikke kan det han skal... det du fortæller lyder helt alderssvarende :)

Han oplever verden med alle sine sanser og følger mere og mere med i, hvad der sker omkring jer. Han suger til sig af indtryk, og han kan se længere nu. Han bliver også mere og mere bevidst, og skelner mere og mere mellem om han er i din favn, lægges fra dig, om han bliver holdt af dig eller en anden, om han er hjemme eller ude, om I er alene, har gæster osv. osv. Og alt hvad han oplever skal han kunne slippe, når han skal overgive sig til søvnen, og det er rigtig svært for ham at koble fra og finde roen. Derfor har han brug for din hjælp, når han skal sove :)

Det kan nogle gange hjælpe at putte ham i soveposen først - og så amme ham bagefter. Så han er puttet, føler sig svøbt og holdt af sin slee-bee, finder ro med brystet og først derefter flyttes ned i barnevognen.

Det kan også nogle gange hjælpe at du triller ham en længere tur, så barnevognen ikke står på altanen, men så den bliver konstant bevæget og hvor han derfor lulles i søvn netop via bevægelse.. derfor kan du overveje, om du måske kan udnytte puttetidspunktet til at få handlet lidt eller lignende, så I triller af sted, når det er sovetid, for på den måde at vænne ham til at sove i sin barnevogn - både falde i søvn i den og også sove en længere lur i den.

Nogle gange kan det også være bedre, at du helt dropper barnevognen til middagsluren og i stedet lægger dig med ham i dobbeltsengen. Det vil også give dig mulighed for selv at få lidt ro og hvile midt på dagen. Du kan derfor lægge dig med ham og amme ham liggende i din seng - og lade ham falde i søvn ved siden af dig. Det er en god løsning, fordi det faktisk hjælpe ham til at koble fra, ...


Annonce

... lukke af for en masse indtryk - I kan trække gardinerne for, soveværelset kan være lidt køligt og mørkt, og så kan han bedre koble fra og finde ro - og så bliver han ammet i søvn. Samtidig lærer du ham at falde i søvn liggende og uden at skulle være i bevægelse for at sove. I forvejen bliver han jo vugget i sin slyngevugge om formiddagen og hvis du også begynder at trille ture med barnevognen, så får han pludselig meget bevægelse for at sove, så at du i stedet lægger dig med ham, kunne godt være givtigt også på sigt...

Nogle har også glæde af det man kan kalde "op-ned-metoden", som går ud på, at du putter ham, men tager ham op, når han er ked af det, vugger ham stille i dine arme, og når der atter er ro på, så putter du ham ned i vognen igen, står ved ham, luller ham til ro, og bliver han atter ked af det, så tager du ham atter op og putter ham så tilbage, når der atter er ro på.. det lyder faktisk lidt som om, at det er dette du allerede gør, og det kan også være okay, hvis han på den måde lærer, at han fint kan ligge i sin barnevogn, det er ikke nødvendigt at være i din favn hele tiden, det er også okay at ligge lidt for sig selv med dig ved siden af, og dine beroligende hænder....


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hvis han virker irriteret over, at du hele tiden tager ham op, så kan det dog være bedre, at du lader ham blive i vognen og så står ved ham og luller ham til ro med hænder, nærhed, triller ham eller lignende. Modsat, hvis han bliver ked af at ligge i sin vogn, så kan det være bedre, at du tager ham op og lader ham falde helt til ro i dine arme - og så ikke putter ham fra dig, før han næsten sover. Han skal ikke puttes vågen, men der hvor han er døsig og tydeligt har svært ved at holde sine øjne åbne, har svært ved at fokusere. Start med at amme ham og læg ham så stille og roligt fra dig, når han slipper brystet og er fyldt godt op med mælk. Du kan se, at han næsten sover, men dog ikke sover helt. Han er dog træt og kan lulles til ro med netop dine hænder og kærtegn...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annonce