Annonce

Annonce

Svar: Gider ikke skemad - knap 6 måneder


28. november 2019

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Christina

Tak for dit brev - og dejligt at høre, at du har kunne bruge mit tidligere svar, og at det går lidt bedre med søvnen i sengen nu :)

I forhold til skemaden, så vil jeg naturligvis også meget gerne dele lidt tanker med dig. Det lyder umiddelbart som om, at jeres datter er interesseret i mad, hun rækker ud efter f.eks. kogte stykker broccoli, og hun vil gerne sidde og sutte, smage, gnaske - og det er super godt, det skal du endelig udnytte. Det er rigtig fint, at du derfor starter hvert måltid med mad i hånden og derefter følger videre med skemaden.

Det vil være rigtig godt, at du sætter hende i den høje stol, så hun sidder foran dig, når du giver hende skemaden. Det gør det lettere for hende at forsøge sig med lidt mad i hånden og lettere for dig at styre skeen, når det er spisetid. Samtidig vil hun også kunne spejle sig i dig, og det er vigtigt, at du sætter lidt lyd på maden og det at spise. At du f.eks. siger "mam mam mam", fordi netop ordet "mam-mam", naturligt gør, at du åbner munden, og det kan hun så spejle sig i.

Nogle børn protesterer over selve skeen, så du kan i stedet forsøge at bruge ristede rugbrødsbjælker, agurkestænger - evt. skære en agurkeske - så du starter med at dyppe noget af "håndmaden" i grød og mos og bruger dette som en ske. Netop fordi hun er glad for at sidde og sutte på dette, så kan det udnyttes til også at give hende smag for skemaden.

Det vil være rigtig godt, at du tilbyder hende vand imellem skeerne, så hun også får skyllet munden lidt en gang imellem og derefter måske er klar til at spise lidt grød og mos igen - og ikke venter med at give hende vand til måltidet måske er overstået :)

Det er også en god idé at forsøge med forskellige typer grød og mos, og du må gerne variere mellem hjemmelavet og færdiglavet babymad, så hun får noget forskelligt. Hirse og havre er fint, men måske kan hun bedre lide boghvede, quinoa eller måske øllebrød. Kartoffel og gulerod og er også fint, men nu hvor ...


Annonce

... hun bliver 6 måneder må hun få stort set alle slags grøntsager: Gulerod, kartoffel, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv. Prøv at tage udgangspunkt i de grøntsager, som I andre også spiser om aftenen og kog en mos til hende af disse... eller prøv med en middagsret fra glas som passer til børn i alderen 4-6 måneder.

Du skal være opmærksom på især selleri, spinat, rødbede og fennikel, som indeholder nitrat. Hun må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum. Det betyder at hvis du laver en kartoffel-sellerisuppe, hvor selleri udgør en stor del af suppen, så må hun gerne få det, men så skal der går ca 14 dage inden hun tilbydes selleri igen...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Derudover så skal du også medtænke, hvornår du ammer hende, og hvor meget mælk hun får hos dig. Det er vigtigt, at hun stadig ammes og tilbydes mælk, men det vil være rigtig godt, hvis du kan tilbyde skemad, før hun lægges til brystet, og det vil også være rigtig godt, hvis du nogle gange kun ammer fra et bryst og ikke fra begge sider. Hendes indtag af mælk vil naturligt påvirke hendes lyst til og behov for fastere føde. Den dagsplan, som jeg tidligere har sendt dig, kan fungere som en rettesnor :)

Det kan være bedre, at hun tilbydes ½ dl. 3 gange dagligt end 1.5 dl. på en gang. Det vil være rigtig godt, at du tilbyder hende flere små måltider, og at I har succes med dette, end at hun spiser et stort måltid på en gang - og lidt har også ret. 5 skefulde til ½ dl er lige nu super fint.. :) Samtidig vil en rytme med morgengrød, frokost og aftensmad begynde at påvirke hendes indre ur, så hun også føler sig parat til at spise, når det netop er spisetid...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Svangerskab

Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.

Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".

Læs mere i Babylex

Colostrum (råmælk)

Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.

Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.

Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce