Annonce

Annonce

Svar: Fra at sove igennem til at vågne


1. august 2019

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af de ændringer, som I lige nu oplever i forhold til jeres drengs rytme og søvn :)

Når jeg ser på jeres dagsplan, så tænker jeg umiddelbart, at jeres dreng har brug for mere mad. Det vil være rigtig godt, at han tilbydes flere måltider skemad dagen igennem, han skal til at have lidt grovere grødtyper som havregrød og øllebrød, han skal begynde med kød og fisk i grøntsagsmosen og han skal også tilbydes mad i hånden, samt vand af kop. Og netop indtaget om dagen er med til at sikre, at han kan sove et længere søvnstræk om natten, så når jeres dreng er begyndt at vågne hyppigere og søge flasken, så skyldes det, at han har brug for mere mad...

Når det så er sagt, så er det dog også sådan, at i takt med at skemaden begynder at fylde om dagen, så vil han naturligt skulle have mælk sen aften f.eks. kl 23.30 - og også igen tidlig morgen, når han ikke er ældre end han er. Det er først i 8 måneders alderen at den tidlige morgenflaske kan springes over. Og at sove igennem, når man er 6 måneder vil være at sove 5-6 timer uden mælk f.eks. fra 23.30 til 05. Så selvom din dreng har kunne sove fra ca 20 til 06 uden mælk i en periode, så kan du desværre ikke forvente dette længere - tværtimod.

Du kan godt forsøge at tilbyde ham en drømmeflaske omkring kl 23, hvis du kan holde dig vågen så længe, fordi du på den måde kan undgå, at han vækker dig, når du først er faldet godt i søvn. Det kan være dejligt for jer begge. Men det vil være et reelt behov at få en drømmeflaske før midnat. Det er sammen med aftenflasken den flaske som forsvinder sidst, og de fleste børn har brug for drømmeflasken frem mod 1 års alderen :) Enkelte børn trives med at de to flasker, som de i 10-12 måneders alderen har behov for ligger før middagslur og aften - og derefter sover de så videre til næste morgen uden mælk, og det kan sagtens være det bliver sådan hos jer. Det må tiden vise, men det er ikke tilfældet endnu...:)

Derudover vil det være rigtig ...


Annonce

... godt, at du nu forsøger at skabe en rytme, hvor jeres dreng tilbydes skemad, når han vågner - sammen med vand af kop - og så tilbydes flaske, før han skal sove. På den måde skaber du bedst plads i maven til begge dele og sikrer dermed hans behov bedst

Det betyder, at en dagsplan lavet ud fra dine angivne tider, nu vil se således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre - i stedet for at du giver flasken kl 06, så skal han altså have den tidligere, når han vågner mellem 04-05 og sove videre på flasken, så hans starter dagen lidt senere end nu

Morgen 7-7.30: Tilbydes lidt morgengrød f.eks. havregrød, vand af kop. Tilbyd gerne lidt frisk blød frugt i hånden, som ha kan sutte og gumle på selv.

Flaske og puttes til dagens første lur

Frokost 11: Øllebrød eller gerne lidt grøntsagsmos og der begyndes i 6 måneders alderen med lidt kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Eftermiddag 15: Tilbydes frugtmos og frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Flaske og powernapper måske mellem 16-17...

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos, og også her begyndes med lidt kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Drømmeflaske og sover herefter 5-6 timer uden mælk indtil næste morgen tidlig, hvor han så tilbydes en flaske og atter sover videre.

Lige nu er det et helt reelt behov at få en drømmeflaske aften og en flaske tidlig morgen - også selvom - eller faktisk i kraft af, at jeres dreng begynder at spise mere rigtig mad hele dagen igennem. Hans mælkebehov vil være lige så stort som hidtil, og mælken skal komme ud over hans indtag af rigtig mad. Og han kan ikke indtage sit behov over 12 timer, men er nødt til at have hele døgnet til det :)

Jeg håber at min dagsplan viser hvordan dagen og natten alligevel godt kan hænge sammen for jer :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fiskeolie og børn

Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.

Det er vigtigt at variere...

Læs mere i Babylex

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen må dit barn få stort set alle slags grøntsager. Du bør dog være opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce