Annonce

Annonce

Svar: D-dråber og ondt i maven


19. juni 2019

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Line

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

D-vitamin er vigtigt for små børn. Det er blandt andet en forudsætning for, at jeres datter får stærke knogler og stærke blivende tænder, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle børn i alderen 2 uger til 2 år tilbydes 10 mikrogram d-vitamin dagligt. Børn med mørk hud og/eller som går klædt, så kroppen er tildækket, og børn som sjældent kommer ud i sollys skal tilbydes 10 mikrogram d-vitamin hele barndommen.

D-vitamin gives som d-vitamindråber, der dryppes på en ske f.eks. i lidt modermælk og på den måde gives til barnet. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke d-vitamin-spray, da denne dispenseringsmåde ikke garanterer, at barnet får den mængde d-vitamin, som barnet har behov for.

Der har igennem årene været en del forældre, som har oplevet, at deres barn får mavekneb af at indtage d-vitamin-dråber. Sundhedsstyrelsen har ikke nogen videnskabelige studier, der viser, at der er en sammenhæng mellem mavekneb og d-vitamindråber og Fødevareinstituttet har i en redegørelse konkluderet, at der ikke er sandsynligt, at det er d-dråberne, som giver barnet mavekneb.

Hvis I mistænker, at D-dråberne giver jeres datter mavekneb, så anbefaler Sundhedsstyrelsen, at I holder pause ...


Annonce

... med d-dråberne i en uge og registrerer, om der sker ændringer. Hvis der ikke sker nogen ændringer, så skyldes hende mavekneb ikke d-dråberne.

Efter en uges pause med d-vitamin-dråber, så gives en uges d-vitamin-dråber som engangsdosis på en ske. Det vil sige, at I skal give 10 mikrogram x 7 = 70 mikrogram på en gang. Hvis hun ikke får mavegener af dette, så fortsætter I med d-vitamindråberne og giver 10 mikrogram dagligt.

Hvis hun får mavegener umiddelbart efter engangsdoseringen, så kan man ikke udelukke, at d-vitamindråberne er årsagen, og så anbefales det, at I skifter til en anden type d-vitamin, det vil sige fra en anden producent. D-vitamin er ofte opløst i kokosolie, så prøv at spørge på apoteket, Matas og andre steder, om de har d-dråber opløst i noget andet...


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Hvis alle former for d-dråber giver jeres datter mavekneb, så kan I skifte til tabletbehandling. Altså give en tablet d-vitamin a 10 mikrogram dagligt. Denne skal dog knuses meget fint, og så skal indholdet blandes med lidt udmalket modermælk og gives på en ske.

Dette er retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen, og jeg håber, at du/I kan bruge dette videre :)

Rigtig meget held og lykke fortsat, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce