Annonce

Annonce

Svar: Lære at falde i søvn selv?


12. juni 2019

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du har været glad for mine tidligere svar og også har haft glæde af min bog om børn og mad - dejligt, tak :)

Det vil være passende at tilbyde jeres dreng amning 4 gange i døgnet nu - og disse fire amninger ligger ofte hensigtsmæssigt placeret tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Han kan naturligt godt have behov for en ekstra tørstslukker en gang imellem, når det er meget varmt...

Det er vigtigt, at du holder mængden af skemad på et niveau, som stadig levner plads til mælken. Det vil sige, at det er bedre, at han spiser ¾-1 dl. grøntsagsmos til frokost, drikker vand af kop og så vil tage brystet, før han puttes til sin middagslur - end at du giver ham 1.5 dl. grøntsagsmos eller mere, og han så afviser brystet. Du skal forsøge at finde balancen mellem skemad og vand, samt mælk i løbet af dagen, så hans behov for mælk/væske hovedsageligt stilles der, og han gradvist kan undvære det om natten.

Det er dog som sagt et reelt behov for brystet, at han ammes f.eks. kl 20, 23.30 og 05. Det vil være meget fint, hvis han kan sove 5-6 timer uden mælk om natten, og det vil være et realistisk mål.

Når han vågner og søger dig yderligere om natten må du derfor gerne arbejde på at hjælpe ham videre i søvnen uden brystet. Det er helt naturligt, at han får sig lagt i stillinger, som han endnu ikke mestrer at komme væk fra, og hvor han har behov for din hjælp til at blive lagt dejligt igen, få dynen på sig, som han har sparket af osv. Men prøv om du kan hjælpe ham med dine hænder, kærtegn, stillingskift osv. og uden at give ham brystet hver gang han vågner.

Når du ammer ham sen aften, så må du gerne amme ham fra begge bryster for at se om du på den måde kan få ham fyldt lidt ekstra op til natten. Når og hvis han så derefter vågner og søger dig - og du fornemmer, at han har brug for brystet og ikke kan finde ro uden, så må du give ham brystet, men her er det så vigtigt, at du afkorter amningen mere og mere. Det betyder, at du stadig skal give ham brystet, men stille og roligt trække brystet til dig. Du skal forsøge igen og igen at lirke brystvorten ud af munden på ham, så han får mindre og mindre mælk. I starten vil han søge brystet igen og så giver du ham det, lader ham die lidt, og når der så igen ...


Annonce

... er ro på ham, så lirker du igen brystet ud af munden på ham. Du skal sandsynligvis gøre det flere gange til at begynde med, men stille og roligt lærer han at falde i søvn, uden at han har dit bryst i munden.

Samtidig med at du lirker brystet ud af munden på ham, så må du stadig gerne kærtegne ham, holde ham i hånden, lægge en beroligende hånd på ham osv. præcis som du også forsøger, når du putter ham om aftenen. Det er netop rigtig godt, at du kan hjælpe ham til ro på denne måde, så han også falder i søvn uden at være i favn og uden bryst i munden - og så han forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove. og de samme kærtegn gentager du så om natten :)

Det lyder meget fint det du fortæller med bad, massage og beroligende hænder - og jeres dreng sover i løbet af ca 5 minutter. Det er vigtigt, at du prioriterer denne tid ved ham om aftenen og gør det, som du netop fornemmer hjælper ham. Det vil være en dårlig idé, at du begynder at gå fra ham, og han så bliver ked af det og begynder at forbinde det at sove med noget som ikke er trygt, dejligt og rart.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jeg er meget stor fortaler for, at vi bruger tid på sengekanten om aftenen - også hos større børn, som naturligt vil have glæde af en godnatsang, godnathistorie, snak om dagen osv. Og at I lige nu bruger a 5 minutter på at sidde hos jeres dreng og lade ham mærke jer, og at I er der for ham - det er guld værd, også på sigt.

Jeg synes det vil være synd at ændre noget, der som udgangspunkt fungerer, og lige nu lyder det som om, at det fungerer rigtig godt for jer. Jeg ville derfor ikke arbejde på at ændre vaner/rutiner...

Da det er varmere, hvor I bor end det er i DK, så skal I naturligvis holde øje med hans bleer og sikre jer, at han stadig tisser godt og at hans urin er klar. Det er tegn på, at han får væske nok. Derudover skal hans påklædning og sengetøj/dyne naturligt passe til temperaturen, hvor han sover og det vil være en god idé, hvis I kan holde soveværelset køligt. Den bedste sovetemperatur ligger mellem 16-20 grader... Er det meget varmere hos jer, så kan han naturligt godt have behov for ekstra væske og derfor måske behov for en ekstra amning eller måske en tår vand, hvilket han jo så skal have...:)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce