Brev:
God rytme
Kære Helen,
Jeg har en lille dejlig datter på knap 8 uger – hun vejer 5,8 kg og er 59 cm lang (ved fødsel 3910 g og 53 cm).
Hun har siden fødslen haft mange problemer med sin mave – ”umodne tarme” er det, vi har fået at vide, at det kaldes. I torsdags var vi hos børnelæge, hvor hun blev startet i movicol ½ brev dagligt, da hun siden fødslen har haft meget sparsomme hårde afføringer på trods af fuldamning (de første døgn dog lidt supplering med mme, da råmælken ikke var nok til hende). Hendes helt store problem er dog luft i tarmene, og hun skriger og vrider sig, når hun slår prutter, hvilket selvfølgelig er hjerteskærende at se på som mor.
Alt i alt har vi altså haft nogle svære første uger, hvor hendes vågne tid har været meget præget af maveproblemerne – enten har hun forsøgt at presse uden held eller slået prutter og derfor skreget rigtig meget, hvorfor vi – for at give hende ro – enten har lagt hende i slyngevugge eller kørt tur i barnevogn mhp. at få hende til at sove.
Nu er hun mere og mere vågen og har også tilfredse perioder, hvor hun smiler og er glad, men humøret kan ændres på ingen tid, og vi har fortsat mange daglige skrigeture, hvor det eneste der virker er slyngevugge eller barnevogn. Det har derfor været rigtig svært for os at indarbejde nogen som helst form for rytme i dagligdagen, og jeg ...
... vil gerne høre dig, hvordan en normal god rytme for en 8 uger gammel baby kunne se ud, og om du overhovedet mener, at vi med de udfordringer vi har kan indarbejde en sådan? Fx ved jeg, at man anbefaler en amning lige når baby vågner og lige inden baby puttes igen – hvor længe skal hun have været vågen for, at det anbefales at amme igen inden næste lur? For nogle gange er hun jo kun vågen 1 time og puttes pga. mavesmerter/begyndende utilfredshed.
Det eneste der er nogenlunde fast er, at hun puttes til natten ca. kl. 20-21, her sover hun ofte et godt stræk til kl. 01, hvorefter hun mange nætter nærmest pludrer resten af natten og ved 5-6 tiden vil hun op, dette forudgået af min. amning hver 1,5 time.
Hendes reaktion på mavesmerterne er ofte, at hun gerne vil ammes, hvorfor hun i snit ammes hver 2. time i løbet af dagen, men jeg tror, det gør hendes smerter værre, at hun ofte får for meget at spise, og det er således lidt en ond cirkel. Desuden et mønster hvor hun så spiser en lille smule, men ikke kan gennemføre et helt måltid, fordi hun skriger og vrider sig, derefter en kort lur, et lille måltid osv. Det føles lidt som en ond cirkel, og jeg vil høre, om du har gode råd til at bryde den. Eller bare råd generelt til vores situation.
Jeg håber, du kan hjælpe - på forhånd tusind tak.
Mange hilsner,
Sofia
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
4. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Hej Helen Tak for dit svar til mit brev “Dårlig dagssøvn 2mdr”. Du har...
1. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Kære Helen Jeg har en datter på 11 uger, som har meget svært ved at sove....
22. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Kære Helen. Uanset hvornår vi lægger vores søn, vågner han HVER nat mellem 3...
8. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Lang eftermiddagslur - kortere søvnstræk om natten
Hej Helen. Vores søn på 2 måneder sover i løbet af dagen lure på 1-2 timer,...
Viden om børn:
Navlestrengsblod - stamceller
Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.
I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...
Fontanellen
Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.
Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen ...
Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..
Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..
Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..
Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..
Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..
Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!
Med venlig hilsen
M´s Mor