Svar: Søvn og mad, 5 måneder
Kære mor til jordens sødeste baby :)
Tak for dit brev, dejligt at høre, at du har fulgt med på sidelinjen og har læst flere af mine svar - og nu selv har fået lyst til at skrive - velkommen til :)
Med hensyn til søvn, så lyder det som om, at det lige nu fungerer godt for jer alle, hvis lillepigen kan sove middagslur sammen med dig i dobbeltsengen. Det gør, at hun sover betydeligt længere lur - i stedet for at sove 40 minutter, kan hun pludselig sove næsten 3 timer, og det er naturligt rigtig dejligt og godt for hende.
Du skal regne med, at hun i en alder af 5 måneder har brug for godt 14.5 times søvn i døgnet, og det betyder, at hvis hun sover ca. 40 minutter om formiddagen og ca 3 timer til middag, så vil hendes nattesøvn skulle vare ca. 11 timer. Det betyder, at hvis hun puttes kl 20, så vil hendes dag ofte begynde omkring kl 07. På den måde vil den længere lur midt på dagen være med til at skabe mere rytme for jer fremadrettet, hvilket kan være rigtig dejligt. Det giver lidt mere overblik over døgnet og sikrer at dagens rytme giver plads til både aktivitet, indtag af skemad og søvn...
Samtidig kan det, at du vælger at lægge dig med hende godt påvirke hendes indre ur, så hun begynder at fornemme behov for en længere lur midt på dagen - og det kan således på sigt være med til at gøre, at hun kan sove en længere lur - også i sin barnevogn. Det udelukker altså ikke, at hun ikke kan hjælpes til at sove en længere lur uden at du ligger sammen med hende, tværtimod.
Når det så er sagt, så er der naturligvis også en risiko for, at hun lærer, at hun netop skal sove tæt mellem mor og far - især fordi I også praktiserer dette om aftenen og natten. Det kunne derfor være en idé, at I bibeholder formiddagluren i barnevognen, at I nogle gange stadig øver at middagsluren kan foregå i barnevognen, så I fremadrettet også kan tage på nogle ture ud i sommerlandet :) Og at I om aftenen måske forsøge at praktisere, at hun også her ligger i egen seng og gradvist vænnes fra at skulle sove mellem jer.
Du skriver, at I går i seng kl 20 hver aften, for at sove sammen med hende, men at I naturligt begynder at savne jeres aftener - og det kan jeg godt forstå. Kunne du ikke lægge dig med hende, amme hende i dobbeltsengen og lade hende finde roen og søvnen på denne måde og så efterfølgende putte hende i egen seng? Enten lade hende ligge i dobbeltsengen, til I går i seng, naturligvis under forudsætning af, at det er sikkert for hende, og at hun ikke kan trille ned af sengen, amme hende og putte hende i egen seng sen aften, hvor hun så sover det meste af natten. Eller amme hende om aftenen og forsøge at putte hende i egen seng, før hun sover helt, så hun starter sine nætter der...
Med hensyn til skemad, så lyder det som om, at hun er parat, men ...
... naturligt skal have lidt tid til at finde ud af at spise med en ske. Det kan naturligt ikke udelukkes, at det lige nu kan være lidt ekstra svært for hende at koncentere sig omkring skemaden, da I er flyttet, og det naturligt er en stressende situation for alle... det er helt okay, at hun har brug for lidt tid. Der sker dog ikke noget ved, at du tilbyder hende lidt grød til frokost og lidt mos om aftenen, stadig bare smagsprøver til max ½ dl. af gangen, sammen med lidt vand af kop, så du forsøger at holde lidt fast i denne rytme og rutinerne omkring det. Hvis du fornemmer, at hun har svært ved at kapere den lidt tykkere grød og mos, så prøv at lave det lidt tyndere og se, om det er lettere for hende... det lyder dog umiddelbart som om, at hun netop skubber grød og mos ud af munden, fordi hun naturligt endnu ikke rigtig har lært sig teknikken med at spise med ske - og det er helt okay :)
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre - og får ofte en lille ekstra amning, når dagen begynder.
Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur i barnevogn, sover her måske kun 40 minutter og det er helt okay.
Frokost 11: Tilbydes smagsprøver på lidt grød, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur - og du må gerne lægge dig med hende i dobbeltsengen og amme hende her, så hun hjælpes til at sove sin lange lur på dette tidspunkt. En gang imellem, kan I forsøge med barnevognen, som en del af jeres daglige rytme, men de fleste dage vil det være fint, at du lader hende sove sammen med dig, hvis det lige nu hjælper til bedre søvn og ro for alle :) Og hun må gerne sove ca 3 timers middagslur, hvis hun kan det.
Eftermiddag 16: Ammes, når hun vågner efter sin lange lur og naturligt er sulten/tørstig...
Powernappen springes måske over, netop fordi hendes middagslur pludselig er så lang. Hvis hun har brug for at sove en lille lur igen her, så er det naturligvis også helt okay, så vil hun skulle puttes lidt senere til natten...
Aften 18: Tilbydes lidt smagsprøver på lidt grøntsagsmos, vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19.30-20 - tidspunktet kan naturligt variere lidt efter, hvorvidt hun har sovet 2 eller 3 lure dagligt. Ammes og bliver enten liggende i dobbeltsengen alene eller flyttes over i tremmesengen...
Sen aften 23: Ammes og sover videre i sin tremmeseng, så hun lærer at sove i egen seng om natten...
Midt nat 03: Ammes efter behov...
Jeg tænker, at min skitserede dagsplan måske giver lidt idé om, hvordan døgnet kan skrues sammen hos jer, så hun får den søvn, hun naturligt har behov for og hvordan en rytme kan skabes nu - også med hensyn til skemad og amning :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - og glæder mig til at følge jeres lille familie :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
Viden om børn:
Babyalarm
Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.
Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.
De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...
Æg
Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.
I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.
Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.