Annonce

Annonce

Brev:

Hvordan håndtere nætterne?


5. april 2019

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Hvordan håndtere nætterne?

Kære Helen.

Jeg skriver for at få hjælp til hvordan vi skal håndtere nætterne med vores dejlige, men søvnudfordrende dreng, på knap 7,5 måned.

Han har aldrig været en "god sover", og nætterne har været med alle variationer fra at han har været vågen flere timer midt nat eller har været ulykkelig og grædt længe om natten hvor vi har gået rundt med ham. Han sov alle lure på mig til han var 3-4 måneder gammel, da han konsekvent vågnede når jeg lagde ham.

De seneste 1-2 måneder er hans mønster som følger:
Om dagen sover han to lure i sin barnevogn, hver 40 minutter - to timer, ialt 2-3,5 timer. Hvis han ikke falder i søvn når jeg ammer går vi med ham i barnevognen indtil han sover, det tager sjældent mere end fem minutter men han kan græde en del imens. Nogle gange sover han luren uafbrudt, men ofte vågner han 1-2 gange og så går vi med ham til han sover igen, typisk 2-10 minutter. Han kan vågne i et skrig, eller være halvvågen hvor han ligger og kaster sig uroligt rundt, iøvrigt på samme måde som om natten. Vi er normalt ikke i tvivl om hvornår han er "rigtigt" vågen, så ligger han og smiler og er glad når vi kommer ud til ham.

Om aftenen ammes han oftest i søvn, hvis han ikke falder i søvn går vi med ham til han sover. Lægger vi ham slumrende eller vågen skriger han højere og højere selvom vi ligger ved siden af ham med en hånd på ham og fx synger. Jeg synger den samme sang, putter ham i sovepose og ammer ham med hans puttekanin så der er genkendelighed.

I løbet af natten vågner han oftest 5-10 gange, nogle gange vågner han i et højt skrig, andre gange ligger han meget uroligt og kaster sig mere og mere rundt imens han tilsvarende græder mere og mere. Vi har en fornemmelse af at han ikke er helt vågen, men måske drømmer. Det er sjældent vi kan få ham til at falde til ro uden at tage ham op. Enkelte gange lykkes det at få ham til at sove ved at gå rundt med ham, men ofte græder han højere og højere og bliver mere og mere ulykkelig indtil jeg ammer ham. Når jeg lægger ham til plejer han at falde til ro ...


Annonce

... øjeblikkeligt, og jeg kan efter en kort amning lægge ham igen. Når han vågner "rigtigt" om morgenen er det på en helt anden måde; han smiler og pludrer og vil gerne tumle rundt i sengen.

Han bliver puttet ca. kl. 20.30 og sover til ca. 6.30.

Vi har prøvet meget af ift at optimere hans søvn, og han sover nu i en sovepose i en juniornest i en bedside op ad vores seng. Vi har også bed-rockers. I løbet af natten ender han nogle gange i vores seng, men det gør for tiden ikke den store forskel. Jeg ammer altid siddende, og når vi sover sammen ligger vi ansigt mod ansigt, han sover ikke ved mit bryst.

Han er en dreng med krudt i, meget nysgerrig og elsker når der sker noget, og ikke en som vil ligge alene på gulvet eller i det hele taget ligge stille. Han er meget glad, men kan også hurtigt blive meget frustreret og ked af det, og når han gør det er der meget højlydt gråd. Jeg er blevet foreslået at han kunne være en "high-need" baby, og at det også påvirker søvnen. Det er dog ikke noget vi har undersøgt mere da vi ikke har et ønske om et sætte et stempel på ham.

Han vil ikke tage sut og flaske. Han spiser fint, tre hovedmåltider og mellemmåltider med frugtgrød. Om dagen ammer jeg før formiddagslur, før middagslur, og inden jeg putter.

Det blev et langt brev! Men overordnet handler det om at jeg er træt, både af at være vågen og af at amme op til 10 gange om natten. Det føles som om amningen er eneste løsning på opvågningerne, da jeg har svært ved at overskue at gå rundt med ham om natten, og alligevel ofte ender med at amme når han bliver mere og mere grædende og ulykkelig.

Min mand og jeg overvejer om han skal tage ham nogle nætter hvor jeg sover i et andet rum, og kun ammer når han har et madbehov. Men hvornår har han det? Han vågner som sagt op til flere gange i timen, så hvor længe skal vi holde ham fra amningen? Vi forestiller os at vi aftaler nogle tidspunkter hvor han skal have lov til at blive ammet, og ellers skal min mand gå rundt med ham.

Jeg håber du kan hjælpe med nogle gode råd.

Med venlig hilsen
en træt mor.

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.

Mælk flere gange hver nat

Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.

Opvågninger om natten - 8.5 måned

Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce