Annonce

Annonce

Svar: Aftensmad der driller


21. marts 2019

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Kravletroldenens mor :)

Tak for dit brev :) Dejligt at høre, at I har fået skabt en god rytme for dagen, det er super godt og netop vigtigt i forhold til spiselyst - jo mere faste rytme, jo fastere spisetider, jo større sandsynlighed for at jeres datter er parat til at spise, når hun tilbydes mad, og at maden derfor glider ned...

De fleste børn vil i 7 måneders alderen have behov for 4 flasker i døgnet - og jeg anbefaler at disse ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Og i 8-9 måneders alderen passer det ofte at trappe ned til 3 flasker, og her anbefaler jeg, at de ligger før middagslur, aften og sen aften. Jeg nævner dette, fordi jeg ikke helt kan se, hvor mange flasker jeres datter får i løbet af et døgn. Du nævner, at hun får flaske om aftenen og i løbet af natten, men ikke hvornår hun får flaske i dagtimerne, og det spiller naturligt ind på hendes lyst til og behov for mad, hvor meget mælk hun drikke og hvornår...:)

Det vil være rigtig godt, hvis hun tilbydes grød to gange dagligt og derudover tilbydes grøntsagsmos, kød, fisk, frugt og bær, samt mad i hånden, som hun selv kan gumle på. På denne måde får hun størst mulig variation af fødevarer :) Det er dejligt, at hun er glad for grød og jeg vil derfor anbefale jer, at I tilbyder hende grød om morgenen og om eftermiddagen.

Det er rigtig godt, at I forsøger med jeres egen mad, så hun naturligt lærer at spise det samme som jer. Men I må også meget gerne tilbyde hende forskellige middagsretter fra glas, både for at give hende variation, men også for at se om I på den måde kan vænne hende til at spise mere mos. Nogle børn kan rigtig godt lide de færdige produkter, fordi de på grund af varmebehandlingen kan virke lidt sødere, ligesom de ofte er meget cremede i konsistensen i forhold til, når man laver maden selv. Derfor er det et forsøg værd at variere mellem den hjemmelavede og den købt middagsmad :)

Når hun er gladere for grød end for grøntsagsmos, så kan det også handle om, at grøden smager sødere end mosen, og derfor kan det også være en idé at forsøge med de lidt sødere grøntsager som basis - det kan f.kes. være gulerødder, sweet potatoes, majs, ærter og lignende - ligesom sødmen i rodfrugter ofte trækkes frem, hvis du starter med at bage dem i ovnen og så moser dem efterfølgende.

Jeg vil også anbefale jer, at I starter med at tilbyde hende mad i hånden, det kan være ristede rugbrødsbjælker, agurkeringe, kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende. Sæt hende i den høje stol, tilbyd mad i hånden, som hun kan gumle på og følg så efter ...


Annonce

... med lidt mad på en ske. Mad i hånden og dt at sidde og gumle lidt selv kan gøre hende opmærksom på at det er spisetid og dermed gøre hende mere parat.

Nogle gange kan det være en idé at bruge netop ristede rugbrødsbjælker som ske eller lave en "agurkeske" til hende, som du kan give hende mosen med. På den måde kan I måske få hende til at smage lidt mere på mosen og dermed acceptere den bedre.

Nogle gange kan det også være en god idé at bruge f.eks. lidt risgrød som basis og så komme grøntsagsmos på som topping. Og så gradvist trappe ud af ris og øge mængden af grøntsager, ligesom nogle børn gerne spiser kogte ris og grøntsager - f.eks. kan boller i karry være en hofret i denne alder :) I skal dog være opmærksom på, at hun ikke bør få ris dagligt på grund af arsenindholdet.

Mit forslag til en dagsplan - som naturligt ligner jeres - ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover lidt videre til kl 06, hvor dagen stater som nu.

Morgen 6.20: Havregrød, vand af kop.

Puttes til dagens første lur og sover som nu ca mellem 8-9

Formiddag 9.30: Frisk frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Frokost 11: Ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og I følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være hjemmelavet eller det kan være en middagsret på glas. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca. kl 12

Eftermiddag 14-14.30: Flerkornsgrød med frugtmos som topping og frisk blød frugt hånden som nu. Vand af kop.

Hvis hun har sovet en kort middagslur, vil hun evt. have behov for en lille powernap her og det kan godt give større overskud til at spise aftensmad, når hun så vågner...

Aften 17.30: Ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende ei hånden, og I følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk. Udgansgpunktet jeres mad eller en middagsret på glas. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 19 - eller senere - det afhænger af, hvorvidt hun har fået 3 lure dagligt.

Sen aften 22-23: Drømmeflaske

Som I kan se, så tænker jeg, at I har en vigtig pointe i, at jeres datter måske er for træt til at spise aftensmad - hun står tidligt op og sover tidligt hele dagen igennem og det ser ud som om, at hun faktisk godt kunne bruge en 3. lur sidst på dagen. Det er derfor et forsøg værd om hun skal puttes til en lille powernap her og måske derefter vil være langt mere vågen og have mere overskud til at spise sin aftensmad...

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat - og også god weekend til jer :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æbler og æblemos

Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.

Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...

Læs mere i Babylex

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce