Svar: Kræsen - hvordan undgå det?
Kære Anne
Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)
Der er rigtig mange ting, som spiller ind på lysten til at spise og lysten til at smage på forskellige fødevarer - du fortæller, at han tidligere har været altspisende især i børnehaven, men at I både hjemme og i børnehaven oplever en ændring. Og det er naturligvis vigtigt, at du er opmærksom på, hvad ændringen skyldes.
Det er til en vis grad normalt, at børn spiser selektivt i 3-4 års alderen, og det er rigtig godt, at I forsøger ikke at gøre et stort nummer ud af det - stemningen omkring bordet, at der ikke er tvang i forhold til at smage eller spise op, er vigtig for hans lyst til at spise. I skal naturligt overveje, om han kan være stresset, bekymret, ked af det eller af anden grund pludselig have svært ved at spise - når børn pludselig ikke spiser, så kan det godt være udtryk for, at han ikke trives, at der er noget galt...
Jeg ved fra dit tidligere brev, at jeres dreng for nylig er blevet storebror. Det skal derfor også lige nævnes, at det kan naturligvis kan være en reaktion på dette. Det er svært at dele mor og far med en anden og han kan godt være i tvivl om, hvorvidt der stadig er samme plads til ham - og derfor søge jeres opmærksomhed ekstra. Og netop når børn lukker munden, skubber maden væk, drejer hovedet og højlydt erklærer "det kan jeg ikke li" eller "det vil jeg ikke have", så gør det noget ved os forældre...:)
Det vil være rigtig godt, hvis I kan begynde at inddrage ham i madlavningen og han kan sagtens være med til at lave mad med den alder han har. Det kan give ham en idé om, hvad mad er, han kan se, hvordan de forskellige retter bliver til, kan smage undervejs og også få en masse viden om forskellige fødevarer - børn i 3 års alderen er ofte meget videbegærlige og det er en rigtig god idé at udnytte dette. Jo mere du kan inddrage ham i madlavningen, jo bedre er det :)
Du skal være opmærksom på, hvornår han giver udtryk for sult. Det er vigtigt, at han tilbydes mad, når han er sulten. Pas derfor på med at sige "du må lige vente lidt, vi skal spise om 20 minutter" - for når der så er gået 20 minutter og I sidder ved bordet, så er han ikke længere sulten. Derfor er det vigtigt, at du lytter til ham og giver ham mad, når han beder om mad. Og hvis det sker hyppigt - så skal jeres spisetider måske laves om eller han kan have behov for et ...
... ekstra mellemmåltid.
Du må endelig ikke lyve for ham - altså ikke sige at maden er noget andet end det er "det er ikke fisk, det er kylling". Det er vigtigt, at han kan regne med, hvad du siger og har tillid til det du siger.. ellers vil han ikke have lyst til og ikke turde smage/spise næste gang han får serveret noget nyt...
Vær opmærksom på hans indtag af saft, kager, slik og andre søde sager... Det vil tage pladsen op for den sunde mad, det hæver hans blodsukker og fjerner dermed appetitten. Det er vigtigt, at han tilbydes vand og at han du giver ham sunde mellemmåltider. Du kan f.eks. lave en fint revet råkost med gulerod, æble og lidt rosiner, hvis han om eftermiddagen trænger til lidt sødt. Og har han spist gulerødder der, så behøver du ikke bekymre dig så meget om, hvorvidt der glider gulerod ned under aftensmaden...
Medtænk farver i maden. Det må gerne se spændende ud. Server også gerne maden i en tallerken inddelt i rum, så der ligger lidt kød i et rum, lidt pasta i et andet, lidt grønt i det tredje rum og lidt sovs/dressing i det fjerde rum... Det kan være rart for ham at maden er adskilt og ikke rørt sammen, det giver mere overblik over måltidet og han kan spise en ting af gangen.
Vær opmærksom på ikke at kommentere på, hvordan han spiser, hvor meget han spiser, i hvilken rækkefølge osv. Men sørg for at give ham madro. Hvor sidder han ved bordet? Hvis han sidder for bordenden med mor og far på hver side, så har han måske brug for en ny plads, så han ikke føler, at I sidder og kikker på ham og holder øje med ham...
Han må også gerne få et godnatmåltid før han skal i seng - hvis du har på fornemmelsen, at han nogle gange går sulten i seng. Det må meget gerne være rester fra aftensmaden - en frikadelle der gnaves sammen med et stykke rugbrød eller lidt kold pasta. Det kan også være en portion havregryn, en grovbolle eller en banan...
Jeg har blandt andet lavet billedebogen "Inger og Carlo hjælper med at lave mad", som du med fordel kan læse højt - og I kan bruge nogle af rådene fra bogen, når I så står og laver mad sammen i køkkenet :)
Jeg har også lavet bogen "Inger og Carlo hjælper med at købe ind" - hvor du kan inddrage ham i butikken, tale om de forskellige fødevarer og på den måde også få en naturlig interesse for mad, og det vi spiser.
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
9. maj 2025 | Opdragelse | 3 år, 2 mdr.
Afhængig af sut - 3 år, 2 mdr.
Kære Helen Min datter på 3 år er utrolig afhængig af sin sut. Den og hendes...
23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.
Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....
Viden om børn:
Navlestrengsblod - stamceller
Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.
I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...
Vådservietter baby
Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.
Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.
Overvej også, om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.
För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!
Tack
/Erika