Annonce

Annonce

Svar: Modermælkserstatning 1 eller 2


5. december 2018

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Zadeh

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at din dreng er kommet rigtig godt igang med skemaden, og at det går fint med at spise - dejligt!

Du må gerne bibeholde modermælkserstatning type 1, hvis din dreng trives med og er glad for denne. Den største forskel på type 1 og 2 er jernindholdet - der er mere jern i type 2.

Det anbefales, at du fra 6 måneders alderen tilbyder ham jernholdig kost, hvilket betyder, at han skal have kød, fjerkræ og fisk ved så mange måltider som muligt. Omkring 6 måneders alderen er barnets medfødte jerndepoter brugt op og jernbehovet skal derfor sikres via kosten og via modermælkserstatning.

En jernholdig overgangskost sikres blandt andet ved følgende:

Lav grød på forskellige typer mel og gryn - og tilsæt modermælkserstatning til grøden. Varier også gerne med færdiglavede grødprodukter, som er jernberiget. Giv gerne frugt sammen med grød eller lige efter, da frugt indeholder C-vitamin, hvilket fremmer optagelsen af jern.

Giv grøntsagsmos og varier mellem forskellige typer kød og fisk - og brug også modermælkserstatning i grøntsagsmosen. Mos der indeholder kartofler og forskellige typer grøntsager ...


Annonce

... indeholder også C-vitamin. Øg gradvist mængden af kød og fisk i takt med at barnet bliver fortrolig med at spise dette.

Fra ca 8 måneders alderen gives brødhapsere med forskelligt pålæg - varier igen gerne mellem kød, fisk og grøntsagspålæg. Giv også gerne frugt til måltidet eller efter. Og brug også gerne rester fra aftensmaden til frokost - f.eks. frikadeller, fiskefrikadeller, torskerogn og lignende.

Giv æg som del af en varieret kost. Æg gives hårdkogte eller bruges i farsretter, postejer, æggepandekager og lignende. Anden brug frarådes - det er vigtigt at ægget er varmet helt igennem og hvis du ikke er sikker på dette, så anvendes pasteuriserede æg.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Så for at nå frem til dit spørgsmål - du må gerne give din dreng modermælkserstatningen, som han plejer at få og ved siden af dette skal du så sikre ham ekstra jern via kosten. Det burde være nok til at sikre hans behov.

Nogle forældre vælger dog at gå over til type 2, fordi den indeholder mere jern og derfor kan være med til at sikre barnet lidt ekstra - men det er ikke noget du behøver gøre, hvis han trives med sin erstatning.

Håber du kan bruge dette svar lidt videre - fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnløshed

De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.

Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.

Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...

Læs mere i Babylex

Øl og amning

Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.

Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce