Brev:
Vil ikke sove i sin barnevogn
Kære Helen.
Det er første gang jeg skriver til dig.
Min mand og jeg blev slut januar velsignet med den gladeste, stærkeste og sunde velskabte pige. Jeg har ofte tænkt på at skrive til dig med min problemstilling:
- at min datter på 8 måneder ikke vil sove i sin barnevogn - hun sover i stedet i min favn eller bæresele (hun foretrækker pt bæreselen). Men har i stedet prøvet at læse mig lidt frem og rådføre mig med vores egen sundhedsplejerske. Men (næsten) intet har virket.
Fra hun var 2 uger græd hun når vi lagde hende i sin lift eller babynest, og sov max 20 minutter for sig selv. Derfor lod vi hende sove på vores bryst eller i vores favn, hvor hun omvendt sov op til 3 timer. I barnevognen faldt hun i søvn, når vi kørte med hende og hun kunne sove flere timer, men vågnede og græd så snart vi stoppede op. Fra hun var 2 måneder brød hun sig slet ikke om at ligge i sin barnevogn og begyndte hurtigt at græde, når jeg lagde hende derned.
Hvis jeg er ude og gå tur med hende i barnevognen mens hun sidder op og begynder at blive træt, og jeg derfor lægger hende ned, begynder hun at græde med det samme - og det stopper ikke før hun sættes op igen.
Hvis jeg lægger hende ned i barnevognen fra start, kan hun nogle gange godt ligge og hygge sig med at kigge på indersiden af barnevognen, men falder desværre meget sjældent i søvn, og det er ligegyldigt om jeg går med den eller den står stille - hun begynder i stedet at græde.
Strategier som vi har prøvet (og nogle prøver vi stadig):
- Opmærksom på hvilke signaler jeg sender (positivt kropssprog og toneleje omkring barnevogn) samt italesætte, hvad det er hun skal.
- Lægge hende ned i barnevognen lige før hun er ved at falde i søvn efter amning. Dette virkede fantastisk i et par uger til hun fik en mavevirus. Har ikke virket siden.
- Synge velkendte sange mens hun trilles stille i barnevogn.
- Have en trøje og bamse med min lugt.
- Ligge hende ned når hun viser allerførste tegn på træthed samt omvendt - når hun er virkelig træt.
- Trøste hende i barnevognen med en hånd på maven eller “det tredje øje”, og dermed ikke tage hende op med det samme selvom hun græder.
- Slyngevugge (virkede i begrænset omfang, bruges ikke mere)
- Amme hende i søvn i ...
... vores seng. Virkede nogle gange, men hun sov ikke særligt længe, og er klar over at det heller ikke er en holdbar løsning ift. min problemstilling.
Nu til mine konkrete spørgsmål:
Skal jeg opgive drømmen om at få hende til at sove i sin barnevogn?
- Hvis ikke, hvordan skal jeg så få hende til det?
- Hvis ja, skal jeg så alternativt:
- Prøve tremmesengen vi har, og hvordan så bære mig ad her? (Fx på eget værelse, dæmpet belysning)
- Prøve klapvognen som hun er meget glad for og som kan ligges ned? Og hvordan så bære mig ad her?
Det skal siges, at der om natten ingen problemer er. Siden hun var 2 måneder har hun bortset fra nogle få perioder sovet så godt om natten (12 timer). Hun sover i sin bedside crib som egentlig bare er en forlængelse af vores seng. Dette fungerer så fint og vi får alle tre en rigtig god nats søvn næsten hver nat. Hendes putteritual består af “børste tænder” (selvom hun ingen har endnu), tør mås og nattøj på, lidt læsen bog på hendes værelse, godnatsang i soveværelset samt pusse nussen.
Jeg er ved at være træt af at bruge krudt på barnevognen - dels fordi jeg har så lidt succes med det, dels fordi vi hygger os fantastisk meget i de perioder hvor jeg giver op og bare lader hende sove i bæreselen, hvor hun sover uden gråd.
Det at hun ikke sover for sig selv, er ikke et problem for mig, men en bekymring jeg har for fremtiden, når hun skal i vuggestue/dagpleje (når hun er 1 år) og dermed skal sove i barnevogn. Herudover tænker jeg også umiddelbart at søvnkvaliteten er bedre når man ligger frit og ikke fastklemt i en bæresele på en varm og nogle gange svedende mor :) Hun sover ca. 1,5 time i bæreselen.
Bonusinfo:
- Hun har aldrig villet tage sin sut.
- Hun bryder sig ikke om at blive svøbt, at have dyne på eller være i sin voksipose.
- Hun bryder sig heller ikke om sin autostol (tror det er fordi hun ikke kan lide at være fastspændt).
- Vi har gode rutiner omkring måltiderne og lurene
- Hun forbinder ikke det at spise (hverken min mælk eller fast føde med søvn).
- Jeg havde som barn akkurat samme søvnmønster og vaner, og lærte aldrig at sove i barnevogn. Jeg sov dog meget korte lure på omrking 20 minutter.
Glæder mig til at høre fra dig.
De bedste hilsner
Maiken
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Ufrivillig natlig vandladning
Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.
1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.
2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.