Svar: Mad til spædbarn
Kære Zadeh
Tak for dit brev:) Det lyder som om, at I er kommet fint igang med skemaden, og det er meget fint, at du lige nu tilbyder din dreng grøntsagsmos en gang dagligt.
Du skal som udgangspunkt ikke komme frugt i grøntsagsmosen, men forsøge at give ham grøntsagsmosen, som den er. Hvis du tænker, at han vil være glad for den sødme, som frugten giver, så kan du godt variere med lidt sødere grøntsager som f.eks. gulerod eller specielle sweet potatoes, men det er faktisk rigtig godt, hvis han spiser grøntsagsmos som ikke er for sødt. Du kan f.eks. lave grøntsagsmos af gulerod, kartoffel, blomkål, broccoli, squash.... og variere på kryds og tværs... brug evt. kartoffel som basis og tilsæt nogle af de andre grøntsager, som variation :)
Du må også meget gerne variere mellem grøntsagsmos og grød. Du kan starte med de milde grødtyper som majsgrød, risgrød, hirsegrød, boghvedegrød og quinoa. Grød lavet af f.eks. majsmel og rismel vil få en cremet konsistens, som kan være lettere for ham at spise i starten. Og stille og roligt kan du så gå over til grød lavet af f.eks. hirseflager, boghvedeflager og quinoaflager, som gør grøden lidt mere "fnugget" i konsistensen. Han bør ikke tilbydes risgrød og ...
... quinoagrød dagligt, men det må gerne indgå som en del af en varieret kost.
Når han kan spise ½-¾ dl. grød eller mos til frokost og det går fint, så kan du begynde at tilbyde ham lidt skemad om aftenen også, så han får skemad to gange dagligt. Det vil her være rigtig godt, hvis det ene måltid er grød og det andet måltid er grøntsagsmos, så han på den måde får variation.
Stille og roligt kan du så variere grøden og smagen lidt ved at komme lidt forskelligt frugtmos på grøden som topping. En grød smager og ser meget forskellig ud alt efter om der er sveskemos, pæremos eller jordbær mos på - og frugt og bær kan på den måde være med til at give lidt variation, samtidig med at det også kan være med til at holde maven igang naturligt. Sammen med sin skemad skal han tilbydes vand af kop.
Han behøver altså ikke frugt endnu - men det kommer stille og roligt i takt med, at han skal tilbydes mere og mere variation. Og når han bliver 6 måneder, vil det være fint, at du tilbyder ham lidt frugt hver dag :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre og jeg vil anbefale dig at købe min bog "Helens bog om børn og mad", hvis du ikke allerede har den :)
Rigtig meget held og lykke - og fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan forebygger du bleudslæt
Sådan forebygger du bleudslæt – få jordemoderens anbefaling til bleskift
Når du står med dit nyfødte barn i armene for første gang, er der mange nye ting at forholde sig til – ikke mindst babypleje og bleskift. Det er helt naturligt at komme i tvivl og stille spørgsmål. Heldigvis ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
3. december 2025 | Kost og ernæring | 14 mdr.
Hej Helen. Jeg syntes det er lidt svært at finde ud af hvad der er en god...
27. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen, Det kunne være rart med rådgivning og gode forslag i forhold...
20. november 2025 | Kost og ernæring | 13 mdr.
Hej Helen. Jeg har et spørgsmål ift anbefalingerne omkring mælkeprodukt....
3. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Tak for din gode brevkasse. Vi har spørgsmål til: 1) hvordan...
20. oktober 2025 | Kost og ernæring | 3 mdr.
Hej Helen. Tak for dine gode råd til mit tidligere brev. Det har hjulpet...
Viden om børn:
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Sushi til gravide og ammende
Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.
Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.
Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tak for hjælpen - det virker!!
Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.
Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!
Tusinde tak for din støtte.
Fra to nu langt mindre trætte forældre







