Svar: Mad - rejse
Hej med dig
Tak for dit brev og korte spørgsmål - jeg vil forsøge at komme omkring dem så godt som muligt :)
Ad 1: Det lyder meget fint med skemad 3 gange dagligt og derudover må I gerne begynde med lidt mellemmåltider i form af frugt og lidt mad i hånden. Det lyder også rigtig fint med ca. ½ dl. grød eller mos af gangen. Det er bedre, at han spiser ½ dl. tre gange dagligt end 1.5 dl en gang dagligt :)
Du må dog gerne øge ham i indtag, hvis han kan spise mere, hvis han virker glad for skemaden og hans mave følger fint med. Han må gerne spise ¾-1 dl. hvis han kan og virker til at ville trives med dette, men det er ikke noget han skal - forstået på den måde, at hvis han virker tilpas med ½ dl. af gangen, så er det også fint at bibeholde dette. Du skal altså ikke presse ham til at spise mere, hvis han ikke kan, men må gerne give ham mere, hvis han virker interesseret i mere :)
Omkring 6 måneders alderen vil barnets medfødte jerndepoter være brugt op og derfor er det rigtig godt, at du nu har fokus på at sikre din dreng jern nok via kosten. Det betyder, at du skal give ham kød, fjerkræ og fisk i grøntsagsmosen og også meget gerne bruge modermælkserstatning i hans grød og mos. MME i maden er både med til at energiberige maden ekstra, men også sikre ekstra jern.
Det vil være rigtig godt, hvis du begynder at variere hans grød, så han får forskellige typer gryn og mel, og du må gerne bruge frugtmos som topping eller tilbyde frugtmos som mellemmåltid, fordi frugten (C-vitamin) er med til at fremme optagelsen af jern.
Du må også meget gerne variere mellem hjemmelavet og færdiglavet grød, da den færdiglavede grød, som du skriver, også indeholder jern. Da jeres dreng får flaske med mme, vil hans behov for jern dog naturligt også blive stillet den vej igennem. Type 2 erstatninger indholder ofte også mere jern end type 1, hvis du gerne vil sikre ham ekstra jern den vej igennem - men trives han med type 1, behøver du ikke skifte til type 2...:)
Som jeg læser dit brev, så får jeres dreng ca. 800 ml mme i døgnet via sine flasker. Han får ofte 500 ml i løbet af dagen og 1-2 flasker a 180 ml om natten, så hans indtag ligger mellem 700-900 ml i alt. Det lyder super fint. Derudover bør du som nævnt bruge mme i grød og mos, og så skal han også tilbydes vand af kop - det vil være rigtig fint til at dække hans behov.
I takt med at han bliver ældre, vil hans indtag af mælk naturligt nedsættes. Antallet af flasker skrues gradvist ned, og de fleste børn vil omkring 7 måneders alderen trives med 4 flasker i døgnet. Disse anbefaler jeg ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det betyder at flasken formiddag og eftermiddagen fjernes. I 8-9 måneders alderen trappes ned til 3 flasker - svarende til ca. 600 ml mme - de ligger ofte før middagslur, aften og sen aften, og det betyder at den tidlige morgenflaske her forsvinder...
Fra ca. 8 måneders alderen vil hans kost naturligt bestå af rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, kød-, fisk- og grøntsagspålæg, han vil kunne spise små bidder af frikadelle osv. ligesom han kan spise hårdkogt æg en gang imellem, og det vil alt sammen være med til at sikre ham jern nok.
Ad 2. De fleste børn vil i 6 måneders alderen have brug for 5-6 flasker ...
... i døgnet, og som sagt lyder det fint, hvis hans indtag af mælk ligger omkring 800 ml i døgnet, når han er 6 måneder gammel. Nogle dage indtager han lidt mindre og andre dage lidt mere, og det er helt okay, at du forsøger at være fleksibel omkring dette.
Det vil ofte være rigtig godt at bibeholde flasken aften og sen aften, men nogle børn trives bedre med at tage deres længste søvnstræk først på natten, især hvis de tilbydes flaske, som ofte mætter lidt mere end modermælk :) Så hvis jeres dreng trives med f.eks. at få flaske kl 20 og derefter sover til klokken 02 og får en ny flaske der og sover videre - så er det helt okay. Han må altså gerne tage sit længste søvnstræk mellem kl 20 og 02, det behøver ikke være mellem kl 23 og 04... Så når du skriver, at han nogle gange springer en flaske over, så kan det godt være helt okay, så længe han trives med sin rytme og stadig får sit behov for mælk dækket tilstrækkeligt... Jeg går ud fra, at det er dette du mener, når du spørger om det er okay, at han nogle nætter kun får en flaske...
Ad 3: Det lyder spændende med en konference over 4 dage... Og det er her en stor fordel, at jeres dreng får flaske og er vant til at også far giver ham mad. Det vil naturligt gøre det lettere for far at passe ham og for jeres dreng at acceptere, at mor pludselig ikke er der. Jeres dreng vil dog godt kunne savne dig - og vil naturligt have svært ved at give udtryk for dette. Han kan godt græde, virke ekstra pylret og måske være lidt sværere for far at trøste - netop fordi du plejer at være der i hverdagene, og selvom far og søn er tæt knyttet, så vil det, at du pludselig er væk, naturligt være en ændring - og jeres dreng vil ikke kunne forklares, hvorfor mor pludselig er forsvundet, hvor du er henne, og at du kommer igen....
Han har dog en far som elsker ham og som rigtig gerne vil ham, og på den måde vil jeres dreng ikke på sigt være mærket af, at mor er væk i 4 dage. Både mor og far fungerer som primære omsorgspersoner for jeres dreng :)
Far skal forsøge at følge den normale dagsrytme så meget som muligt. Jo mere genkendelighed, jo mere struktur og jo mere hverdagen på den måde ligner sig selv med spisetider, sovetider, tidspunkter for leg og aktivitet osv. jo tryggere vil jeres dreng være. Men når det er sagt, så skal far naturligvis også gøre det, som han fornemmer jeres dreng har behov for, så hvis jeres dreng f.eks. er ked af det og svær at trøste, så er der intet i vejen for at var sætter sig med ham i sofaen eller lægger sig sammen med ham i dobbeltsengen, selvom mor måske ikke plejer at gøre dette. Det vigtigste er, at de to finder ud af det sammen og hygger sig med hinanden :)
Du skal være forberedt på, at jeres dreng godt kan vægre sig lidt mod at komme i din favn med det samme du er hjemme. Nogle børn reagerer med afvisning, når man har været væk i flere dage - en måde at vise dig på, at han ikke syntes det var helt i orden, at du pludselig forsvandt... Det bedste du kan gøre her er at vise jeres dreng, at du stadig er der for ham, at du forstår, at det var svært, men at du stadig er den samme. Tingene har ikke ændret sig - og så naturligvis, at du ikke forsvinder fra ham igen:)
Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Kogt-vands-klude
Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.
Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.
Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger