Svar: Søvn 3 måneder
Kære Maja og lille Laura
Tak for dit brev og velkommen til :)
Som udgangspunkt skal du ikke ændre noget, som fungerer, og som udgangspunkt skal du ikke være bange for, at du giver din datter for meget nærhed og kærlighed. Det lille barn har naturligt behov for tæt fysisk kontakt, når det skal sove. Små børn har brug for at føle sig holdt for at føle sig trygge, og små børn falder naturligt ofte i søvn med bryst eller flaske og ved at blive holdt i favn, vugget og lullet i søvn. Det er helt okay.
Det, man skal være opmærksom på er, om de rutiner, man naturligt har i starten, stille og roligt begynder at ændre sig, så noget af det der har fungeret, pludselig bliver til en uhensigtsmæssig vane. Det kan f.eks. være, at barnet i begyndelsen har trives rigtig godt med at sove i mors og fars favn eller er glad for at blive vugget - og pludselig så begynder barnet at vågne en gang i timen, fordi det er ved at blive afhængig af favn eller bevægelse for at kunne komme videre i søvnen. Begynder dette at ske, så er det en god idé at ændre lidt på vaner og rutiner, men det er slet ikke sikkert, at det sker - og så er der jo ikke grund til at kæmpe med at lave nye vaner...:)
Jeres datter lyder til at falde trygt og dejligt i søvn. Hun forbinder det at sove med noget dejligt, og hun sover rigtig godt. Når hun skal sove, så indgår flasken som en naturlig del af hendes putteritual, men hun slipper flasken, får i stedet sin sut og falder derefter i søvn. Det er super fint. Hun er altså lige nu ikke uhensigtsmæssigt afhængig af sin flaske, men har naturligt brug for den, som en fast del af det at falde i søvn.
Da hun ikke er ældre end hun er, så har hun naturligt brug for at mærke dig, når hun skal sove og din nærhed, dine hænder og din fysiske kontakt, hjælper hende til at koble fra både fysisk og mentalt.. Når hun sover godt, så sover hun fint videre, skal lige hjælpes ind i søvnen, når hun skifter søvnstadie efter ca 30-45 minutter og derefter har hun ingen problemer med at komme fra et søvnstadie til et andet - og du kan bevæge dig væk fra hende. ...
... Jeg synes det lyder meget fint :)
Når det så er sagt, så er det også rigtig godt, hvis du begynder at medtænke, hvordan du gerne vil have, at hun skal sove fremadrettet. Hvis du går ind for samsovning og ønsker, at I skal sove sammen alle sammen, så kan man sagtens gøre dette. Men har du et ønske om, at hun skal sove i egen seng og ikke behøver ligge i dobbeltsengen hele natten igennem, så kan det være en god idé at arbejde lidt på dette nu. Derfor må du meget gerne fortsat forsøge at putte hende fra din favn og ned, hvor hun skal sove, og hvis det lykkes halvdelen af gangene er det super fint.
Når hun om aftenen har svært ved at sove i egen seng, og det ikke rigtig lykkes, så kan du lade hende falde i søvn i dobbeltsengen og lade hende ligge som nu - men når du så selv går i seng, så vil jeg anbefale, at du giver hende den sene aftenflaske og derefter putter hende over i egen seng, hvor hun så sover sit næste søvnstræk. Hun må altså meget gerne nu begynde at lære at sove i tremmesengen om natten - også selvom hun måske starter i din seng...:)
Det kan nogle gange være en god idé at koble tremmesengen til dobbeltsengen. Det vil sige tage den ene side af tremmesengen af og sætte hendes seng sammen med din seng. På den måde kan hun lære at sove i egen seng, samtidig med at du kan berolige hende med hænder, kærtegn osv. Du ligger lige ved siden af hende, så hun stadig kan mærke dig og fornemme dig, og du behøver ikke stå op for at hjælpe hende videre i søvnen.
Det er altså ikke "en skidt vane", som du skriver, at du lige nu giver hende den tryghed og det nærvær, som hun tydeligt viser behov for - og som faktisk gør, at hun er glad for at sove og sover rigtig godt. Men samtidig er det en god idé at medtænke, hvordan du gerne vil have, at hun sover fremadrettet og derfor medtænke, at hun også gerne må sove i egen seng og ikke i dobbeltsengen hele natten. Så hun gradvist lærer, at det er lige så trygt og dejligt at sove mere og mere på afstand af dig :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
Viden om børn:
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
C-Vitamin
Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.
Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.
På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.
Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)
Kærlig hilsen
Christine, mor til to