Annonce

Annonce

Svar: Putning af søn på 20 mdr.


16. april 2018

Kategori:
Alder:
20 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Kolonihaveforældre

Hvor lyder det dejligt, at I er flyttet i kolonihave - jeg går ud fra, at I skal bo der de næste mange måneder, og det giver masser af mulighed for udeleg, som det lyder som om, at jeres dreng elsker! Dejligt! :)

Hvordan er jeres drengs rytme i løbet af dagen? Altså hvornår står han op, hvornår sover han middagslur, og hvor lang er den? I fortæller, at han puttes kl 19:15, og at han ofte først sover efter en time.. Og det lyder faktisk som om, at I putter ham for tidligt. Derfor spiller rytmen ind...

Med den alder han har, så skal I nok gå ud fra, at han har brug for godt 13 timers søvn i døgnet. Det betyder ofte, at han vil trives rigtig godt med ca. 11 timers nattesøvn og ca. 2 timers middagslur, max 2.5 time. Sover han længere om dagen, vil nattesøvnen naturligt være kortere. Hvis han f.eks. starter dagen omkring kl 07 og sover middagslur fra kl 12-14-14.30, så vil han altså ikke skulle puttes før omkring kl 20... Og derfor er I nødt til at se lidt på, hvordan hele dagens rytme er, og om der skal ændres lidt ved hans puttetidspunkt :)

Hvis I mener, at puttetidspunktet kl 19.15 er det rigtige tidspunkt, så spiller det her nok ind, at I har brugt en time på putning i næsten et år... Det betyder jo, at jeres dreng har lært, at det er sådan putning foregår. Det er den erfaring han har med sig :) Og for at ændre på dette, så er det vigtigt, at I putter ham så sent, at I med sikkerhed ved, at han vil kunne sove inden for ca 15 minutter. Det betyder altså, at hvis han normalt ikke sover før klokken er 20.15, så skal han ikke puttes før klokken 20.15 - heller ikke selvom hans udregnede behov siger, at han skal puttes kl 19.15. Samtidig med at I putter ham sent, så er det meget vigtigt, at I holder fast i dagsrytmen. Det betyder, at han skal op til samme tid om morgenen - og han skal altså vækkes, hvis han ikke vågner af sig selv. Det betyder også, at han ikke skal sove mere end 2 timer til middag (hvis det er det han normalt trives med). Det er ikke meningen, at hans nattesøvn skal forlænges om morgenen, eller at hans dagssøvn skal forlænges. Det er nattesøvnen om aftenen, som skal være længere.

Og gradvist - i takt med at I holder fast i dagsrytmen, så skal I så putte ham tidligere og tidligere, ofte med 15 minutters intervaller. Det vil sige, at hvis han puttes kl 20.15, så begynder I at putte ...


Annonce

... ham kl 20, kl 19.45, 19.30, 19.15.. Så han gradvist vænnes til at falde i søvn inden for ca 15 minutter, men hvor I rykker tidspunktet lidt frem. I vil ikke kunne flytte på hans puttetidspunkt aften efter aften, men er nødt til at bibeholde samme puttetidspunkt gennem flere dage, før I kan ændre på tiden igen. Og det vil ofte tage 5-6 uger, før det lykkes at ændre rytmen helt. Og det kræver at dagsrytmen holdes, og også at han ikke bliver syg undervejs, skal starte i dagpleje, vuggestue eller lignende - hverdagen skal være så ens som muligt, når I forsøger at ændre på hans rytme :)

Med hensyn til "stryge-tøj-metoden", som I har forsøgt, så er det lidt for tidligt, at I begynder at gå og give ham forklaringen om, at I lige skal rydde op, gøre rent eller lignende. Idéen med metoden er, at I skal være på værelset eller lige ved døren, så han kan se jer. I må ikke forsvinde fra ham, og han skal ikke behøve rejse sig i sin seng for at sikre, at I er der. Det er vigtigt, at han kan ligge i sin seng og se jer, netop blive beroliget af at I ikke går og på den måde lære, at han trygt kan blive i sin seng, I forsvinder ikke fra ham, selvom I er på afstand. Og I kan samtidig også berolige ham med ord, og I må her f.eks. gerne sige "læg dig ned skat" eller lignende, fordi det har stor betydning for hans evne og lyst til at blive liggende, at han selv gør dette. Hvis I går hen til ham og igen og igen lægger ham, så virker det nærmest som en fjeder - lige så snart I vender ryggen til ham, så rejser han sig igen. Derfor er det godt, hvis I på afstand med jeres nærhed og ord kan få ham til selv at lægge sig ned :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og når han kan det, når han oplever, at det er okay at være i sin seng, at I ikke forvinder men er der og bare laver noget kedeligt, når han skal sove, så kan I begynde at gå kortvarigt fra ham. Starte med at sige "jeg henter lige en bluse, så kommer jeg igen", så går I ud og henter noget vasketøj og vender tilbage. Så han lærer, at I ikke forvinder, og at I kun er kortvarigt væk. Han kan stole på, at I kommer tilbage til ham, og at han ikke er ladt alene. Og derfra kan I så begynde at sige, at I går ud og gør rent, rydder op osv. og han kan ligge og lytte til jer, ved at I er der og føler sig helt tryg ved det :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat! Og rigtig god sommer i kolonihaven!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex

Brystpumpe

En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.

Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.

Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce