Annonce

Annonce

Svar: Opfølgende spørgsmål til madplan


10. april 2018

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Caroline

Tak for dit brev, det er rigtig fint, at du skriver tilbage - og jeg vil naturligvis gerne uddybe:)

En god overgang til mad med mere bid kan ofte være at lade mosen være lind og cremet, som hun er vant til, og så gradvist tilsætte små bitte stykker kød, fisk, kogte ris og lignende, der naturligt vil give mere og mere bid på sigt. I begyndelsen skal der måske kun en teskefuld hakket kød, fisk, ris i en dl. mos, så den bare får lidt struktur og hun mærker pludselig at der er lidt at arbejde med i munden, men hun kan synke den, som hun plejer - og stille og roligt kan I øge mængden af mad, som kræver lidt mere tyggemodstand.

Og hen af vejen vil I så kunne begynde at mose f.eks.kartofler med en gaffel, så mosen ikke længere er så cremet, som hun er vant til, men naturligt blive lidt mere fast :) Det kan være en rigtig god idé at tilbyde hende lidt grøntsagssovs, tomatsovs eller lignende - nogle gange også bare lidt smørsovs.. som kan hjælpe til med at gøre maden lidt mere blød og moset og lettere for hende at bearbejde i munden.

Det kan også nogle gange være en god idé at lade mos, der gives på en ske være lind og cremet i konsistensen, og så tilbyde jeres datter små bitte hapser ved siden af. Så hun lærer, at det hun får på en ske skal mere eller mindre bare synkes, og det hun får med fingrene eller på sigt med en gaffel, skal hun arbejde lidt mere med i munden. Det kan hjælpe hende med at kende forskel og dermed forberede hende lidt på den mad, som kommer ind i munden. Det er dog helt naturligt, at hun i en alder af 7 måneder, stadig er gladest for grød og mos, som glider let ned :) Så prøv i det små og variere så hendes indtag, hendes mulighed for smagsoplevelser og vænne sig til mere bid ...


Annonce

... gradvist :)

Og giv hende også gerne mad i hånden, som jo også er med til at styrke hende mundmotorisk - hun kan f.eks. godt få en ovnbagt kartoffelbåd i hånden, som hun kan sidde og gumle, gnaske, sutte på, og du kan så følge efter med lidt mos, hvori der er iblandet en lille smule af indmaden af en frikadelle :)

Med hensyn til mængden af mælk i flasker, så er det lidt forskelligt, hvor meget børn har behov for. Men hendes behov for mælk og næringstoffer via mælken vil være rigtig fint dækket, hvis hun drikker f.eks. 700 ml i døgnet nu fordelt på ca 4 flasker. Dette behov bliver naturligt dækket, hvis hun drikker 150 ml tidlig morgen og før middagslur og drikker 200 ml aften og sen aften. Jeres datter drikker ofte ca 180 ml om aftenen, og det er helt fint - samlet får hun så ca 660 ml i døgnet, og derudover tilbydes hun jo også vand af kop, som skal dække en del af hendes væskebehov nu. Og så får hun jo også stadig mme i sin grød, så sikres også lidt ekstra mme den vej igennem :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Væskebehovet afhænger af hendes vægt, og hun skal have ca. 110 ml pr kg. hun vejer, det svarer til ca 1/9 af hendes vægt. Hendes behov for mælk dækkes som sagt via de ca. 4 flasker og mme i grød/mos - og derudover skal væskebehovet så dækkes via vand af kop... Hun er så vidt jeg husker en fysisk stor pige, som vejer godt 9 kg nu, så hendes udregnede døgnbehov vil ligge på ca. 1000 ml (mme og vand) :)

Du skal naturligvis også altid holde øje med hendes bleer og hvordan hun tisser. Hun skal stadig have gode tunge tissebleer i løbet af dagen og hendes urin må ikke være koncentreret og gul - den skal være klar som vand :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat - og fortsat god appetit! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ekstra væske baby

Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.

Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.

Læs mere i Babylex

Sushi til børn

Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:

- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.

- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.

- Børn under 3 år må højst spise 25...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce