Annonce

Annonce

Svar: Vaner om natten


14. marts 2018

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære A´s mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse og alle dine tanker :)

Jeg kan godt forstå, at du nyder at sove sammen med din dreng, men jeg kan også godt forstå, hvis du savner at sove sammen med din mand - og hvis din mand efterspørger at få lov til at komme tilbage til soveværelset... :)

Det er sådan, at i de perioder, hvor børn udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, så vil de ofte have svært ved at sove. De kan være mere brændende, sove mere uroligt, have brug for ekstra fysisk kontakt og nærhed - og kan i den forbindelse godt søge brystet ekstra. Og der ligger en af disse perioder i 8-10 måneders alderen. Det betyder, at det faktisk ofte kan være lettere at flytte jeres dreng på eget værelse nu, end det er om 2 måneder. Samtidig fortæller du, at du gerne vil stoppe med at amme ham, når han bliver 8 måneder - skal han da i dagpleje, vuggestue eller lignende? For så vil det naturligt også gøre det ekstra svært at putte ham på eget værelse til den tid.

Der sker også udviklingsmæssigt meget med ham lige nu - og han kan godt have behov for hjælpe til stillingskift osv. om natten med den alder han har, men det vil ikke være på samme måde som når han bliver 8-10 måneder gammel. Samtidig så har han en alder nu, hvor han rent ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk om natten. Han kan spise både grød og mos i løbet af dagen, drikker mere og mere vand af kop - han skal naturligvis stadig ammes eller have flaske, gerne 6 gange i døgnet, men han kan godt sikres sit behov i løbet af dagen og aftenenen og derfor begynde at sove igennem om natten. Det vil sige sove 5-6 timer uden mælk - f.eks. sove fra kl 23.30 til 05.

Og for at hjælpe ham til dette, så kan det faktisk være en god idé, hvis I kan sove lidt på afstand af hinanden. Det vil sige, at du efter amning sen aften, bør putte ham i egen seng og så hjælpe ham med at sove videre der - uden at du ammer ham, vugger ham eller andet. Og egen seng kan så være i soveværelset, koblet til din seng, eller du kan stille hans seng på hans eget værelse, og øve at han sover der nu.

Det er værd at medtænke, at når I sover sammen på den måde I gør nu - hvor du ligger med ham, ammer ham og har ham hos dig om natten, så vil han naturligt kunne dufte din mælk og vil naturligt derfor også søge brystet ekstra meget om natten. Det at sove på afstand kan derfor gøre det lidt lettere for ham at komme videre i søvnen uden brystet, fordi han ikke ligger foran mælkebaren og "bliver fristet". Samtidig vil din tendens til at reagere på ham, og hver eneste lyd han laver måske blive mindre, hvis du ikke sover i samme rum som ham eller helt tæt med ham, og det giver ham også mulighed for at komme videre i søvne på egen hånd, fordi du måske ikke vil reagere helt så ...


Annonce

... hurtigt på ham, som hvis han sover tæt med dig... Det betyder naturligvis ikke, at du ikke skal reagere på ham om natten, men det vil være naturligt for hans alder, at han kan sove uroligt og også kan komme med forskellige lyde om natten, og det er ikke alle lyde som betyder, at han f.eks. skal have bryst i munden...

Der er i princippet ikke noget i vejen for at I sover sammen, hvis alle trives med dette. Men det lyder faktisk ikke til at være tilfældet hos jer. Og ud fra alle ovenstående ting, så kan det derfor være en overvejelse værd, at du nu bevidst arbejder på at lære ham at sove uden brystet om natten, og at du i den forbindelse overvejer, om det vil være lettere for dig (og ham) at lære det, hvis I ikke sover sammen, og at du derfor vælger at flytte ham på eget værelse nu...

I forhold til om din dreng er reelt sulten, så tror jeg det ikke, hvis han spiser, som du umiddelbart forklarer, men jeg vil lige sende dig en dagsplan som den kan se ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Tilbydes en lille flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos, og der begyndes stille og roligt med lidt kød eller fisk i mosen. Prøv med lidt middagsretter fra glas, for at se om han kan kapere disse lidt bedre:) Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Tilbydes flaske og puttes til middagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag 16: tilbydes frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Ammes evt. kortvarigt og puttes til en 3. lur - eller den springes måske over

Aften 18: Grøntsagsmos og også her begyndes med kød eller fisk - vand af kop og suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende.

Ammes og puttes til natten ca kl 20 - tidspunktet kan variere lidt efter, hvorvidt han har sovet 2 eller 3 lure dagligt og hvor lang den 3. lur er...

Sen aften 23-24: Ammes og puttes tilbage i egen seng, og sover videre der uden mælk til næste morgen tidlig...

Hvis din dreng spiser jf. dagsplanen, så burde han få sit behov for både skemad og mælk/vand tilstrækkeligt dækket om dagen og aftenen, og du kan således godt holde fast i, at han ernæringsmæssigt ikke har behov for bryst om natten...

Da jeres dreng også tilbydes flaske og du gerne vil stoppe amning om 2 måneder, så kan du også overveje om han skal have en flaske sen aften. Modermælkserstatning kan nogle gange mætte lidt mere end modermælk og derfor vil man nogle gange opleve, at barnet sover lidt længere tid på en flaske sen aften, end på en amning sen aften. Det kan derfor også være en mulighed.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex

Ekstra væske baby

Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.

Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annonce