Annonce

Annonce

Svar: 30 minutters lure gennem hele dagen


5. marts 2018

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse :)

Når jeres dreng sover, så skifter han mellem forskellige søvnstadier, det vil sige at han skifter mellem at sove let og sove dybt og sove lettere igen. Og når han går fra et søvnstadie til et andet, så vil hans underbevidsthed fornemme, om alt er som da han faldt i søvn. Hvis det er det, så sover han roligt videre, men hvis det ikke er det, så vil han have svært ved at komme videre i søvnen og vil i stedet vågne op.

Det handler om den problematik der hedder søvnassociationer, og jeres dreng lyder til at have et søvnassociationsproblem.

Søvnassociationer er ting vi forbinder med at skulle sove. Ting vi har behov for, for at kunne falde i søvn. For små børn er søvnassociationer ofte at få bryst eller flaske, få en sut, sutteklud eller blive vugget og det er således det de forbinder med at skulle sove, det er det der gør dem rolige og får dem til at overgive sig til søvnen.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn...

De gode søvnassociationer er gode, fordi de handler om at lære barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted, hvor man skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør barnet afhængig af den voksne.

Jeres problem opstår, fordi jeres dreng er blevet afhængig af bevægelse. Han har fået en uhensigtsmæssig søvnassociation. Det betyder, at han ikke er i stand til at komme videre i søvnen uden at du går lange ture med ham i barnevognen for på den måde at holde ham i konstant bevægelse. Han har tidligere også været afhængig af at skulle vugges om natten, men du fortæller, at far har fået vænnet ham fra dette - og det er super godt - det samme skal du nu begynde at øve om dagen.

Du må stadig gerne trille med barnevognen for på den måde at hjælpe ham til at sove, men prøv om du kan holde pauser undervejs - prøv om du kan holde vognen stille og kun trille ham, hvis han siger noget. Giver han lyd fra sig, så triller du ham, men er han stille, så holder du ham stille. Så han nu lærer, at det kan være helt okay at ligge i sin vogn og bare ligge og kikke - at han ikke behøver være i bevægelse hele tiden.

Derudover vil det være rigtig godt, hvis I kan forsøge at skabe en fast rytme dagen igennem. Du skriver, at stå op tidspunktet kan variere alt efter hvornår og hvordan han har sovet om natten - og jeg forstår godt jeres bevæggrunde for at lade ham styre dette selv, men som du også nævner, så skrider resten af dagen let for jer - og derfor kan det være en god idé at lade ham have et fast stå op tidspunkt. Det lyder rigtig fint at starte dagen senest kl 7.30, for det giver plads til både formiddagslur og middagslur, samtidig med at han også kan få flere små måltider hele dagen igennem. Og det vil være med til at påvirke hans indre ur, så han begynder at føle sig parat, når han faktisk skal puttes. Altså en indre fornemmelse for at han er træt og nu er det sovetid. Hvis rytmen variere for ...


Annonce

... meget, så kan det være svært for ham at mærke, om han er træt, sulten, vil lege og være aktiv eller måske har brug for at koble fra...

Jeg vil også anbefale jer, at I nu tilbyder ham lidt ekstra måltider dagen igennem, og at han fast tilbydes noget at spise eller en flaske, før han skal sove - det vil være passende med 4 flasker i døgnet, hvilket han også får, men jeg vil anbefale jer, at I lægger disse flasker tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Derudover lyder det som om, at han har brug for lidt mere skemad og mad i hånden.

Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra jeres angivne tider ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød

Formiddag 9.30: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Puttes til formiddagslur i barnevognen

Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 12.30


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag 15: Flerkornsgrød med frugtmos og frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Sover en 3. lur

Aften 18: Familiemad - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta - udgangspunktet mere og mere jeres mad, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende i hånden. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca 19.30

Sen aften 23-24: Drømmeflaske - og hvis det stadig ikke er muligt at tilbyde ham denne før I selv går i seng, så må I lade ham beholde rytmen med at få den kl 02 i stedet...

Derudover så er I også nødt til at se på hans samlede søvnbehov - du har helt ret i, at det er rigtig godt, hvis han kan sove 14 timer i døgnet og at 10-12 timer er for lidt for en dreng på hans alder. Du skriver dog, at han ofte puttes kl 19.30 og vågner 7.30 - og sover han senere, så står han også senere op - og det betyder, at han jo ofte sover 12 timers nattesøvn. Det må han gerne, men det levner naturligt ikke plads til særligt lange lure om dagen.

I skal derfor også se lidt på, hvordan han virker, når han vågner efter 30 minutter. Hvis han er glad, vågner veludhvilet og tilpas, så kan det godt være okay med den korte søvn om dagen, - fordi han samlet faktisk får sit søvnbehov dækket fordi han sover meget om natten... igen kan det godt være en god idé at forsøge at skabe en nogenlunde fast dagsrytme og dagsplan med fast stå op tidspunkt, netop for at sikre, at han trods alt får sine dagslure, og at dagen ikke skrider for jer ...

Du kan nogle gange også vælge at lægge dig med ham i dobbeltsengen, når han skal sove middagslur. Det kan være en måde at lære ham, at han ikke behøver blive trillet med og ikke behøver være i bevægelse, når han skal sove. Du kan lægge dig og give ham flasken imens han ligger ved siden af dig - og lade ham falde i søvn der. Så han får masser af nærhed og tæt fysisk kontakt, mærker at du er der - for han lyder også til at have behov for den tryghed - men samtidig lære ham, at det er okay at ligge ned, uden at skulle være i bevægelse for at sove. Og samtidig kan du så også få lidt hvile i løbet af dagen.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Peanuts og børn

Peanuts (jordnødder) - bør ikke gives til børn under 3 år. Det samme gælder andre hele nødder, vindruer, popcorn, rå gulerødder og lignende hårde fødevarer.

Børn under 3 år vil ofte have vært ved at tygge og bearbejde hårde fødevarer, og der er derfor en risiko for, at barnet fejlsynker - og det kan være meget farligt. I værste fald kan f.eks. en peanut sætte sig fast ved luftrøret og blokere luftvejene. Især peanuts og stykker af rå gulerod har vist sig at udgøre en stor risiko...

Læs mere i Babylex

Termin

Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.

Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.

Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.

Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit medfølende svar. Både min mand og jeg sad og tudede da vi læste det.

Det går fremad herhjemme. Vi har helt accepteret vores drengs handicap og glæder os hver dag over, hvor dejlig han er. Vi starter fysioterapi imorgen.

Tak fra Signe, mor til dreng på 7 måneder


Annonce