Svar: 2 årig der ikke vil falde i søvn
Kære Lise
Tak for dit brev og velkommen tilbage :)
Det er nogle andre ting, som spiller ind hos jer nu, hvor jeres dreng er 2 år gammel, og jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.
Der er ingen tvivl om, at jeres dreng er meget bevidst, med den alder han har, og det betyder blandt andet, at du f.eks. kan begynde at lave små aftaler med ham om, at han skal "lægge sig ned", "lægge sin sut på puden" osv. som du fortæller, at I er begyndt på. Han er dog også meget bevidst om, hvad det er der skal foregå, når han skal sove, og det han har lært og lærer lige nu er, at det faktisk skal tage 1.5 time at falde i søvn.
Han tror, at det er sådan det skal foregå, når han puttes - at I sidder der, han står op og holder fest, I rejser jer, går ud, han kalder på vand, smider med sutten, I sidder der, hopla igen... Og det er ret vigtigt, at han nu lærer, at når han skal sove, så består det af et ritual, som varer ca 15 minutter.
Derfor vil min løsning være, at I ikke putter ham før I ved, at han med sikkerhed vil kunne sove inden for ca. 15 minutter, og at I her bruger det ritual, som I gerne vil have, at han skal kunne falde i søvn med - at I sidder der, læser godnathistorie og han lægger sig til at sove med sin sut og sin bamse... Og det betyder, at I ikke skal putte ham før kl 21.30, hvis han ikke sover før.
Det er samtidig vigtigt, at han stadig kommer op til samme tid om morgenen. Det er ikke meningen, at han ...
... skal forlænge sit stå op tidspunkt, og det er også vigtigt, at hans middagslur holdes på 2.5 time, som han normalt trives med. Det er altså heller ikke meningen, at han skal forlænge sin dagssøvn. Det er nattesøvnen og altså søvnen om aftenen som skal forlænges.
Og derfor skal I så gradvist rykke hans puttetidspunkt frem. Det vil sige, at I putter ham kl 21.30 og derefter kl 21.15, så kl 21.00, 20.45, 20.30 - indtil I rammer det tidspunkt, som I regner med vil være hans egentlige puttetidspunkt fremadrettet. Og det tager tid og kræver stor tålmodighed. I skal regne med, at det nok tager 5-6 uger, for I kan ikke flytte puttetidspunktet aften efter aften. Nogle aftener vil I skulle bibeholde samme tidspunkt, og så pludselig en aften, vil I kunne putte ham tidligere, men aftenen efter, rykker hans tidspunkt sig igen og han skal atter puttes lidt senere. Derfor tager det tid og det er også en forudsætning, at jeres dreng ikke bliver syg undervejs, skal skifte institution, I skal flytte eller have en lille ny eller andet. Hverdagen skal være så stabil som muligt.
Og det betyder også, at I skal samarbejde med vuggestuen om at holde fast i dagsrytmen og at de fortsat tilbyder ham ca 2.5 times middagslur - men ikke mere. Det lyder dog som om, at I er gode til at samarbejde omkring jeres drengs behov, så det er super godt.
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med ham :) Og held og lykke med putteprojektet.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år
Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
Viden om børn:
Kosttilskud - børn
Følgende kosttilskud anbefales til børn:
- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.
- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.
- Jerntilskud...
Sushi til gravide og ammende
Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.
Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.
Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.