Brev:
Natteroderi og ammestop
Kære Helen.
Jeg har ofte brugt dine tidligere brevsvar som guidelines, når jeg var i tvivl om noget. Nu står jeg imidlertid med et konkret problem, som jeg ikke helt kan finde den gode løsning på.
Jeg har en glad og velfungerende datter på knap 14 mdr. Siden fødslen har hun vist været det, man kalder et rigtigt "ammebarn". Trods mange forsøg har hun hverken villet tage sut eller sutteflaske. Brystet er blevet brugt til mad og trøst, og både hun og jeg har været tilfredse med det. Hun blev fuldammet de første seks mdr. og var sen til at tage rigtigt fat på fast føde. Nu spiser hun godt.
Da hun var ni mdr. besluttede hendes far og jeg, at hun ikke længere skulle falde i søvn ved brystet, da vi gerne ville dele putningen mellem os, og hun var på det tidspunkt så stor, at hun vågnede, når jeg flyttede hende, så det fungerede ikke ret godt. Efter to-tre dage havde hun vænnet sig til den nye løsning - ikke uden protester - men i dag er der ingen problemer i, at far læser historie, synger og siger godnat.
Derefter fulgte en periode, hvor hun stort set sov igennem natten - af og til 12 timer i streg. Hvis hun vågnede, gik hendes far eller jeg ind til hende, og som regel var det nok at sidde hos hende et par minutter med en hånd på hendes mave, og så sov hun videre.
For 14 dage siden kom vi hjem fra en juleferie, hvor vi havde sovet mange forskellige steder. Hun var meget urolig (sikkert ...
... forvirret over, hvor hun var) og skreg flere timer, da hun skulle puttes hjemme i sin egen seng. Samme nat vågnede hun mange gange og skreg på samme måde. Det eneste, der kunne få hende til at falde til ro var den gamle løsning med at lægge hende til brystet. Her 14 dage senere er det nu blevet en vane, som virkelig har vist sig at være dårlig for os alle tre. Hun er nem at putte om aftenen, men vågner med to timers mellemrum natten igennem og skriger uden ophold, uanset om det er far eller mor, der sidder ved hende. Kun brystet virker, og herefter sover hun øjeblikkeligt videre.
Hendes dag ser sådan ud:
Kl. 7: Vågner, får havregrød med mælk og æble. Drikker vand.
Kl. 9: Får frugt og brød i vuggestuen/hjemme.
Kl. 11: Får øllebrød.
Kl. 12.00-14.30: Sover.
Kl. 15.30: Frugt/brød.
Kl. 17: Får øllebrød. Drikker mælk/vand.
Kl. 18: Aftensmad med mor og far.
Kl. 19.30: Ammes på ét bryst, puttes af enten mor eller far.
Vågner derefter ca. kl. 23, 1, 3 og 5 (og ammes hver gang. Jeg har ikke længere ret meget mælk, men hun sover kun videre, hvis hun bliver lagt til og kan bruge brystet som sut).
Vi undrer os over, hvad der vækker hende, når hun har sovet så godt i lang tid. Og så ønsker vi os virkelig, at vi kan vende tilbage til, at både mor og far kan trøste i løbet af natten. Jeg tænker, at det samtidig er et godt tidspunkt at stoppe med at amme helt.
På forhånd mange tak,
fra en træt mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
Viden om børn:
Pethidin ved fødsel
Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.
Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.