Annonce

Annonce

Svar: Hvor lang tid må man svøbe et barn?


6. december 2017

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit fine spørgsmål :)

De fleste spædbørn har stor glæde af at blive svøbt. Det giver dem ro og det minder om at ligge i maven - da din datter lå i din mave og sparkede, så mødte hun naturligt også modstand og den samme fornemmelse kan svøbet give hende.

De mindste børn har ofte stor glæde af svøbet. Det lille barns moro-refleks (fald refleks) er stadig meget aktiv og man kan se at barnet spjætter lige der, hvor det er ved at skifte søvnstadie. Det kender du også fra dig selv, følelsen af at du falder lige der hvor du er ved at falde i søvn, du spjætter og sover så videre. Små børn har det samme, men de sover ikke videre, de bliver forskrækket, græder og har svært ved at komme videre i søvnen. Her hjælper svøbet dem til at holde fysisk sammen på sig selv, så spjættet ikke bliver så voldsomt og så de bedre kan sove.

Små børn sover naturligt godt på mors og fars brystkasse. Det er trygt og genkendeligt for dem at ligge der - men nogle gange skal der jo laves lidt praktiske ting i hverdagen og det er derfor rigtig rart, hvis barnet også kan sove i sin lift og dermed lidt for sig selv. Her kan svøbet hjælpe. Når barnet flyttes fra favn og ned i liften, så opleves skiftet ikke så voldsomt, hvis barnet er svøbt :) Har barnet bruges for lidt bevægelse, så kan man svinge lifte lidt og på den måde lulle barnet videre ind i søvnen.

I takt med at børn begynder at trille omkring, bruger sig selv mere og mere motorisk, så begynder mange børn at blive lidt irriterede på svøbet, fordi det forhindrer dem i at skifte stilling, når de sover. Derfor er det vigtigt, at man hele tiden er opmærksom på de signaler ens barn sender for, hvornår svøbet er en hjælp og giver god ro, og hvornår det ikke dur mere. Det varierer lidt fra barn til barn, men mange børn vil stadig i 3 ...


Annonce

... måneders alderen have stor glæde af at blive svøbt. Stille og roligt kan man så løsne svøbet mere og mere og barnet lærer at sove godt puttet, men uden at være rigtig svøbt.

Børn på 4, 5, 6 måneder og mere vil ofte stadig have brug for at føle sig omsluttet og puttet, når de skal sove, men her bliver et svøb ofte for lille og barnet kan i stedet puttes i dyne eller bruge en sovepose som f.eks. en voksipose eller lignende. Det at være puttet hjælper også den lidt større baby med at koble fra overfor verden, lukke af for lyde og alle stimuli og således hjælpe barnet til ro. Samtidig er fordelen ved en sovepose at barnet kan puttes i den uanset om barnet puttes hjemme eller ud, inde eller i barnevognen.. så putteritualet på den måde bliver genkendeligt og trygt.

Når man svøber små børn skal man naturligvis altid være opmærksom på, at barnet ikke får det for varmt. Af risiko for overophedning og dermed vuggedød, anbefales det at man ikke lader børn sove svøbt. Det betyder, at I kan svøbe jeres datter, når hun puttes, men når hun sover godt, så bør I stille og roligt lette på svøbet, så I sikrer jer, at hun ikke får det for varmt. Det lyder dog som om, at I allerede svøber hende meget let - hun svøbes ikke om sine ben, men kun omkring overkroppen og du fortæller, at hun ofte bakser sig ud af svøbet om natten. Det lyder derfor ikke til at være et problem hos jer med for tæt og varmt et svøbt...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Du spørger hvad man gør, når man ikke længere kan svøbe sit barn - og det kommer ofte helt af sig selv. I takt med at barnet bliver ældre, så sætter man naturligt nogle nye putterutiner ind - det kan være kærtegn, beroligende ord, godnatsang, putteklud, bamse osv. ligesom barnet jo også har sin dyne :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Og rigtig god jul :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for en god brevkasse. Vi er i den kedelige situation, at vi ikke har haft glæde og gavn af vores egen sundhedsplejerske. Vi har fundet dine svar meget relevante.

Tak fra os.


Annonce