Annonce

Annonce

Svar: Spiser ikke ret meget til aftensmad


5. december 2017

Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres dagsplan :)

Det ser ud som om, at din dreng spiser varieret i løbet af dagen og generelt får mad fra de forskellige fødevaregrupper: Han spiser kød, fisk, grøntsager, ris, pasta, brød, frugt osv. og det lyder umiddelbart rigtig fint. Han drikker også vand af kop, får lidt mælk og lidt A38, og han lyder på den måde til at være dækket ind.

Det er naturligt, at han ikke spiser så meget om aftenen - han er rigtig træt efter en alt dag i vuggestuen og det kan være rigtig svært for ham at overskue et måltid om aftenen. Det kræver stadig en del koncentration og koordinationsevne at tage maden fra tallerkenen, føre den op i munden, tygge og bearbejde den... og det er svært, når man er træt :) Derfor afviser han naturligt nogle gange maden, fordi han ikke har overskuddet til at spise og derfor må du gerne hjælpe ham om aftenen.

Det er fint, at du om dagen lader ham spise selv - så godt han nu kan. Men om aftenen skal du måske hjælpe ham lidt på vej og nogle gange made ham lidt. Nogle gange kan det også være en god idé at lade ham smage fra din tallerken, fordi din mad kan virke mere interessant - også selvom I egentlig spiser det samme :) Og nogle gange vil det også være rigtig fint, at du lader ham komme over på dit skød og sidder lidt hos dig og spiser lidt mere, før han sættes ned på gulvet og får lov til at lege. På den måde sidder han stadig ...


Annonce

... med ved bordet og lærer at maden ikke bare kan afvises, og han får stadig lidt ekstra i maven.

Du skriver, at du bliver urolig for hans indtag, når han især om aftenen får forskellige grøntsager, kød, fisk osv. Husk at du meget gerne give ham rester fra aftensmaden. Det kan fint bruges til frokost eller du kan give ham lidt af det som mellemmåltid om eftermiddagen, når han kommer hjem fra vuggestue, hvis han har lidt mere appetit på det tidspunkt. Nogle gange kan rester fra aftensmaden spises koldt - f.eks. kan han sagtens få kartofler, frikadeller og lignende som kold gnavemad og som mellemmåltid en gang imellem.

Nogle børn har også glæde af at få et godnatmåltid. Når de har fået aftensmad og fået et bad og er gjort klar til natten, så vil mange børn have glæde af at få et lille måltid, før de så puttes. Det kan være en portion grød, havregryn med mælk eller lignende. Men det kan faktisk også godt være rester fra aftensmaden :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Børn spiser naturligt mere nogle dage end andre dage, ligesom de ofte har mere appetit på nogle tidspunktet af dagen og mindre appetit på andre tidspunkter. Derfor er det generelt en god idé at se på hans indtag over flere dage og når du gør dette så skal du netop sikre dig, at han spiser varieret - og det lyder det umiddelbart som om, at han gør:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Fortsat god appetit! Og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...

Læs mere i Babylex

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak ... endelig én der kan give præcise råd og som ved hvad du taler om. Tusind tak.

Venlig hilsen Mette, førstegangs mor


Annonce