Svar: Aflevering i vuggestue - blevet værre
Kære Kris
Tak for dit brev :)
Det er meget normalt, at det går rigtig fint med at vænne sig til det at skulle i vuggestue - de første par uger - og derefter kommer der så pludselig en reaktion. Det handler ofte om, at det den første tid har været nyt og spændende for din dreng, men pludselig går det op for ham, at det er hver dag, at han skal af sted, og det er pludselig ikke så sjovt og spændende men faktisk rigtig hårdt... Derfor oplever man ofte, at der kommer en forsinket reaktion, hvor din dreng vil græde, klynge sig mere til dig og vise ekstra behov for tæt fysisk kontakt.
Derudover spiller alder naturligt også ind, og din dreng er lige nu i separationsfasen, hvilket betyder at han øver sig i både fysisk og mentalt at være på afstand af dig. Det er naturligt svært for ham og i denne alder vil man ofte opleve, at han kan blive ked af det, protestere og græde, når du f.eks .går i køkkenet og lader ham være alene i stuen eller når du blot går på toilettet. Og når han så ser dig igen, så bliver han oprigtigt glad, smiler stor til dig og rækker måske armene op og viser behov for et knus.. .alt sammen fordi han er igang med at finde ud af, at du ikke forsvinder helt, selvom du er ude af syne, at du ikke forlader ham, men kommer tilbage.. Og denne svære periode kan naturligt blive forstærket af, at du i dagtimerne nu forlader ham flere timer af gangen, det er i længere perioder og han er for lille til at forstå det. Han kan ikke forholde sig til tid og han kan ikke forstå en forklaring om, at du kommer tilbage igen senere - han mærker bare at du forsvinder, at du går fra ham.
Det vigtigste er, at du afleverer ham et sted, hvor du har tillid til at personalet tager sig af ham og viser ham den nærhed og omsorg, som han har brug for. Det er vigtigt, at du føler dig helt tryg ved at aflevere ham og at han mærker dette. Når han mærker, at du er tryg og roligt ved stedet, så vil han også blive det.
Han har brug for tid til at knytte sig til en pædagog, som kan fungere som substitut for ...
... dig, når du går fra ham. Det kan være en god idé, hvis du kan aflevere ham i favnen på en anden, som tager over og hjælper ham videre med dagen - gerne den samme person i en periode, så han ved, hvem det er han skal søge tryghed og trøst hos, når han har brug for det.
Det er også rigtig godt, at du taler med pædagogerne om, hvordan han reagerer i løbet af dagen og det er eet rigtig godt tegn, at han ikke bliver hængende i sin gråd og sit savn, men faktisk slapper af, leger og hurtigt bliver glad og kommer videre med dagen. Og du skal her naturligvis også vurdere, hvordan han virker, når du henter ham:) Prøv nogle gange at studere ham lidt på afstand, når du kommer ind af døren og se hvilke signaler han sender og hvordan han virker til at have det, når han ikke lige ser dig...
Det kan være en god idé at give ham en putteklud, bamse eller lignende med hjemmefra, der kan fungere som bindeled mellem hjem og den nye store verden som vuggestuen er :)
Og ja, det spiller naturligt også ind på hans overskud, om han får tænder eller måske er syg i perioder. Det påvirker hans overskud og gør det naturligt sværere for ham at tage del i vuggestuen og alt det som foregår der. Det er svært at forholde sig til nye børn og voksne, nye regler, nye rutiner, nye dufte osv. osv. Det er en meget stor verden og der er ikke noget at sige til, at han bliver rigtig træt og derfor nogle gange ked af det :)
Jeg vil anbefale dig rigtig meget min bog "Ha en god dag, skat", som jeg har skrevet sammen med Erik Sigsgaard, der er børneforsker. I den kan du læse om hvordan du sikrer din dreng en god dag i vuggestuen og også senere i børnehaven - hvordan I kommer hjemmefra, kom ind af døren i vuggestuen, hvad der sker for ham i løbet af dagen, hvordan du henter ham igen, kommer hjem på en god måde osv. Ligesom du kan læse om valg af institution, den første tid, skift af institution og meget andet.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen.
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Kogt-vands-klude
Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.
Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.
Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...
Savl
Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.
Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.
I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.
Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.
Tak fordi du har skrevet den!
Hilsen de glade forældre