Svar: Mælkeprodukter
Kære M
Tak for dit brev og fine spørgsmål :)
Det er super dejligt, at I tager udgangspunkt i familiemaden og lader jeres dreng spise med af jeres mad, - og han lyder til at elske det! Men lige i forhold til mælk, så er der lidt retningslinjer, som det anbefales at følge:
Under 9 måneder: Der gives modermælk eller modermælkserstatning.
9-12 måneder: Der gives modermælk eller modermælkserstatning. Sødmælk (komælk) kan indgå i barnets mad, dog max 100 ml i døgnet, og bør ikke gives af kop. Det bør udnyttes til familiemad, og det betyder, at din dreng i denne alder kan få lidt sovs, hvis det er lavet på sødmælk.
Surmælksprodukter kan gives stigende fra 50 ml ved 9 måneder til 100 ml ved 1 års alderen. Og surmælksprodukter kan være neutral sødmælksyoghurt, A38 og Tykmælk. Produkterne skal indeholde 3.5% fedt og ikke mere end 3.5 gram protein pr. 100 g.
1-2 år: Der gives letmælk (max. 100 ml ved 1 års alderen). Amning kan fortsætte, så længe mor og barn trives med det.
Surmælksprodukter kan være neutral sødmælksyoghurt, A38 og Tykmælk. Produkter med frugt bør begrænses på grund af det høje sukkerindhold.
2-3 år: Der ...
... gives minimælk, skummetmælk og kærnemælk. Nogle børn kan have brug for letmælk frem mod 3 års alderen, dette kan drøftes med lægen.
Surmælksprodukter bør være af skummet- eller letmælkstypen. Produkter som Skyr, Fromage Frais, Ymer, Ylette kan tidligst gives fra 2 års alderen og kan indgå i variation med andre surmælksprodukter.
Med hensyn til ost, så kan dette godt indgå i barnets mad fra 6 måneders alderen. Sundhedsstyrelsen skriver "ost kan indgå i barnets mad, men kun i mindre mængder". Det kan være smøreost, eller det kan være ost i stænger, som barnet kan gnave, eller det kan være lidt revet ost, der kommes på den lune mad... pas på med f.eks. parmesan, som har et højt indhold af salt.
Jeg håber, at dette giver lidt klarhed :) Derudover vil jeg anbefale dig min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du opskrifter, dagsplaner og der er også et fødevareregister, hvor du kan slå forskellige fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad din dreng må få, hvornår og hvordan :) Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave, der står "ny revideret udgave" på forsiden, så følger den de sidste nye retningslinjer:)
Fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Sundhedsplejerske
Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.
En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.
Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...
Vitaminer børn
Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:
- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.
- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.