Annonce

Annonce

Svar: Natteroderi - 5 mdr


31. august 2017

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Nikoline

Tak for dit brev :)

Lad mig starte, hvor du slutter - jeg anbefaler normalt først, at barnet kommer på eget værelse omkring 6 måneders alderen. I denne alder kan de fleste børn vende sig selv, sparke dynen af og skifte stilling undervejs i deres søvn, og risikoen for vuggedød er derfor betydeligt mindre fra 6 måneders alderen...

Det vil være rigtig godt, hvis I kan forsøge at skabe en fast rytme om dagen nu. Det vil være rigtig godt, hvis Valdemar tilbydes skemad to gange dagligt - frokost og aften, og at du forsøger at skabe en rytme med 3 lure dagligt - formiddagslur, middagslur og en powernap sidst på eftermiddagen. Det vil være rigtig godt, hvis mælk kan indgå som en fast del af hans putteritual.

En fast rytme om dagen hjælper med at sikre ham både mad og væske nok hele dagen igennem og dermed sikre, at han ikke vågner og virker søgende om natten, fordi han reelt er sulten... Det er dog stadig normalt med mælk midt nat, så det lyder rigtig fint, at han får mælk omkring midnat, midt nat og tidlig morgen.

Som du skriver, sker der udviklingsmæssigt meget med ham lige nu, og det kan sagtens give ekstra urolig søvn og opvågninger om natten. Her er det dog vigtigt, at du forsøger at hjælpe ham videre i søvnen med kærtegn, beroligende hænder, stillingsskift, pytter dynen på ham igen osv. Men uden at du giver ham sut i munden hver gang. Pas på at du ikke per automatik giver ham en sut i munden, hver gang du hjælper ham videre... prøv at få ham videre i søvnen uden :)

Det er sådan, at hvis I begynder at vænne ham til at sove med sut i munden nu, så kan det på sigt give ham det jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn, hvor han lærer at vågne, hver gang han taber sutten og lærer, at I kommer og putter den i munden på ham. Derfor er det godt, hvis du kan ...


Annonce

... forsøge at få ham videre i søvnen om natten, uden at han hver gang tilbydes sut i munden...

Og prøv også nogle gange at vurdere, om han behøver hjælp hver gang. Det er her at eget værelse kan komme på tale. Hvis han ligger meget uroligt, klynker i søvne, småsnakker i søvne, smasker i søvne osv. så er det naturligt svært ikke at hjælpe ham og trøste ham.. men nogle gange vil han fint kunne komme videre i søvnen uden din hjælp, netop fordi det foregår i drømme. Så hvis I sover i hvert sit værelse, så vil han finde søvnen selv, og du vil kun reagere på ham, når han græder og rigtigt har brug for dig... Modsat - andre gange vil det være godt, at du netop reagerer på ham hurtigt, så han ikke vågner for meget op, fordi han så kan være sværere at trøste og få tilbage i søvnen - det er en svær balance at finde, men prøv :)

Du fortæller, at han ofte starter dagen kl ca. 06, og det er naturligvis helt okay, hvis han starter dagen tidligt, så vil hans lure i løbet af dagen ofte også ligge tidligt... Du har også tidligere fortalt, at han ofte spiser skemad om formiddagen, og ud fra dette, har jeg lavet en dagsplan, der ser således ud:

Nat 04: Flaske og sover videre, vågner og starter dagen ca. kl 06

Morgen 7.30-8: Flaske og puttes herefter til første lur

Formiddag 10: Tilbydes lidt grød, evt. med frugtmos som topping. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Frokost 11.30: Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 15-15.30: Flaske og puttes til dagens 3. lur

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 19.30-20

Sen aften 24: Flaske og sover videre

Det lyder som om, at I lige nu går igennem lidt urolig periode og at tiden derfor arbejder lidt for jer. Jeg håber dog, at mine tanker hjælper lidt videre på vej, og at de også giver lidt ro :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bedsteforældre

Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.

Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.

Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...

Læs mere i Babylex

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce