Annonce

Annonce

Svar: Hårtab og kosttilskud


27. august 2017

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Hej med dig

Tak for dit brev - stort tillykke med den lille pige :) Og velkommen til!

Rigtig mange kvinder oplever hårtab efter graviditet og fødsel. Det skyldes hormonelle forandringer, og det vil derfor ændre sig igen. Ofte er det værst 3-4 måneder efter fødslen, og så bliver det stille og roligt bedre igen...

Det anbefales at kvinder, der ammer, spiser så varieret en kost som muligt, og hvis du ikke drikker mælk eller indtager mælkeprodukter, så bør du tage et tilskud kalcium 500 mg dagligt i ammeperioden.

Det anbefales også, at du spiser fisk og fiskepålæg flere gange om ugen, fordi du derigennem blandt andet får vigtige fedtstoffer, D-vitamin og jod. Det anbefales, at du spiser mange forskellige slags fisk og variere mellem de fede fisketyper og de mere magre fisketyper. Du bør ikke spise mere end 100 gram om ugen, af de store rovfisk, på grund af deres indhold af kviksølv. Rovfisk er helleflynder, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart, oliefisk, escolar, rokke og tun.

Hvis du har mistet meget blod under fødslen kan din blodprocent godt være lav, og du kan derfor have glæde af at få et dagligt jerntilskud. Det vil din læge også kunne tale med dig om.

Nogle kvinder vil også gerne tage en multivitamintablet under ammeperioden, og hvis du f.eks. har været glad for et ekstra tilskud af forskellige vitaminer og mineraler, fiskeolie eller lignende under din graviditet, så må du gerne fortsætte med dette efter fødslen, og imens du ammer. Men generelt er anbefalingen, at du bør spise så sundt og varieret som muligt, og at du via kosten så vil være dækket ind.

B2 vitaminer er det vitamin som har betydning for bl.a hår, negle og hud. Det får du især via indmad (f.eks. leverpostej), men derudover via mejeriprodukter, og i mindre grad kød og kornprodukter, blad-grønt, bælgfrugter og ...


Annonce

... fisk.

Med hensyn til Silica og Imedeen, så synes jeg ikke, at du skal tage dette, uden at du kontakter producenten først og så følge deres vejledning. Det er jo sådan, at de stoffer du indtager går i modermælken, og da barnets krop jo er betydeligt mindre end din, vil koncentrationen af forskellige stoffer virke meget voldsomt på et lille barn. Er man i tvivl er det derfor bedre at lade være med at indtage noget, når man ammer...

Det er vigtigt, at du tilbyder din datter D-vitamin - hun kan ikke få dette via modermælken, heller ikke selvom du indtager en vitaminpille, der indeholder D-vitamin. Hvis din datter får ondt i maven af Lactocare, så må du forsøge med et andet produkt, der findes forskellige muligheder på markedet :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

D-vitamin er vigtigt for hendes knogler, det er vigtigt for at forebygge engelsk syge, også kaldet Rakitis. Sundhedsstyrelsen skriver blandt andet i deres vejledning Ernæring til Spædbørn og Småbørn 2017:

"Ved rakitis i spæd- og småbarnsalderen udvikler nogle af børnene kramper forårsaget af for lavt kalkindhold i blodet. Spædbørn og småbørn med rakitis, vægrer sig imod at støtte på benene som udtryk for bensmerter, de er ofte vækstretarderede, forsinkede i deres motoriske udvikling og udvikler en vraltende gang pga. nedsat muskelkraft. Endvidere ses de klassiske tegn på rakitis: hævede vækstzoner ved håndled, knæ- og ankelled, bløde og eftergivelige kranieknogler i de første levemåneder, forsinket lukning af fontaneller, forsinket tandfrembrud og varierende grader af deformering af benene, oftest som hjulbenethed".

Hvis din datter er født til tiden, så er anbefalingen at hun får 10 mikrogram (400 IE) D-vitamin dagligt. Det gives som dråber fra hun er 2 uger til hun er 2 år.

Jeg håber, at du kan bruge dette videre, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie fremover:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex

Madras til barneseng

Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.

Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst så tusind tak for din fantastiske brevkasse. Jeg har fulgt den på sidelinjen i et par måneder og er meget imponerede over dine gode råd og vejledninger

Mor til Sille 7 måneder


Annonce