Annonce

Annonce

Svar: Overgang til skemad


12. juli 2017

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære frustrerede mor

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar :)

Det lyder umiddelbart som om, at din datter er parat til skemaden. Du fortæller, at hun de første dage tog fint imod og spiste forskellige slags grød - men at hun nu er begyndt at snakke, når hun skal spise, så maden ryger ud af munden.

Jeg tænker, at når hun snakker, så er det fordi, hun er glad for maden og nyder maden. Hun er blevet opmærksom på, at hun kan bruge sin mund på flere måder - både til at smage maden, spise maden, fornemme konsistens, temperatur osv. men også til at lave mere lyd, sige flere og flere ting - og til at få din opmærksomhed og kontakt. Og du må meget gerne pludre sammen med hende og udnytte den kontakt, I netop har, når hun skal spise.

Når hun spytter maden ud, så kan det også være fordi hun stadig har svært ved helt at finde ud af, hvordan hun skal lægge tungen i munden. Når hun drikker mælk, så bruger hun tungen til at malke med, og det samme vil hun naturligt forsøge, når du tilbyder hende skemad. Derfor får hun skubbet maden ud og har svært ved at få det tilbage i svælget og synke.. men det kommer med tiden :) Det kan være en god idé, at du forsøger at gøre grøden en lille smule tykkere nu, så hun bedre kan styre den i munden, hvis den er for tynd, så kan det være sværere for hende at "sluge den"...

Når hun slår til skeen, drejer hovedet, vrænger, så er det en måde at sige nej tak, og det skal du naturligvis acceptere. Det er vigtigt, at du ikke giver hende for store portioner, og det er vigtigt, at hun ikke føler sig presset. Så vil hun naturligt afvise mere og mere. Prøv at aflede hende ved at tilbyde hende ...


Annonce

... vand undervejs, så hun får et par skefulde grød eller mos og derefter tilbydes lidt vand, og så får et par skefulde mere...

Prøv også om hun allerede nu kan finde ud af at sidde og sutte på lidt mad selv. Det kan være en blød frugtbåd eller et stykke agurk. Det kan også være en kartoffelbåd, som er bagt i ovnen.. Måske skal du stadig holde det for hende, men det vil være fint ,at du så gør det og så lader hende sidde og sutte, slikke osv. på maden, så hun mærker og smager og du anerkender hendes lyst til at spise :)

De faste spisetider er også vigtige - og du behøver ikke følge planen fuldstændig slavisk, det er for at give et indblik i, hvordan en dag kan skrues sammen. Så hvis din datter sover længere formiddagslur og kortere middagslur, end jeg har beskrevet, så passer du naturligvis dagsplanen ind i forhold til dette. Men, det vil være rigtig godt, hvis du på sigt kan forsøge at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad, når hun vågner og ammes, før hun skal sove - på den måde skaber du plads i maven til begge dele og sikrer, at hun bliver fyldt tilstrækkeligt op :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Sidder hun hos dig eller i sin høje stol? Hvis hun er stærk nok til at sidde i høj stol allerede nu, så må du gerne forsøge dette. Så kan du sidde overfor hende og hun kan spejle sig i dig - og igen bliver kontakten mellem jer øget og måltidet noget meget fælles:) Og træk ikke tiden ud, det er rigtig fint, hvis hun bare spiser 1/2 dl. og drikker lidt vand. Derefter kan hun så komme ned på gulvet og lege. Hun behøver ikke større mængder lige nu - lidt og tit er bedre for hende :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udmalkning af modermælk

Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:

1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...

Læs mere i Babylex

Amning og sex

Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.

Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.

Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce