Annonce

Annonce

Brev:

Putte-maraton og sov-selv projekt


6. juli 2017

Kategori:
Alder:
2 år, 2 mdr.

Putte-maraton og sov-selv projekt

Kære Helen.

Tak for en rigtig god brevkasse!
Nu er det blevet vores tur til at skrive ind. Vi må have hjælp/gode råd/ideer/hvad som helst.

Det drejer sig om søvn.

Min søn, Liam, er lige over 2 år. Han er, og altid har været, en kærlig, let dreng. Én ting har dog altid været en udfordring: at falde i søvn. Både til middag og aften. Når han først sover, sover han igennem. Det sidste årstid har det i reglen taget 1-2 timer hver aften, dog med perioder på ½ time, men også aftner hvor det har taget længere tid. Han er altid knald træt efter aftensmaden, men han har svært ved at give slip når han så ligger i sengen. Sådan har det altid været, så det har vi accepteret. Han tumlede i sin tremmeseng og vi kunne sidde ved siden af. Det virkede som et OK bytte i forhold til at han var så let og glad på alle andre tidspunkter :-)

Men her i maj fik Liam en lillebror og vi ville gerne have lidt ekstra tid om aftenen. Et par måneder før lillebror, ville vi få Liam til at falde i søvn selv. Vi skiftede derfor i første omgang tremmesengen ud med en junior seng, så han ikke ville kravle ud, når han skulle være alene på værelset. Desværre tænkte vi ikke på at han så kunne kravle ud af sengen og lege på værelset. Det forsinkede vores sov-selv projekt og senere ville vi ikke ændre for meget på rutinerne omkring lillebrors ankomst, så vi kom aldrig i gang med at ”sove selv”.

Derfor bruger vi stadig ca 2 timer om aftenen på at blive natteklar, læse godnat historie og så ellers sidde der. Hvis det bare var den tid vi bruger, så var det såmænd OK, men efterhånden som Liam er blevet mere og mere bevidst og mobil er de 2 timer begyndt at blive en kamp. ”bliv i sengen”, ”lig dig ned”, ”nej, ikke mere vand”, ”du har ikke noget i bleen”… Det er virkelig frustrerende for os og en ufed oplevelse for alle parter.

Frustrationerne, en lille bebs og den lange putte-tid er ved at lade sig mærke i hverdagen. Det er derfor jeg skriver om råd.

Jeg spørger til to ting:

1) hvordan skal vi tackle sov-selv projektet? Problemet er mest at han kun er i sengen, når vi sidder og spærre udgangen.

2) Hvordan kan vi gøre natte ritualet lettere ind til han sover selv? Altså hvordan tackler vi hans absolutte modvilje mod at slappe af.

Her kan du læse om Liams dag og vores putte-maraton:

7.00 vågner af sig selv

8.00 vuggestue

12.00-14.00 middagslur – hvis han ikke selv vågner, vækker de senest kl 14, netop pga. vores putte maratoner.

16.00 hentes fra vugger

17.30 Aftensmad.

18.00 Hele familien slapper af på sofaen med Ramasjang og Liam får som regel en skål havregrød som dessert. Her sidder Liam ofte og nikker. Så snart vi siger sove-tid og går oven på, begynder han at geare op.

18.30 Børstet tænder, nattøj og aften ...


Annonce

... vask. Vi siger godnat til lillebror og den som ikke putter. Det er som regel min mand der putter, da lillebror skal have adgang til den åbne buffet. Vi har prøvet at jeg starter med at putte og vi så bytter når lillebror vågner og vil have mad, men det virker rigtig, rigtig dårligt. Lillebror har også været med inde og få mad imens jeg putter. Det har Liam ikke noget imod, men det er ret svært for mig.

Putte-ritual: Der bliver læst 2 godnat historier og sunget en sang. Derefter er det meningen at Liam skal lægge sig ned og falde i søvn. Min mand og jeg fortsætter herfra på to forskellige måder. I stedet for at gøre det ens, har vi besluttet at gøre det på måder der hver i sær minimere risikoen for at blive frustreret.

Min mand kan ikke klare at Liam ikke ”forsøger at falde i søvn”, altså roder rundt, sparker, slår sig selv i ansigtet. Alt det man kan tænke sig et barn gør for at holde sig selv vågen. Han stopper ham derfor når det bliver for meget. Det fører tit til ”skænderier” når min mand siger stop. Det kan enten blive til gråd og skrig eller gå i sig selv. De er gode til at blive venner og slutte uenigheden med et kram. På et tidspunkt begynder Liam at slappe af og lige så snart han giver slip, sover han. Min mand ligger i sengen ved siden af Liam. Det er lettest at få Liam til at slappe af på den måde. Og så kan han forhindre ham i af stå ud af sengen.

Jeg prøver en lidt mere ”fri” udgave. Liam kan få noget legetøj med op i sengen, så han har noget at fumle med. Jeg tænker at han så har et fokus der kan få ham ned i gear. Det virker meget fint til middagslur, men ikke rigtig om aftenen. Jeg prøver at ignorere alt hans roderi og dermed undgå ”stop-konfrontationen”. Men det er svært når han begynder at snakke til mig. Skal jeg bare lade være med at svare? Vi begynder også at skændes, når jeg alligevel siger stop når han, f.eks. begynder at tage nattøjet af… og bleen af… Eller også er det noget andet. Jeg sidder i en stol ved siden af sengen. Eller det er mit mål, men de sidste mange gange bliver jeg så frustreret at jeg ligger mig ved siden af ham, for at få ham til at slappe af og sove.

Liam sover mellem 20.30 og 21.00.

Jeg putter som sagt ikke så ofte, pga. lillebror, men jeg har en plan om at hvordan det skal gøres. Den holder bare ikke rigtig, da frustrationerne tager overhånd og jeg begynder at blive desperat efter at få ungen til at sove. En anden konsekvens af at jeg ikke kan putte så ofte, er at min mand putter meget. Da jeg ikke rigtig kan aflaste ham (som tidligere), kan jeg mærke at hans frustrationer er begyndt at sætte sig i hverdagen. Min mand er desuden lige startet nyt arbejde, hvilket jeg ikke regner med gør tingene lettere.

Jeg håber du kan hjælpe os!

God sommer og venlig hilsen
Louise

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

2. maj 2025 | Udstyr | 22 mdr.

Natlampe

Kære Helen Som du ved, så har vi store udfordringer med storesøsters (22mdr)...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.

Opfølgning på opvågninger om natten - 22mdr

Kære Helen Tak for dit svar vedr. mit brev om min datters opvågninger....

Læs hele brevet og Helens svar


4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.

Opvågninger om natten - 22mdr

Kære Helen Jeg skriver til dig om min datter på 22mdr. Hun er generelt en...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Børnevaccinationsprogram

I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:

3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1

5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2

12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3

15 mdr.: MFR 1

4 år.: MFR 2

5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce