Svar: Barnet sluger ofte maden
Kære Carolines mor
Tak for dit brev og hvor er det dejligt at høre, at det er gået så godt med stop af natamning og drømmemåltid - skønt, skønt, skønt :) Bibehold endelig den gode gænge, krydser fingre :)
Det er helt naturligt, at Caroline stadig ikke altid kan tygge og bearbejde føden godt nok, så den kommer ufordøjet ud i bleen. Derfor er det vigtigt, at du stadig koger og moser en del af hendes mad, ligesom hun ikke bør tilbydes brød med hele kerner, men dog gerne fiberholdigt brød :)
Hos voksne vil visse fødevarer ofte også komme ufordøjet ud - vi kikker bare ikke så meget på vores egen afføring, som på vores børns... Men sådan noget som majs eller solsikkekerner, vil vi ofte have svært ved at fordøje :)
Du skal prøve at variere din datters kost, så hun får både mad i stykker, men også moset mad. Det er vigtigt, at hun får fibre, men ikke hele kerner. Det er vigtigt, at du ikke kun giver hende f.eks. fuldkornspasta, men også giver hende de lysere pastatyper. Hun skal stadig have grød - gerne om morgenen og før natten. Hun må gerne få sovs - det kan også "smøre lidt", ligesom forskellige krydderier og mad der smager af noget, kan sætte lidt gang i maven. Og hun må også stadig meget gerne få frugtmos eller du kan servere lidt frugtgrød med mælk. Det kan være æblegrød, sveskegrød, abrikosgrød, blommegrød, jordbærgrød eller lignende, som altsammen kan være med til at sætte lidt gang i maven :)
Hvis hun får for mange hele kerner og for meget mad, som hun ikke kan tygge og dermed bearbejde og fordøje godt nok, så vil hun ikke kunne optage næringen af maden og ofte vil det gøre, at hun også får diarré. Derfor er det vigtigt, at hun spiser sundt og tilbydes variation, men altså også stadig får lyst brød, lysere pastatyper, sovs, kogte grøntsager osv. og ikke spiser råkost og for fedtfattigt og groft. Hun skal naturligvis have mad, som I andre spiser, men du skal prøve ...
... at finde en balance...
En dagsplan kunne se således ud:
Morgen 7-7.30: Havregrød, evt. med lidt frugtmos, revne æbler eller lignende som topping, vand (eller mælk) af kop.
Formiddag 9: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt og frugtmos. Vand af kop.
Sover evt. formiddagslur
Frokost 11-11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleret med kogte grøntsager, stykke af æble, 1/2 hårdkogt æg, kogte pastaskruer eller lignende. Må også meget gerne få varm mad til frokost - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Mad der smager af noget. vand af kop.
Sover middagslur
Eftermiddag 15: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt. Eller tilbydes måske frugtgrød med lidt mælk og vand af kop.
Tilbydes lidt gnavemad, lidt tykmælk eller lignende, når I kommer hjem, og før I spiser aftensmad
Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs.Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad. Frikadellen kan gives i stykker og kartofler moses med sovs. Vand (eller mælk) af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten.
Tilbydes en godnatgrød, gerne sammen med lidt mælk af en kop. Får børstet sine 8 flotte tænder :)
19.30-20: Puttes til natten med godnatsang og putteklud og bamse - og amning/flaske, hvis hun stadig får dette før hun puttes... det kan jeg ikke helt gennemskue ud fra dit brev, om hun gør :)
Hvis du synes, at hun sluger maden, altså spiser lidt for hurtigt, så kan du godt prøve at sætte lidt ord på det at nyde maden, så du f.eks. siger "mmm mmm mam mam, smager godt" osv. så hun hører, at hun skal smage og nyde.. Men også dette er naturligvis en balance, for det er også vigtigt, at hun spiser - og det er vigtigere, at hun spiser, end at hun begynder at snakke for meget med mad i munden... :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Æbler og æblemos
Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.
Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...
Vitaminer børn
Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:
- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.
- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.
Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.
Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.
Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder