Annonce

Annonce

Svar: Motorik og bevægelse - kan det gå for hurtigt


20. juni 2017

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære glade mor

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Hvor er det dejligt, at din lille datter er så aktiv og godt med motorisk. Hun lyder til at være stærk i ryg og nakke og lyder til at nyde at ligge på maven - det er super godt. Det er netop fra maveliggende stilling, at børn får styrke til senere at kunne sidde, begynde at krybe, kravle osv. Så det er så dejligt og fint, det du fortæller :)

Det kan ikke gå for hurtigt, forstået på den måde, at den udvikling din datter er igang med, skal du ikke forsøge at bremse. Når det er sagt, så skal du dog heller ikke pace hende. Med det mener jeg, at du meget gerne må støtte hende i den udvikling, der sker, men du skal ikke begynde at kræve noget af hende, som hun ikke selv viser sig parat til. Det betyder, at du f.eks. ikke skal begynde at sætte hende op, før hun er parat til at sidde, ikke skal begynde at lade hende gå, før hun selv rejser sig ved møblerne og gør tegn til at ville gå osv. Det er vigtigt, at du støtter hende, guider og hjælper hende der, hvor hun er - men ikke forsøger at få hende til noget, som hun ikke selv viser tegn til at ville.... håber det giver lidt mening :)

Derudover har du helt ret, når du skriver "kan hendes hjerne følge med?" Når man har så motorisk aktiv en pige som du har, så vil man nogle gange opleve, at det motoriske går lidt ...


Annonce

... hurtigere, end hjernen helt kan kapere. Nogle børn begynder f.eks. allerede at kravle, når de kun er 6 måneder gamle - hvor de fleste børn først kravler i 9-12 måneders alderen. Og det kan godt give lidt udfordringer. For når man begynder at kravle meget tidligt, så får man en masse ekstra stimuli, begynder at skulle forholde sig til verden på en ny måde, begynder at adskille sig fysisk fra mor og far osv. på et tidspunkt, hvor mange andre børn slet ikke er der, og det betyder, at man nogle gange godt kan mærke, at de motorisk fremmelige børn får sværere ved at sove, måske bliver lidt mere pyldrede, sværere at stille tilfredse osv. Den store oplevelse af verden, som de får, fordi de motorisk er langt fremme, gør det svært for dem at koble fra. Det er svært, når man er 9 måneder, men det er bestemt svært, når man kun er 6 måneder...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det skal dog ikke forhindre dig i at støtte din datter i den udviklning, som hun går igennem. Du skal som sagt støtte hende, der hvor hun er. Du skal blot indstille dig på, at hvis hun fortsætter med motorisk at udvikle sig hurtigt og måske begynder at kravle i en tidlig alder - så kan det godt give lidt ekstra udfordringer f.eks. omkring søvn og det at koble fra dagen.. Men det er helt okay. Det vil være naturligt og hænge sammen med hendes udvikling :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Øl og amning

Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.

Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....

Læs mere i Babylex

Svangerskab

Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.

Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen!

Jeg er godt nok glad for at jeg kan skrive til dig, jeg udnytter det i fuld stil!!

Tak for dine mange gode svar. Jeg elsker dem!

Hilsen Sophie, mor til pige på 9 måneder


Annonce